Bila membelek akaun Instagram pelakon Farah Ahmad dan seniwati Fauziah Nawi, mata sentiasa bergenang melihat kerinduan mereka terhadap suami dan anak tersayang, Pitt Hanif. Kisah penemuan jenazah Pitt Hanif yang lemas diceritakan dengan begitu indah oleh isteri tersayang, Farah Ahmad.

IKLAN

Andai ditanya pada hati, tentulah yang tinggal hanya memori. Andai ditanya pada jiwa, ia masih kosong namun dipenuhi kasih sayang yang pernah dibina atas dasar cinta. Kehilangan paling pedih dirasakan paling manis buat Farah Ahmad. Allah memilih dia dan anak-anak untuk menghadapi ujian paling kuat dalam kehidupan.

Kehilangan suami tercinta iaitu seorang pengarah filem, Mohd Firdaus Mohamad Hanif pada Oktober tahun lalu menokhtahkan hanya hubungan fizikal tetapi mengutuhkan pertalian rohani yang lebih dekat dalam hati.

View this post on Instagram

17 tahun usia perkahwinan, 27 tahun usia persahabatan, 43 tahun memori awak dengan org tersayang. Awak..no more dating no more suprise no more dinner dengan awak. Tapi tadi kita tetap datingkan kan ❤. Selama bersama agaknya farah ini mmg pelik xpernah nak minta awak bunga2 pernah 2 kali jer awak bagi hhehehe itu pun kelakar aduyai…tapi kali ni setiap minggu farah akan bagi awak bunga. Dan hari ini juga farah plak bagi awak hadiah dan no more hadiah dari awak hehehhehe. Mmg pahit mmg sedih tapi Farah divertkan semua ini kepada kekuatan. No worries farah akan ingat kata2 awak farah akan uruskan tanggungjawap yang diamanahkan. Family dan Kawan2 sgt2 support. Bagi yg di sebaliknya biarkan insyallah i'm not alone and you @pitthanif u never walk alone ok. Oh my… how much i miss u … Hishhh awak dah tualah awak hahha tiba2 teringat kita suka usik awak dah tua alahai suami kita org tua la… tp now u always 43 En Firdaus. Awak love u tau… Alhamdullilah @jombubur ok. So hr ni memori anniversary with family kekawan dan pelanggan yg hadir malam ni di Enjoys Corner Desa Melawati. Awak …wish u here ..wish u here with me mbasmi kuman2 bertopeng ni hahahhaha… ❤ u ❤ u ❤ u awak …awk…rindu hahahhaha kecohlah farah ni. . AL-FATIHAH BUAT KITA SEMUA . AL-FATIHAH MOHD FIRDAUS BIN MOHAMAD HANIF❤ #prayforpittyanif #mrmrspitt #tottiespoppies #iflife #coretansikerinting #bukanuntukseharidua

A post shared by Farah Ahmad MrMrs Pitt ❤ (@ifarahahmad) on

 

“Sudah enam bulan Pitt bertemu Sang Pencipta. Ketika arwah hilang, saya baru sahaja selesai menjalani sebuah penggambaran filem bertajuk Mimaland. Berita kehilangannya diberitahu seorang teman arwah melalui telefon. Saya hanya mampu terkedu ketika itu,” ujar Farah memula bicara.

26 Oktober lalu, media seakan gempar dengan khabar bot fiber dinaiki arwah Pitt terbalik. Dia dikatakan bersama seorang temannya keluar memancing selepas selesai penggambaran. Menurut Fraha, sudah menjadi kebiasaan, sekiranya arwah tiba-tiba ‘hilang’, dia pasti akan menjalankan hobinya iaitu menacing. Tetapi pemergiannya kali ini tidak disangka menjadi pengakhiran kepada kehidupannya sebagai isteri kepada Pitt.

View this post on Instagram

Me : Awak, awak tahu kan keadaan sekarang. You : Yer Me : Kenapa dorang bising. Macam mana org nak dengar kata kalau dorang pun xdengar kata… Buat semua diam2 jer …duduk rumah diam2 happy2 jer walaupun dalam susah sb bukankah Allah tak tidor bukankah dengan doa,usaha,tawakal & redha itu balasannya lebih indah. Atau dorang….. You : Manusia ni semua nak nampak yang duniawi baru mata terbuka…jap..jap..kita tengok…kang..kita bang..bang..ke langit diam terkedu…. Me :……mmmm awak ni…tp betulkan manusia bila bunyi bang..bang…baru semua jadi …jadi….hehehehehe oklah bai….ehhh jap kawan2 mancing awak ( PACATRIOT) ada tanya khabar dan dalam keadaan sekarang dorang bantu farah & anak2. Alhamdullilah rezeki awak dapat kawan2 semua alhamdullilah.. maaf hr ni xdapat ziarah rumah baru awak… Insyallah bila keadaan reda kami ziarah lepak2 sana ok….😘 . AL-FATIHAH MOHD FIRDAUS BIN MOHAMAD HANIF❤ . ( bayangkan awak @pitthanif masih ada depan mata hahahahha PKP ni penuh dengan lawak jenaka tahap gaban) . #prayforpitthanif #mrmrspitt *iflife #coretansikerinting #DUDUKRUMAH #stayhomestaysafe

A post shared by Farah Ahmad MrMrs Pitt ❤ (@ifarahahmad) on

 

“Malam sebelum kejadian saya berasa kurang sihat. Keesokannya harinya saya bangun sedikit lewat, itupun selepas menerima panggilan telefon daripada rakan arwah yang bersama-samanya memancing. Bot yang mereka naiki pecah dan Pitt tidak ditemui. Dengan tempoh kehilangan yang agak lama, saya sudah menjangka arwah tidak ada.

“Saya terus ke lokasi kejadian bersama ahli keluarga terdekat. Hujan lebat mengiringi perjalanan kami. Dalam fikiran saya sibuk emmikirkan keadaan suami yang hancur dek hujan yang kencang. Tetapi separuh jalan, hujan serta-merta berhenti dan jalan menjadi lancar.

Panggilan telefon tidak berhenti-henti. Bukan saya seorang tetapi ahli keluarga yang menemani turut sibuk menyambut panggilan. Kami tiba di kawasan tempat arwah hilang. Saya minta kebenaran daripada ahli bomba yang sedang giat menjalankan usaha pencarian.

Terlalu ramai orang yang berada di sana ketika itu. Orang-orang kampung juga ada di sana dan kata mereka, pada hari kejadian cuaca panas sedangkan sebelum itu hujan sepanjang masa. Pita pelekat kuning polis mengelilingi spot kejadian. Saya terus meminta izin ke tempat akhir bot ditemui,” ujarnya.

Tiba di jambatan, air sungai bagai tidak berkocak. Segalanya tenang setenangnya. “Come on Pitt. You are a good swimmer. You can survive in this kind of water,”bisik hati Farah. Jauh di sudut hati, dia tahu arwah suami tercinta sudah tidak ada. di atas jambatan, Farah ‘mengajak’ arwah bersembang, dari hati ke hati.

“Jangan buat prank Pitt. Kalau nak buat prank, jangan libatkan orang lain. Buat dekat Farah saja. Kalau betul nak pegi, jangan tinggalkan Farah macam ni.” Inilah apa yang saya katakan pada arwah. Namun masih belum berhasil. Saya di bawa pulang ke bilik hotel penginapan arwah.

Air mata yang ditahan sejak awal akhirnya membasahi pipi. Saya tak mampu lagi untuk menahan kesedihan melihat barang kepunyaan arwah di katil. Panadol untuk mengubati demamnya pun masih ada,”kata Farah.

View this post on Instagram

Semalam 167 Hari ini rindu 168 hari. Selepas 165 @pitthanif muncul kembali dalam mimpi menyampaikan di mana kita tak tahu maknanya tapi yang penting awak seperti dulu masih ingat kita dengan cara awak.Banyak2 beg awak amik tlg bwkkkan sling bag hijau kain guni kita dan awak nak isi ####. Punyelah farah xnak bangun tidur sb mmg lepas rindu, terjaga jer farah tidur balik dan ianya bersambung hahah kelakar mcm kita bdua gak hahah. Ya Allah bangun tidur senyum. Biarlah kalau ada akan kata mimpi hanyalah mainan tidur tp aku pandang ini manis Allah nak bagi kat aku. Awak rindunya… Sedar2 rupanya tertidur dgn telengkung bagai hahahah… Ya Allah terima kasih atas hadiah ini. Orang sekarang dok pertikai pos makanan itu ini la kesian org yg xde… Oh my.. take a positive side my sister & brother. Cuba fikir bila korang pos gambar dgn suami ke anak2 pos gambar dgn mak bapak ker x pulak korang terasa bagi isteri yg xde suami anak2 xde mak bapak dan sebagainya. Apa plak perasaan mereka. Fikir positif bila nampak kebahagian org kenapa tidak kita alhamdullilah kan dan mohon Allah memberi sedikit kemanisan pada kita juga. Kerana Allah itu sifatnya ADIL. Kawal nafsu kita & think positif Ada org kata mimpi orang dah meninggal sebab dia rindu akan doa kita. Allahu tidak pernah tinggal doa buatmu walaupun sesaat. Apa yang dilakukan selalu ingatan awak ada bersama. Buat video buat itu ini sb mmg dari dulu awak ada tp skrg yg tukang jadi tangan record @mhiadiva tukang kemas2 @0.168cm tukang all around @lil_thia hhehe semua anak2 awak pembawa semangat. Maaf tidak dapat rezeki menziarahi rumah baru awak tp insyallah bila tiba masanya akan farah kemas yer rumah awak . Skrg hanya mampu myampai segala amalan dari rumah sahaja. Awak malam ni dah masuk Malam Nifsu Sya'aban .. Awak …. rindu . AL-FATIHAH MOHD FIRDAUS BIN MOHD HANIF❤❤❤ . #prayforpitthanif #mrmrspitt #iflife #tottiespoppies #coretansikerinting

A post shared by Farah Ahmad MrMrs Pitt ❤ (@ifarahahmad) on

 

Awalnya Farah bercadang untuk turun ke sungai selepas Asar. Tetapi pihak bomba memberi lampu hijau untuk terus ke lokasi. Sebaik selawat dibaca dan namanya diseru, sentuhan tangan di dasar air terasa sangat sejuk. Tiba-tiba di sebarang sungai, ada teriakan jasad arwah sudah ditemui. Azan Asar terus berkumandang pada masa sama.

Sweetlah awak ni Pitt. Awak nak Farah turun untuk mengiringi awak. Seperti ketika bercinta, arwah yang selalu berjumpa saya,”ujarnya.

Pada hari jenazah di temui, saya sendiri membuat pengesahan mayat di bilik mayat. Dia begitu kacak, rambut tersisir kemas dan tubuhnya sempurna sehingga doktor yang mengendalikan kes itu terkejut melihatnya. Kata doktor, biasanya mayat mati lemas pasti terdapat luka dan calar, namun bukan arwah. Jenazah arwah paling cantik yang ditemui,”senyum Farah.

Kredit foto dan video: Instagram Farah Ahmad