Dalam banyak-banyak resipi kuruskan badan, tentu kita pernah dengar tentang khasiat air detoks atau air rendaman lemonkan? Ramai ke yang cuba?

IKLAN

Sebenarnya ramai peminat buah lemon yakin lemak-lemak degil akan terhakis bila minum air masam tu. Makin masam makin baguslah. Makin cepat kurus.

Tapi menurut Dr. Hanifah Bashirun, kepercayaan itu semua kurang tepat. Katanya, tubuh badan kita ni sebenarnya akan auto-adjust semua air yang diminum ke pH 7.35 – pH 7.45. Maknanya kalau kita minum air alkali atau air detoks masam sekali pun, badan kita tetap akan serap air tu dan adjust ke pH normal bagi menjaga sel badan.

Betul juga. Kalau sel badan kita ni sewenang-wenangnya serap pH berasid atau beralkali, tentu semua sel akan kecut. Sebab itu Tuhan ciptakan sistem yang sangat kompleks untuk neutralkan apa saja pH air yang kita minum, supaya sel tak terjejas.

Jom belajar cara-cara memaksimumkan khasiat lemon untuk diminum setiap hari, mudah sangat.

(a) Guna Air Panas Atau Sejuk?

Banyak Minum Air Lemon Takkan Hakis Lemak Tepu, Ini Sebabnya Yang Kita Kena Tahu

Lemon tidak boleh direndam dalam air yang terlalu sejuk kerana selain rasanya tak dapat menyerap dengan baik, vitamin C juga tak boleh bercampur dengan air yang bersuhu terlalu rendah.

Suhu air yang paling sesuai untuk merendam lemon adalah sekitar 60-70 darjah Celcius. Ingat, air rendaman lemon sepatutnya tawar. 1 keping hirisan lemon boleh direndam dalam seteko air jadi 1 keping lemon boleh dijadikan 3-4 gelas air.

IKLAN

(b) Rendam Dengan Kulit

Banyak Minum Air Lemon Takkan Hakis Lemak Tepu, Ini Sebabnya Yang Kita Kena Tahu

Walaupun agak pahit, tapi kulit lemon mengandungi flavonoid yang tinggi. Malah kalau nak tahu, lebih baik kita rendam kulit lemon berbanding rendam isi buah lemon itu sendiri.

IKLAN

Minyak pati lemon juga terletak pada kulitnya. Jadi hirislah senipis mungkin agar khasiat dari kulit lemon lebih mudah keluar dan membaur dengan air rendaman.

(c) Cara Simpan Lebihan Hirisan Lemon

Banyak Minum Air Lemon Takkan Hakis Lemak Tepu, Ini Sebabnya Yang Kita Kena Tahu

Kalau masih ada sisa hirisan lemon, boleh ke ia disimpan semula dalam peti sejuk? Tiada masalah. Lemon sebenarnya adalah sejenis buah yang cukup awet. Walaupun nampak mengering, tapi lemon yang kering juga masih boleh direndam. Khasiatnya pun tetap tak berubah. Mudahkan?

Jadi walaupun kita tahu macam-macam resipi kurus, belum tentu secara saintifiknya baik untuk kesihatan. Kadang-kadang mitos belaka untuk lariskan jualan! Jangan terus percaya ya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI