Siapa sangka mula-mula jual minyak wangi secara dropship mampu mengubah persepsi lelaki ini dalam dunia bisnes.

Menjadi pemacu utama organisasi jenama minyak wangi tempatan, De’Xandra™ perjalanan karier Ketua Pegawai Eksekutif muda ini tidak semudah yang disangka.

IKLAN

Safwan Ismail tidak terus berada di atas malah pernah melakukan pelbagai kerja di awal pembabitannya dalam perusahaan minyak wangi yang mula bertapak sejak 2015 ini.

“Sebenarnya saya sudah terlibat dengan jenama De’Xandra™ sejak dari awal lagi. Isteri saya yang memberi galakan untuk menyertai bisnes ini.

Jual Minyak Wangi Mampu Beli Kereta Di Universiti, CEO De’Xandra™ Ini Mahu Lahir Ramai JUTAWAN

Kalau nak diceritakan mula-mula saya menjadi agen dropship jual minyak wangi ketika bergelar mahasiswa lagi. Saya sendiri tak pernah membayangkan terjebak dalam dunia perniagaan lebih-lebih lagi memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di sebuah syarikat.

Namun, persepsi saya berubah apabila mula mendapat hasil jualan atau ‘gaji’ dropship. Bayangkan ketika saya masih belajar di universiti saya mampu membeli sebuah kereta hasil daripada jual minyak wangi semata-mata.

Walaupun ia merupakan sebuah kereta kecil namun sebagai seorang siswa ia merupakan sesuatu yang luar biasa dan di luar jangkauan saya. Keseronokan berniaga mula hadir sedikit demi sedikit dalam diri.

Jual Minyak Wangi Mampu Beli Kereta Di Universiti, CEO De’Xandra™ Ini Mahu Lahir Ramai JUTAWAN

Setelah tamat pengajian saya terus bekerja dengan syarikat milik keluarga ini bermula di jabatan jualan. Banyak ilmu yang saya kutip ketika bekerja di jabatan ini, sebut apa yang tak dilakukan daripada membungkus produk, mengangkat produk, mengepos produk dan lain-lain lagi.

Kemudian saya telah dinaikkan pangkat sebagai Ketua Pengurus oleh Ketua Pegawai Eksekutif De’Xandra™ ketika itu, Ernayanee Nur Julaimi.

Seterusnya saya menerajui jabatan operasi dan terkini diberi kepercayaan untuk menjalankan tanggung jawab sebagai Ketua Pegawai Eksekutif De’Xandra™.

Saya tidak melalui jalan pintas untuk berada di kedudukan sekarang malah tanggung jawab saya lebih besar kerana organisasi syarikat ini adalah milik keluarga.

Jual Minyak Wangi Mampu Beli Kereta Di Universiti, CEO De’Xandra™ Ini Mahu Lahir Ramai JUTAWAN

Namun, apa yang membanggakan saya di sepanjang perjalanan karier ini saya telah melihat ramai jutawan dilahirkan. Tahun ini sahaja seramai 40 orang jutawan telah menikmati hasil titik peluh mereka,” tutur graduan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Ijazah Sarjana Muda Perakaunan ini.

CABARAN
Bercerita tentang cabaran menguruskan perniagaan keluarga, lelaki yang berusia 32 tahun ini bersikap terbuka. “Kalau nak sebut tentang cabaran, tidak kira kita berada dalam syarikat keluarga mahupun bekerja dengan orang lain tetap ada cabaran.

IKLAN

Cara kita menangani setiap permasalahan sangat penting. Ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus dan tepung tidak berselerak. Pertelingkahan tetap ada tapi kami perlu bijak mengasingkan urusan pejabat dan urusan keluarga.

Satu lagi cabaran yang saya kira memberi impak besar kepada syarikat ialah produk keluaran kami ditiru. Namun, situasi ini telah menyemarakkan lagi semangat kami untuk terus berjuang dan memberikan yang terbaik kepada reseller,” kata Safwan yang menjadikan Tan Sri Syed Mokhtar Shah Syed Nor Albukhary sebagai Superhero dalam perniagaan.

Menelusuri tugas ketua pegawai eksekutif muda ini, “Secara dasarnya, tugas saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif adalah memastikan semua perancangan syarikat berjalan dengan lancar, setiap sasaran Ahli Lembaga Pengarah dicapai dan mencari peluang perniagaan, mengukuhkan penjenamaan serta meluaskan rangkaian (networking).

Walaupun masih baharu tapi saya beruntung mempunyai isteri yang menyokong dari belakang. Lebih istimewa apabila isteri turut terlibat dengan pengurusan syarikat dan tahu setiap perincian apa yang berlaku dalam syarikat.

Kami boleh berkongsi macam-macam perkara dan isteri sentiasa mengingatkan saya sekiranya bertindak berlebihan,” ujar suami kepada Ezureen Nur Julaimi juga bergelar Ketua Pegawai Kewangan (CFO) De’Xandra™.

Jual Minyak Wangi Mampu Beli Kereta Di Universiti, CEO De’Xandra™ Ini Mahu Lahir Ramai JUTAWAN

IKLAN

PERANCANGAN
Melupakan dugaan yang ditempuh saat dunia dilanda pandemik COVID-19, Safwan teruja bercerita tentang perancangannya tahun 2022. Bersandarkan tagline De’Xandra™ Scent of life, lelaki yang berasal dari Terengganu ini mempunyai taktik yang tersendiri mendepani tahun 2022 nanti.

“Sebagaimana usahawan lain, kami juga terkesan kala pandemic COVID-19 yang menular di negara kita. Dugaan tersebut memberi banyak pengajaran namun pelbagai perancangan dan strategi telah diatur untuk tahun 2022. De’Xandra™ bersama-sama dengan 33 ribu reseller akan all out menerobosi pasaran minyak wangi tempatan dan juga luar negara.

Setakat ini kami telah menawan pasaran antarabangsa seperti Indonesia, Thailand, Brunei, Singapura, Kemboja, China dan Hong Kong. Banyak lagi peluang untuk memasarkan minyak wangi di negara lain.

Selain itu, saya sedang merancang sebuah kolaborasi antara De’Xandra™ bersama dua jenama terkenal antarabangsa. Segalanya masih dalam perancangan namun berada di peringkat akhir,” ujar Safwan yang mengamalkan gaya hidup sihat dan tetap mencuri masa melakukan aktiviti berbasikal dan berlari.

Sebagai ketua pegawai eksekutif syarikat, suami dan ayah sudah tentu sukar bagi lelaki yang mudah mesra ini menyeimbangkan masanya bersama keluarga.

“Sudah tentu masa saya banyak dihabiskan di pejabat. Tetapi, saya tidak pernah membawa kerja pejabat ke rumah. Di rumah adalah masa saya bersama dengan keluarga terutama anak-anak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)

Hujung minggu pula memang masa untuk keluarga dan biasanya kami akan keluar berjalan-jalan atau membeli-belah. Masa berkualiti bukan bererti lama mana yang diperuntukkan tapi bagaimana kita mengisi masa dengan keluarga.

Lagi satu, kalau berjanji dengan anak-anak seboleh-bolehnya jangan dimungkari,” pesan ayah kepada Nur Iman Zahra, 6 tahun, Muhammad Iman Al-Fateh, 4 tahun, Muhammad Iman Irsyad, 3 tahun dan Nur Iman Hanania, 1 tahun ini.

BACA: NONA BEST INNOVATIVE F&B BUSINESS AWARD

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI