Bergelar Selebriti Chef Jutawan dan menempa nama dalam bidang masakan tempatan dan antarabangsa bukan suatu laluan mudah buat Datuk (Dr) Redzuawan Ismail. Pengiktirafan demi pengiktirafan yang diraih lelaki berusia 64 tahun ini membuktikan bakat miliknya bukan sembarangan.

Sempat mengusik Datuk Chef Wan yang bergelar Selebriti Chef Jutawan digalasnya. “Apa yang ada pada gelaran Jutawan tersebut? Benar saya berjaya, nilai syarikat milik saya memang berjuta tapi saya tak melihat ia sesuatu yang perlu digembar-gemburkan.

IKLAN

Kehidupan saya sederhana sahaja dan tidak bermewah-mewah. Bagi saya kejayaan yang dimiliki kini bukan bersandarkan kepada berapa banyak wang di dalam simpanan.

Bergelar Selebriti Chef Jutawan, Datuk Chef Wan Rupanya Tak Suka Hidup Mewah Pilih Sederhana
Foto: Koleksi Majalah Nona

Kejayaan sebenar bagi saya adalah apa yang membuatkan saya rasa bahagia. Kalau dengan tolong orang membuatkan rasa bahagia itu timbul, mengapa tidak? Apabila kita membantu mereka yang memerlukan, Allah SWT akan bagi kita keberkatan hidup.

Keberkatan untuk mendapat nikmat syukur, sihat tubuh badan dan mampu melakukan kebaikan dengan lapang dada,” ucap anak Pahang yang bergelar selebriti chef Malaysia ini.

Lebih selesa hidup sederhana Datuk Chef Wan juga tidak bermewah-mewah untuk rewards dirinya. “Biasanya saya rewards myself dengan melancong. Melalui melancong kita berupaya mengenal budaya asing dan nilai kemanusiaan.

Selain itu, apabila melihat orang lain bahagia juga adalah suatu rewards untuk diri saya. Saya selalu buat perkara-perkara kecil seperti mengembirakan kanak-kanak yang berada di hospital dengan patung atau permainan. Nikmat melihat orang lain bahagia ini sukar diungkap dengan kata-kata,” ucap Datuk Chef Wan.

BISNES
Menelusuri perniagaan milik Datuk Chef Wan yang semakin gah berdiri dan berjaya meletakkan dalam kelas yang tersendiri. Restoran De.Wan 1958 by Chef Wan semakin dikenali kerana memperkenalkan dan menghidangkan masakan moden Malaysia.

Paling istimewa apabila setiap menu yang dihidangkan adalah resipi istimewa air tangan chef terkemuka ini. “Alhamdulillah kerana rangkaian restoran kami mendapat sambutan luar jangkaan.

Buat masa ini tiga buah restoran sedia ada dan lapan buah restoran lagi bakal dibuka, secara keseluruhannya sebelas buah restoran menjelang bulan Jun 2022 nanti.

Bergelar Selebriti Chef Jutawan, Datuk Chef Wan Rupanya Tak Suka Hidup Mewah Pilih Sederhana
Foto: Koleksi Majalah Nona

Apabila bisnes ini berkembang dengan begitu pantas ia merupakan suatu cabaran untuk saya. Kami mempunyai 110 chef bumiputera muda dan saya juga menjadi sumber inspirasi kepada mereka.

Segala pengalaman saya selama 30 tahun dalam bidang kulinari ini diturunkan kepada mereka. Saya kongsi segala resipi dan selalu menasihati anak muda ini untuk melakukan kerja dengan teliti, sentiasa menjaga disiplin dan selalu lengkapkan diri dengan skil di tempat kerja.

IKLAN

Apa yang saya kongsikan dengan semua staf bahawa nama Chef Wan ini adalah jenama. Perniagaan makanan ini selalu kena berkualiti tinggi dan konsisten serta perkhidmatan terbaik.

Sebab dalam bidang pemakanan (F&B) ini segala-galanya adalah bergantung kepada kualiti dan konsistensi. Apabila dua faktor ini berjaya dicapai kita akan melihat pelanggan pasti akan datang lagi.

Bergelar Selebriti Chef Jutawan, Datuk Chef Wan Rupanya Tak Suka Hidup Mewah Pilih Sederhana
Foto: Koleksi Majalah Nona

Kita perlu menjadi lebih kreatif, empat bulan sekali tukar menu dan cabar chef untuk mengeluarkan idea baharu. Bagi mencapai objektif ini kita perlu melatih chef muda ini bukan semata-mata memberi gaji setiap bulan,” tutur penulis buku 400 Resipi Terbaik Chef Wan ini.

CABARAN
Teruja merungkai formula yang digunakan oleh Datuk Chef Wan merencana perniagaan kala ekonomi negara tidak stabil akibat mendepani penularan pandemik COVID-19.

IKLAN

“Saya selalu percaya life never stop, tidak kira bagaimana situasi yang mendatang saya selalu menerima cabaran. You will notice a lot of successful people dare to take risk. Kita kena ada formula istimewa dalam menjalankan perniagaan.

Jika tak berjaya dengan cara ini sudah tentu ada cara lain yang boleh dipraktikkan. Itu sebab selain restoran kami mengeluarkan macam-macam produk seperti mangkuk tingkat, kuih tart, roti, kuih-muih, sambal dan juga kerepek.

Perlu ada sumber kewangan kecil untuk membantu keseluruhan operasi perniagaan. Apabila kita betul-betul berusaha sudah pasti apa yang diusahakan itu mendapat ganjaran yang setimpal.

Dalam saat ekonomi kita diuji kita tak boleh patah semangat dan mengundur diri. Orang yang berjaya akan sentiasa mencari jalan untuk maju ke depan tanpa mengira kelemahan diri dan saya kira itu adalah semangat yang perlu ada untuk terus sukses.

Pada saya jika kita merasakan situasi sekarang sebagai suatu halangan yang mematahkan semangat, susah untuk kita mara ke depan. Apabila kita memikirkan bahawa situasi sekarang adalah sementara sahaja dan kemungkinan masa depan yang lebih cerah.

Sekiranya situasi ini berterusan kita perlu merancang lebih awal bagaimana mahu menanganinya. Dalam perniagaan tidak boleh ada satu perancangan sahaja kerana bukan sahaja melibatkan diri kita sebagai majikan malah melibatkan kehidupan semua pekerja dalam organisasi,” tutur lelaki yang lahir pada 6 Januari 1958 ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chef wan (@_chefwan58)

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI