Bromodosis atau kaki berbau adalah satu kondisi yang sering berlaku, baik pada wanita mahupun lelaki. Biasanya ia disebabkan peluh yang membawa kepada pembiakan bakteria. Hasilnya, kaki anda berbau busuk dan boleh menyebabkan pertumbuhan fungus pula!

Untuk memastikan masalah Bromodosis tidak berlaku, pastikan kaki sentiasa bersih dan kemas.

IKLAN

Penjagaan rapi

Gunakan sabun lembut dan berus skrub untuk mencuci kaki sekurang-kurangnya sekali sehari. Waktu terbaik adalah pada waktu anda mandi pagi atau petang. Pastikan kaki anda betul-betul kering. Berikan lebih perhatian pada celah-celah jemari kaki di mana di situlah bakteria mudah membiak.

Kuku sentiasa pendek

Jangan biarkan kuku kaki anda panjang sedepa baru nak potong! Sebagai wanita, bahagian paling tersembunyi adalah paling penting untuk dijaga.

Bromodosis…Kondisi Boleh Buat Anda Hilang Kawan Jika Tidak Di Rawat.

 

Buang kulit kering

Skrub kaki dan buang kulit mati pada kaki. Kulit kaki yang kasar akan menjadi soggy ketika basah dan akan menggalakkan pertumbuhan bakteria.

Tukar stoking

Ada juga di antara para wanita yang hanya bertukar stoking seminggu sekali! Gunakan stoking bersih setiap hari, baik stoking kerja mahupun stoking yang digunakan ketika bersenam.

Kasut berbeza

Sebagai wanita, sepasang kasut tidak mencukupi. Idea untuk mempunyai lebih dari sepasang kasut sangat digalakkan agar anda boleh bertukar kasut berbeza setiap hari. Kasut yang basah menggalakkan pertumbuhan bakteria.

Bromodosis…Kondisi Boleh Buat Anda Hilang Kawan Jika Tidak Di Rawat.

Pilih stoking terbaik

Stoking yang boleh menyerap kelembapan adalah pilihan terbaik termasuk material yang tebal, lembut dan diperbuat daripada fiber semula jadi.

IKLAN

Sepatu ikut musim

Jika cuaca panas, gunakan sandal yang lebih terbuka agar kaki anda tidak mudah berpeluh dan sebaliknya. Ini untuk memastikan kaki anda dilindungi daripada pertumbuhan bakteria.

Kasut longgar

Pilih kasut mengikut saiz sebenar. Jangan sarungkan kasut terlalu ketat.

Semburan anti-fungal

Semburan anti-fungal untuk kaki atau bedak berubat boleh membantu mengelakkan kaki berbau. Elakkan terkena bahagian luka atau tumit pecah.

IKLAN

Bromodosis…Kondisi Boleh Buat Anda Hilang Kawan Jika Tidak Di Rawat.

Cuba pelbagai sabun

Sebelum anda mendapat sabun sesuai untuk kulit, anda perlu mencuba pelbagai jenis sabun anti bakteria untuk memastikan ia serasi dengan kulit kaki anda.

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI