Memang benar setiap ujian pasti ada hikmahnya. Pasangan suami isteri ini pernah diuji rugi ratusan ribu ringgit namun tidak mengeluh malah terus berusaha sehingga ke titik kejayaan.

Semangat dan daya juang Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Ailezee Rich Sdn. Bhd. Aliff Kadir dan Zirra Abdullah benar-benar cetus inspirasi. Dalam masa yang singkat pasangan usahawan kosmetik ini telah berjaya meletakkan jenama Skin Dessert by Ailezee Rich sebaris dengan jenama kosmetik tempatan terlaris di pasaran.

IKLAN

Meneraju sebuah organisasi dalam perniagaan bukan suatu tugas yang mudah dan bergelar sebagai usahawan perlu berani menanggung risiko dan bijak mencari peluang yang ada.

Rugi Ratusan Ribu Ketika Fenomena Banjir 2014, Pasangan Suami Isteri Ini Bangkit Hingga BERJAYA

Walaupun keterlibatan awal lelaki yang berasal dari Kelantan ini dalam dunia perniagaan kosmetik hanya mahu membantu isteri semata-mata, namun sekali kaki melangkah lelaki yang bijak berkomunikasi ini tidak berpaling lagi.

“Memang pada awalnya saya tidak berfikir untuk terjun dalam dunia perniagaan. Sebenarnya isteri saya yang begitu minat berniaga dan memulakan perniagaan pertamanya selepas kami berkahwin.

Ketika itu saya masih lagi bekerja sebagai kakitangan awam dan membantu isteri apabila berkelapangan dengan membuka perniagaan kelengkapan perkahwinan.

Rugi Ratusan Ribu Ketika Fenomena Banjir 2014, Pasangan Suami Isteri Ini Bangkit Hingga BERJAYA

Namun, dugaan datang apabila berlaku fenomena banjir besar di Kelantan pada tahun 2014. Habis semua barang-barang kelengkapan perkahwinan tersebut ranap dan kami mengalami kerugian lebih kurang RM100 ribu,” ujar Aliff yang rugi ratusan ribu ringgit ketika fenomena banjir tersebut.

Walaupun pernah diuji rugi ratusan ribu ringgit namun, pasangan suami isteri ini tidak goyah dengan ujian tersebut malah terus melangkah ke depan. “Ujian banjir besar itu kami tempuh dengan tabah dan mula mencari peluang baharu.

Isteri saya beralih kepada perniagaan kosmetik dengan menjadi dropship. Setelah hampir 3 tahun menjual produk kosmetik jenama lain kami berdua mengambil langkah drastik dan mencabar diri dengan melahirkan produk kosmetik sendiri.

Di samping itu, mungkin sudah tiba masanya untuk kami memikul amanah membawa team yang menyertai kami dari awal lagi untuk terus mara ke depan.

Rugi Ratusan Ribu Ketika Fenomena Banjir 2014, Pasangan Suami Isteri Ini Bangkit Hingga BERJAYA

Kami berdua juga beruntung kerana mempunyai sebuah team yang kuat dan saling menyokong antara satu dengan yang lain. Maka lahir produk sulung kami ketika itu iaitu produk pelembap, Skin Dessert Moisturizer Treatment,” ucap Aliff penuh semangat.

Perancangan sangat penting dalam dunia perniagaan bagi memastikan terus berdaya saing. Keterujaan pasangan suami isteri ini merealisasikan strategi perniagaan mereka sekali lagi diuji.

“Pelbagai rancangan telah kami aturkan untuk menjenamakan produk ini, namun sebagai manusia biasa kita hanya mampu merancang. Baru bertatih mengeluarkan produk sendiri, kami sekali lagi diuji apabila dunia dilanda pandemik COVID-19.

Setiap ujian, saya ambil sebagai cabaran dalam meneruskan bisnes. Kami mencari alternatif dengan menjual face mask ketika musim pandemik.

Rugi Ratusan Ribu Ketika Fenomena Banjir 2014, Pasangan Suami Isteri Ini Bangkit Hingga BERJAYA

IKLAN

Namun, atas faktor penghantaran yang sukar dan sekatan untuk bergerak ketika musim pandemik kami sekali lagi mengalami kerugian dan ketika itu akaun kewangan syarikat menjadi kosong.

Tiada istilah putus asa dalam kamus hidup kami dan segala pengalaman disimpul rapi digarap pula dengan ilmu dalam perniagaan yang dituntut berserta rezeki daripada Yang Maha Esa, perniagaan kami kembali bersinar apabila produk vitamin C keluaran syarikat mendapat sambutan yang luar biasa selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0,” tutur suami kepada Zirra Abdullah ini.

Zirra yang menjadi tulang belakang suami dan setia bersama turut menambah, “Tugas kami sebagai pengasas produk adalah untuk membangunkan insan dan membantu orang.

Kami nak bantu orang lain jadi jutawan. Bukan mudah bergelar pengasas produk ini kerana banyak kerja di belakang tabir yang orang lain tak tahu,” tutur Zira atau lebih mesra disapa Mommy di kalangan agennya sambil tersenyum manis di sisi suami tercinta.

Bersyukur kerana mempunyai suami yang bertolak ansur dan berwawasan jauh, Zirra akui perjalanannya dalam dunia perniagaan menjadi lebih luas setelah suaminya turut serta dalam syarikat milik mereka berdua. “Mula-mula saya struggle juga nak yakinkan suami untuk meninggalkan kerjayanya untuk menceburi bisnes sepenuh masa.

Sudah semestinya beliau mempunyai kerisauan tersendiri lebih-lebih lagi tugasnya sebagai ketua keluarga. Tapi saya ambil pendekatan dengan membawa suami dalam circle business.

Bila dia sendiri dah terjun dalam circle business, menghadiri kelas keusahawanan dan berkawan dengan orang-orang bisnes, alhamdulillah suami dah mula nampak keindahan dunia bisnes ini.

IKLAN

Ditambah pula dengan pengajian bersama seorang ustaz yang mengajar bahawa setiap rezeki itu datangnya dari Allah SWT, keyakinan suami bertambah dan sebulat suara berjuang bersama saya menguruskan perniagaan.

Rugi Ratusan Ribu Ketika Fenomena Banjir 2014, Pasangan Suami Isteri Ini Bangkit Hingga BERJAYA

Alhamdulillah, berkat bekerja bersama-sama, sekarang kami berjaya capai kejayaan di luar jangkaan pun sebenarnya,” ucap wanita kelahiran Che Siti Wan Kembang ini.

LEBAR PERNIAGAAN
Setelah akhirnya masuk ke dunia perniagaan, Aliff dengan mudah dapat beradaptasi dan mula melebarkan sayap perniagaan. Bermula dengan bisnes kosmetik, lelaki yang berusia 36 tahun ini mula berjinak-jinak dengan perniagaan makanan dan minuman (F&B) dan hartanah.

“Saya akan berpuas hati jika dapat memberi balik sesuatu kepada masyarakat. Saya juga percaya mudahnya rezeki kita apabila menggembirakan orang. Banyak kita gembirakan orang banyak lagi Allah akan bagi balik.

Secara umumnya perniagaan Skin Dessert ini lebih kepada wanita. Jadi saya fikir dengan menceburi perniagaan F&B saya dapat membantu suami-suami kepada agen saya untuk bersama-sama dalam bisnes. Seperti saya dan isteri berjaya apabila sama-sama berniaga,itu yang saya nak terapkan kepada agen-agen saya.

Saya baharu sahaja membuka sebuah restoran di Kota Bharu, bersebelahan dengan KB Mall, Skin Dessert Dil Pecal dan bakal melancarkan franchise Takoyaki apabila kilang membuat membuat Takoyaki dibuka secara rasminya awal tahun depan.

Apa yang saya belajar, ada cara apabila kita dah punya modal kita kena cari satu benda yang boleh kita tambahkan kita punya kewangan. Saya juga merancang untuk meneroka ke dalam dunia hartanah tahun depan,” ucap Aliff yang menjadikan Rasulullah SAW sebagai idola dalam perniagaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)

BACA: NONA BEST INNOVATIVE F&B BUSINESS AWARD

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI