Diabetis Musuh Utama Di Malaysia

Tahukah anda, seorang daripada lima dewasa atau kira-kira 3.9 juta orang berusia lebih 18 tahun di Malaysia telah disahkan menghidap diabetes1 atau kencing manis.? Angka tersebut menunjukkan peningkatan yang banyak apatah lagi apabila mengenangkan gaya hidup masyarakat kini yang lebih banyak tertumpu di dalam kediaman berbanding melakukan aktiviti riadah di luar rumah.

IKLAN

Tidak dinafikan, diabetes dikenali sebagai satu masalah kesihatan utama di Malaysia, apatah lagi apabila bilangan orang yang didiagnosis semakin meningkat saban tahun.

Awas! Jangan Jadikan Anda Salah Seorang Dari Lima Dewasa Hidap Diabetes Di Malaysia.Penyakit diabetes menjadi salah satu kegusaran di kalangan wanita

Menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi terkini, kadar kelaziman diabetes dalam kalangan dewasa berusia 18 tahun dan ke atas telah meningkat kepada 18.3% pada 2019, daripada 13.4% pada 20151. Pola peningkatan ini hakikatnya membimbangkan, walaupun banyak kajian yang menunjukkan bahawa diabetes jenis 2 boleh dicegah. Antara faktor penyumbang kepada peningkatan ini ialah kebanyakan orang Malaysia berlebihan berat badan atau obes.

Gaya hidup kurang sihat seperti diet kurang baik, kurang cergas dan tidak mengambil langkah pencegahan adalah antara punca utama pesakit menghidap diabetes. Tambahan lagi, diabetes juga boleh menimbulkan pelbagai kerumitan kritikal yang boleh menjejaskan kualiti kehidupan penghidap. Kerumitan ini antara lain termasuk strok, buta, kegagalan buah pinggang, amputasi (pemotongan) anggota badan dan penyakit kardiovaskular.

Awas! Jangan Jadikan Anda Salah Seorang Dari Lima Dewasa Hidap Diabetes Di Malaysia.Bersenam baik untuk menjaga kesihatan

“Orang yang menghidap diabetes berkemungkinan lebih tinggi mengalami penyakit kardiovaskular awal jika tidak diuruskan dengan sewajarnya. Pesakit perlu mendapatkan bantuan kerana statistik mendapati bahawa penyakit kardiovaskular merupakan punca kematian 80% antara mereka yang menghidap diabetes di Malaysia.

Masalah ini kian serius kerana semakin ramai pesakit muda disahkan menghidap diabetes dan penyakit kardiovaskular pada usia yang lebih muda,” kata Dato’ Sri Dr Azhari bin Rosman, Pakar Runding Kardiologi, Institut Jantung Negara.

IKLAN

Awas! Jangan Jadikan Anda Salah Seorang Dari Lima Dewasa Hidap Diabetes Di Malaysia.Dato’ Sri Dr. Azhari Rosman
Jika pesakit tidak mengurus penyakit mereka, paras gula darah tinggi boleh menyebabkan plak terkumpul yang akan mengekat dan merosakkan saluran yang membawa darah ke dan dari jantung5. Ini menyebabkan kekurangan oksigen dan nutrien, yang boleh menyebabkan serangan jantung dan kematian.

Pencegahan ialah satu aspek penting untuk mengurangkan beban penyakit, dan berita baiknya ialah kerumitan berkaitan diabetes ini boleh dicegah dengan pengurusan yang sewajarnya seperti pengawalan tahap glukosa, tekanan darah dan lipid; iaitu dengan mengamalkan gaya hidup lebih sihat, bersenam dengan kerap, memantau paras glukosa darah dan mengambil ubat preskripsi sekiranya perlu.

Awas! Jangan Jadikan Anda Salah Seorang Dari Lima Dewasa Hidap Diabetes Di Malaysia.DR CHAN SIEW PHENG

IKLAN

“Pengurusan diabetes telah berkembang maju untuk menangani beban penyakit yang semakin meningkat dan rawatan diabetes juga terus bertambah baik, daripada pengambilan rawatan beberapa kali dalam sehari kepada pengambilan rawatan hanya sekali seminggu.

Terdapat juga inovasi rawatan baharu yang disediakan di pasaran seperti kelas ubat suntikan GLP-1 RA yang bukan sahaja boleh mengurangkan paras glukosa darah, tetapi juga membantu menguruskan kerumitan lain berkaitan diabetes seperti penyakit kardiovaskular dan kegemukan,” tambah Dr Chan Siew Pheng, Pakar Runding Endokrinologi.
Awas! Jangan Jadikan Anda Salah Seorang Dari Lima Dewasa Hidap Diabetes Di Malaysia.Faktor pemakanan tidak seimbang jadi penyebab pelbagai penyakit.

Forum kesihatan yang dianjurkan oleh Novo Nordisk bertujuan untuk membantu individu yang penghidap diabetes mengatasi cabaran mencegah penyakit ini di mana ia telah menjadi komitmen tidak berbelah bagi syarikat tersebut selama lebih daripada 90 tahun.

Ia komited melahirkan inovasi dalam pilihan rawatan baharu yang menangani aspek kritikal penjagaan diabetes selain penurunan glukosa untuk membantu penghidap diabetes menguruskan penyakit dengan lebih baik.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI