Kecur liur melihat selebriti Iman Troye berkerap-kerup menikmati NIMS Crispy Choco Tub. Rasanya memang sedap, bayangkan bijirin rangup digaul sebati dengan limpahan coklat cair dalam bekas yang mudah dibawa ke mana-mana. Keenakan makanan yang diasaskan oleh Tengku Norhanim Tengku Othman itu jelas begitu hebat diperkatakan.

Bukan sahaja di kebanyakan kedai utama, NIMS Crispy Choco Tub juga sering dipasarkan di stesen-stesen minyak. Selain golongan dewasa, kanak-kanak dan remaja juga merupakan peminat setia NIMS yang diperakui halal serta dihasilkan di kilang NIMS sendiri yang berstatus GMP.

IKLAN

Bangga melihat usahawan ini di kilangnya. Jom tengok bagaimana proses NIMS Crispy Choco Tub dihasilkan…

 

Dijual pada harga belasan ringgit, kejayaan NIMS pada awalnya bertitik tolak dari pengalaman Tengku Norhanim (atau Hanim) dan suaminya, Faiz Hussamuddin yang pernah rugi teruk.

“Kadang orang ingat kita berniaga tak jatuh-jatuh. Tapi sebenarnya yang jatuh itulah tanda Allah SWT nak bagi lebih lagi. Kekuatan kita sebenarnya apabila datangnya cabaran. Cabaran tu yang menguatkan semangat kita untuk terus berjuang.

Kami pernah kerugian besar waktu mula-mula meniaga. Jumlahnya lebih RM20,000 kerana banjir besar yang melanda Kelantan pada tahun 2014. Masa tu habis segala bahan mentah tenggelam akibat banjir.

Kemudian kami sekali lagi ditimpa ujian pada tahun 2019. Dengan baki dalam akaun bank hanya tinggal RM3,000, bayangkan ia langsung tidak mencukupi untuk menampung bisnes, membayar gaji pekerja dan komitmen yang ada.

Kami bangkit semula pada musim pandemik dengan team seramai 20,000 orang. Namun sebaik saja PKP berakhir pada tahun 2022, kami struggle untuk pertahankan bisnes dan baki team yang tinggal hanyalah 3,000 orang saja.” Hanim

Bangkit Selepas Kerugian, Pengasas NIMS Tengku Norhanim Jadi Pelopor CRISPY CHOCO TUB Pertama Di Malaysia!
Tengku Hanim dan suami, Faiz Hussamuddin

Walau bagaimanapun, ujian bisnes yang menimpa Hanim sedikit pun tidak melemahkan semangatnya. Usahawan kental anak dua itu yakin bahawa produk NIMS mampu pergi lebih jauh dengan nilai-nilai yang dipegangnya.

Sambil tersenyum, Hanim tenang menjawab.

“Sebenarnya NIMS menyediakan peluang perniagaan dan platform bisnes untuk setiap orang, khususnya wanita serta golongan B40 menjana pendapatan.

Bangkit Selepas Kerugian, Pengasas NIMS Tengku Norhanim Jadi Pelopor CRISPY CHOCO TUB Pertama Di Malaysia!

 

Bangkit Selepas Kerugian, Pengasas NIMS Tengku Norhanim Jadi Pelopor CRISPY CHOCO TUB Pertama Di Malaysia!

 

Bangkit Selepas Kerugian, Pengasas NIMS Tengku Norhanim Jadi Pelopor CRISPY CHOCO TUB Pertama Di Malaysia!

IKLAN

 

Bukan jual produk semata, tapi syarikat kami sediakan peluang untuk membangun bisnes melalui latihan atau coaching yang efisien. Melalui NIMS STUDENTPRENEUR pula, para pelajar juga akan dibimbing dan diberikan tunjuk ajar sewajarnya.

Peluang menjadi pengedar NIMS terbuka luas di Sabah dan Sarawak. Malah kami juga berminat mengembangkan empayar sehingga ke luar negara seperti Indonesia, Thailand, Singapore, Brunei, Kemboja dan Vietnam.” Hanim

 

JIWA EMAS

Percaya bahawa ‘pelaburan’ yang betul membuka pintu rezeki, pasangan pengasas suami isteri itu juga aktif menjalankan program kebajikan menerusi NIMSCARE4U pada setiap tahun. Bagi mereka, kunci untuk berjaya terletak pada usaha berterusan, doa yang bersungguh-sungguh serta sifat sabar yang tinggi.

IKLAN

Sifat pemurah dan jiwa emasnya melatih diri Hanim agar selesa memberi. Beliau suka menjamu orang makan dan memberi hadiah untuk menggembirakan orang-orang sekeliling.

Bangkit Selepas Kerugian, Pengasas NIMS Tengku Norhanim Jadi Pelopor CRISPY CHOCO TUB Pertama Di Malaysia!

Menyifatkan dirinya sebagai seorang yang workaholic, Hanim juga sangat komited apabila bekerja.

“Saya seorang yang bersungguh-sungguh melakukan sesuatu perkara sehingga mendapat hasil yang diidamkan. Saya kerja tak kira masa dan susah nak berputus asa.

Mungkin hasil daripada pengalaman lalu, kini saya lebih bersemangat untuk mendepani segala ujian yang datang. Apa saja yang baik akan saya lakukan demi memajukan bisnes, keluarga dan orang-orang yang disayangi.” Hanim

 

PENGIKTIRAFAN

Suka melancong dan pernah menjejakkan kaki ke lebih 20 buah negara, Hanim percaya bahawa hobi ini menyegarkan mindanya. Sesekali, beliau gemar window shopping dan membeli-belah barangan impiannya sebagai ganjaran bekerja keras.

Perniagaan Hanim juga sering menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan tertinggi. Selain diangkat sebagai Nona Best Crispy ChocoTub Award dalam Nona Superwoman Award 2022, beliau juga pernah menerima anugerah berprestij yang lain.

Antaranya The Best Brandlaureate, Top 500 Trusty Brand Award (Majlis Tindakan Pengguna), AWEN AWARD (Asean Women Enterpreneur Network), IKSNITA Award (Women Young Enterpreneur), Bumiputera Business Excellence Award (BBEA) serta The 100 Top Young CEO.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI