MARIAM NABILA REDZUAN

Orangnya cantik dan terpelajar. Baru menginjak usia 25 tahun, Mariam Nabila Redzuan atau lebih mesra disapa Mary sudah pun memiliki hala tuju yang jelas untuk masa depan. Walau sibuk dengan pelajaran namun dia tetap aktif berniaga meskipun secara carboot sale. Tidak segan bermula dari bawah, Mary berhasrat mempunyai rangkaian makanan pandu lalu suatu hari nanti. Luar biasa impian anak muda ini!

IKLAN

Selain bergelar penuntut di Brickfiels Asia College (BAC), Mary juga berkhidmat di sebuah firma guaman iaitu Farhan Maaruf & Co. “Kini saya bekerja sambil belajar melakukan attachment dengan firma Farhan Maaruf & Co yang memerlukan saya untuk bergerak lebih pantas dalam mencari pengalaman dan pengetahuan. Apatah lagi syllabus yang dipelajari di BAC ketika ini berasaskan dari UK dan saya hanya akan mempelajari undang-undang tempatan jika saya melakukan CLP (certificate in legal practice) kelak.”

Minat membaca sejak kecil telah membawa Mary untuk mendalami bidang undang-undang dan bisnes. Bukan berasal dari keluarga berada, anak sulung daripada enam beradik ini mahu mengubah nasib keluarga dan menjadi contoh terbaik buat adik-adiknya.

Buat Lebih 1 Kerja Demi Tampung Belajar, Penuntut A-Level Law & Business Ini Mahu Jadi Usahawan Berjaya! Buat Lebih 1 Kerja Demi Tampung Belajar, Penuntut A-Level Law & Business Ini Mahu Jadi Usahawan Berjaya! Buat Lebih 1 Kerja Demi Tampung Belajar, Penuntut A-Level Law & Business Ini Mahu Jadi Usahawan Berjaya!

“Saya perlu berdikari untuk capai yang saya inginkan memandangkan saya berjauhan daripada keluarga yang berada di Ipoh, Perak. Jadi berbekalkan usaha untuk habiskan belajar, saya harap dapat jadi inspirasi dan contoh kepada adik-adik saya untuk mengutamakan pelajaran.

Walau dapat bantuan PTPTN untuk biayai yuran pelajaran tapi saya turut membuat pinjaman peribadi kerana kos belajar external programme adalah tinggi. Tak dinafikan, situasi belajar dan bekerja serta jauh dari keluarga agak mencabar. Apa-apa pun saya perlu hadapinya dan buat saya jadi lebih kuat dalam menempuh cabaran akan datang.”

Meskipun ‘berkejaran’ menimba ilmu dan mencari pengalaman bekerja, minat terhadap perniagaan tetap tidak dilupakan. Demi membiayai pengajian dan keperluan berada di bandar seorang diri, Mary turut menjadi agent insurans. Walau belum mampu menghasilkan produk niaga sendiri namun sejak Ramadan lalu dia sudah mula menjadi dropship.

“Sejak Ramadan lepas saya menjadi dropship agent bagi product dari kayaraya.co dan kini saya turut menjual produk minuman ini secara carboot sale di Taman Tasik Titiwangsa. Selain itu, saya juga membantu rakan dalam menjalankan perniagaan online dan merancang menyediakan masakan untuk dihantar ke kedai makan atau pejabat berdekatan.

Setakat ini tiada produk yang dihasilkan saya lagi tapi saya banyak membantu perniagaan kecil-kecilan rakan-rakan dan orang sekeliling seperti Bunga Surprise, jadi agent produk kecantikan dan produk minuman pelbagai perisa dari kayaraya.co.

IKLAN

Walau terpaksa buat lebih daripada satu pekerjaan, dalam masa sama saya perlu bijak membahagikan masa untuk menyiapkan tugasan serta menghadiri online class di samping mendapat rehat secukupnya untuk berniaga keesokkan hari. Apa-apa pun saya gembira dengan rutin ini kerana dapat cuba perkara baharu dan memberi manfaat kepada diri saya sendiri.”

Buat Lebih 1 Kerja Demi Tampung Belajar, Penuntut A-Level Law & Business Ini Mahu Jadi Usahawan Berjaya! Buat Lebih 1 Kerja Demi Tampung Belajar, Penuntut A-Level Law & Business Ini Mahu Jadi Usahawan Berjaya! Buat Lebih 1 Kerja Demi Tampung Belajar, Penuntut A-Level Law & Business Ini Mahu Jadi Usahawan Berjaya!

Menjadikan kedua-dua ibu bapa sebagai semangat untuk terus berjaya, wanita yang dilahirkan pada 23 Februari 1996 ini amat menghargai pengorbanan mereka dalam membesarkan enam orang anak. “Menyaksikan ibu bapa saya yang masih lagi kuat bekerja sampai sekarang demi menjaga kami enam beradik sememangnya tak mampu dibalas. Bapa saya merupakan seorang ahli bomba dan gaji yang diterima itulah digunakan untuk menanggung adik-beradik lain.

IKLAN

Tak mahu menyusahkan ibu bapa, saya juga mula bekerja sejak berusia 16 tahun lagi dan saya percaya kita akan dapat apa yang kita mahukan jika terus berusaha. Tak kira berapa kali kita gagal, asalkan ada tekad dan keazaman pasti akan berjaya.”

Tambahnya, dalam 10 tahun akan datang dia mahu mempunyai perniagaan sendiri. “10 tahun akan datang, saya pastinya jadi graduan dan berjaya memperoleh Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dengan Kepujian. Saya juga mengimpikan untuk menjadi ahli perniagaan. Jika saya berpeluang diberi ilmu dan bantuan secukupnya, saya ingin memperkenalkan food chain drive thru untuk sajian popular rakyat Malaysia.

Misalnya Nasi Lemak atau Nasi Ayam agar mudah untuk mereka mendapatkan makanan berbanding fast food chain yang ada. Juga, jika diberi kesempatan saya mahu memiliki carwash yang bercirikan grafik dan imej menarik serta kedai makan gaya moden yang seiring keperluan remaja milenial dengan teknologi moden media sosial.”

Moga segala hasrat dan cita-cita Mary dipermudahkan dan menjadi inspirasi kepada ramai wanita untuk terus mencipta kejayaan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI