Tak sia-sia Tya Arifin berkongsi pelbagai tip penyusuan badan selama ini. Dari sekadar hanya mahu berkongsi pengalaman dan petua menambah susu badan dalam kalangan kaum ibu selepas melahirkan anak… rupa-rupanya usaha isteri Asyraf Khalid ini telah menarik perhatian Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Kuala Lumpur.

Kagum dengan semangat dan komitmen Tya memberi susu badan secara eksklusif kepada anaknya, pihak terbabit berbesar hati mengiktiraf jasa ibu muda ini dengan melantik Tya sebagai Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu 2019 baru-baru ini.

IKLAN

Tidak pernah menyangka niat murninya mendapat penghargaan sedemikian rupa, Tya menerima gelaran berkenaan dengan tangan terbuka. Kongsi Tya, “Terima kasih Hospital Kuala Lumpur telah menyematkan “Icon Breastfeeding 2019” (Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu 2019) kepada Tya.

Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu! Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu! Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu!

Suatu penghormatan dan kebanggan tersendiri untuk Tya. Dan juga suatu semangat yang berkobar lagi untuk Tya berbagi My Journey tentang breastfeeding and parenting kepada semua ibu-ibu muda semua di luar sana. This is for All of The Moms yang sudah berjuang memberikan susu ibu kepada anaknya dan bersama Journey With Tya. Breadfeeding is the best.”

Terkenal sebagai antara selebriti yang cukup disiplin dari segi penyusuan dan jadual masa konsisten untuk mengepam susu badan, Tya terdetik membuka akaun khas ‘Journey With Tya’ dengan tujuan bagi berkongsi pengalaman bersama para peminat dan ibu tentang ‘kemanisan’ penyusuan susu badan. Akaun berkenaan dibuat pada Januari lalu ketika Tya sedang hamil anak kedua, Azzahra Jiwa Asyraf.

Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu! Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu! Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu!

Azzahra yang lahir pada 9 Mei lalu kini sudah pun berusia tiga bulan. Sementara abang Azzahra yang juga anak sulung Tya dan Asyraf iaitu Arif Jiwa Asyraf berumur dua tahun. Sebelum ini Tya pernah mendedahkan… dia amat bersyukur kerana mampu memberi susu badan kepada Arif Jiwa dalam tempoh penyusuan eksklusif yang disarankan. Dan kini, Tya turut menyimpan hasrat sama agar anak perempuannya mendapat ‘hak’ sama.

Sebelum ini, Tya pernah berkongsi pendapat peribadinya tentang amalan penyusuan terbaik yang diamalkan sepanjang bergelar ibu. “Air susu ibu itu hukumnya supply – demand. Semakin banyak permintaan, semakin banyak pembuatan. Jadi bagi ibu-ibu yang nak membuat banyak stock atau nak naikkan demand, please pumping. 

Pumping yang Tya buat masa Arif adalah 12 kali sehari. Setiap 2 jam sekali selama 10 hingga 15 minit sahaja. Jangan pumping lebih dari 15 minit, takut nanti pedih pula puting. Seberapa pun hasilnya, kadang awal pun tak ada hasil. It’s okay! Tetap buat, commitment. Jangan menyerah. Dan Tya pumping dan direct breastfeeding (BF) juga.

Dari Sekadar Kongsi Tip Susu Badan, TYA ARIFIN Kini Ikon Selebriti Penyusuan Susu Ibu!

IKLAN

Ingat, direct BF pun Tya sarankan. Kerana dengan direct BF boleh mengeluarkan hormon oxytocin yang merangsang susu keluar dan boleh mengosongkan breast kita secara maksimal. Pumping tak boleh kosongkan breast secara maksimal. So, stock susu tu Tya simpan bila Tya ada kerja yang tak bawa Arif, barulah susu perah tadi dipakai.”

Bila ditanya mengapa mula mengepam susu sebaik selepas bersalin, ini jawapan Tya. “Kerana masa emas breast untuk menghasilkan susu adalah 0-3 bulan. Jadi Tya tak nak hilang masa emas ini. Saat inilah breast tengah nak memulai kerjanya, jadi Tya biasakan awal-awal agar kedepannya breast sudah terbiasa.”

Melihat semangat dan sikap Tya yang sentiasa mengutamakan keperluan anak tidak kira dalam apa jua keadaan sekali pun pastinya mencetus inspirasi kepada ibu-ibu lain untuk memberikan yang terbaik kepada anak… sama seperti pengusaha Mutyara ini. Moga usaha murni Tya dapat menggalakkan lebih ramai kaum ibu mementingkan penyusuan badan.

IKLAN

 

 

Kredit: Instagram Tya Arifin

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI