Tak lengkap rasanya kalau tak singgah ke bazar Ramadan sepanjang bulan puasa ini. Iyalah, macam-macam juadah di jual. Lagi-lagi kalau makanan tu hanya ada ketika bulan puasa saja. Memang inilah masanya hendak penuhi selera.

IKLAN

Pun begitu, jangan terlalu seronok membeli juadah kerana ada beberapa perkara yang perlu anda teliti demi kesihatan diri. Kalau tak sihat, macam mana pula hendak beribadat kepada Allah, kan?

Hidangan berasaskan ayam pastinya menjadi kegemaran ramai ketika bulan Ramadan ini. Selain membekalkan protein untuk keperluan tubuh, ayam yang tidak dibersihkan dengan sempurna boleh memudaratkan kesihatan. Menerusi perkongsian Dr Taufiq Razif di laman Facebooknya, “Kesan darah pada ayam menjadi tempat yang sesuai untuk pembiakan kuman. Contohnya kuman campylobacter, salmonella dan listeria.

Baca & Hadam, DOKTOR Ini Perjelas Kenapa Perlu Berhati-Hati Beli Lauk AYAM Di Bazar Ramadan!

IKLAN

Baca & Hadam, DOKTOR Ini Perjelas Kenapa Perlu Berhati-Hati Beli Lauk AYAM Di Bazar Ramadan!

IKLAN

Ini salah satu punca keracunan makanan. Itu yang kadang-kadang lepas makan ayam perut jadi cramp, cirit-birit dan muntah-muntah. Lain kali check dulu sebelum makan ye. Biasanya kesan darah ni ada dekat area tulang ayam.”

Mujur Dr Taufiq sudi berkongsi ilmu. Sekurang-kurangnya sebelum beli makanan di bazar atau di mana sekalipun lepas ini, kita lebih peka dengan kebersihan makanan tersebut.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI