Kita memang sangat-sangat digalakkan untuk bangun malam. Waktu sunyi untuk bermunajat dan memohon keampunan daripada Yang Maha Esa.

Namun, untuk memulakan amalan bangun malam itu memang sangat liat. Lebih sedap tarik selimut dan tak mampu lawan godaan sedap tidur di waktu-waktu begitu.

IKLAN
Gambar hiasan. Foto: Instagram @sallywho

Walaupun kadang-kadang ada yang ‘mengejutkan’ kita daripada lena dan terjaga, bila cakap tunggu sekejap memang akan tertidur sampai subuh.

Sebenarnya ada sebab mengapa kita disarankan untuk bangun sebelum subuh. Saudara Afnan Rosli merungkaikan keindahan bangun sebelum subuh ini.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @neelofa

“Dulu saya tak faham kenapa Allah suruh Solat Subuh. Waktu tu waktu orang tidur. Saya memang duk fikir soalan ni dari dulu lagi.

Then when I got into personal development, saya study orang-orang berjaya dan berpengaruh dalam dunia, saya dapati mereka semua ada satu persamaan. Orang yang bangun sebelum Subuh, mereka bagi impak besar pada dunia sekeliling dia.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @lisasurihani

Tak kira dia jahat atau baik, pasti dia jenis orang yang bagi impak pada dunia sekeliling dia. Even Adolf Hitler yang jahat tu pun bangun awal pagi.

Kenapa?

Orang yang berjaya bangun awal ni mereka adalah over achievers.

Tapi tuan, saya pun bangun sebelum Subuh, bersiap-siap, sebelum subuh lagi saya dah drive pergi kerja.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @fashasandha

No, thats a different kind of story. Saya tak cakap pasal yang bangun sebab terpaksa gi kerja awal, elak jam. Bangun pulak kalut-kalut bersiap. Itu dah vibrates at desperation dah. Cerita lain.

Ini yang saya maksudkan ialah orang yang bangun awal jam 4.00 pagi hingga 5.00 pagi kerana memang pilihan mereka. Mereka bangun, dan mereka ambil masa untuk duduk dengan diri mereka sendiri.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @noradanish

INI 5 SEBAB ANDA KENA BANGUN AWAL PAGI:

1. MIND OVER MATTERS:

Orang yang bangun awal, mereka berjaya mengawal minda mereka melawan segala alasan dan pengaruh luar. Minda kita seperti otot, lebih banyak kita latih, lebih kuat dia jadi.

Jadi, orang yang setiap hari bangun awal, dia sedang melatih untuk take charge dan mempunyai sepenuhnya kawalan terhadap minda mereka. You start to control your mind, you start to control your life.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @emma_maembongofficial

2. MORE PRODUCTIVITY:

Bila kita dah bangun 2 atau 3 jam awal dari orang lain, kita ada banyak masa untuk buat planning, buat mental rehearsal, persiapkan mind, body and soul kita untuk hadapi hari yang penuh produktiviti nanti.

IKLAN

Orang-orang Spartan ada satu pepatah “He who sweats more in Training, bleeds less in War.”

Meaning if you go out in battle well prepared, you will achieve more.

3. STRENGTHEN WILL POWER:

Antara kunci Kejayaan dalam hidup ialah keazaman atau will power. Orang yang mampu bangun awal pagi, mereka melatih diri mereka untuk mempunyai keazaman yang sangat tinggi.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @annengasri_official

Bukan senang tau nak tolak selimut waktu pagi ni. Sebab tu orang yang kuat ialah orang yang mampu bangun Subuh berjamaah!

Sebab tu Nabi kata 2 rakaat sebelum Subuh lebih bernilai dari dunia dan seisi nya. The fact that kita mampu bangun sebelum subuh setiap hari menandakan kita mempunyai very high will power.

4. START WITH VICTORY:

IKLAN

Bila kita bangun sebelum Subuh sebenarnya kita sedang mulakan hari dengan kejayaan Besar! Sepanjang hari kita mengalami internal battle dengan diri kita sendiri.

Menang di waktu awal pagi akan bawa kita pada kemenangan demi kemenangan sepanjang hari.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @almynadiaofficial

5. PEACEFUL:

Waktu sebelum subuh adalah waktu yang paling tenang, paling tidak ada distractions. So, waktu tu lah kita nak practice untuk jadi orang yang sentiasa bertenang.

Robin Sharma kata, “Achieve more while the world is still sleeping.”

Orang lain tengah tidur, kita dah capai macam-macam.

Gambar hiasan. Foto: Instagram @stacyanam

So, kalau anda nak hidup anda improves, nak jadi Top Performers, nak jadi Over Achievers, nak jadi Best of the Best. Start bangun awal mulai hari ini!

Trust me, cuma ubah waktu anda bangun pagi, cara anda bangun pagi, anda akan jadi orang yang sangat powerful dan berpengaruh. Percaya tak? Kena percaya!

“The body Achieves what the mind believes.”

Selamat memulakan pagi anda dengan KEKUATAN!,” kongsinya.