Reputasinya dalam aktiviti kebajikan tiada siapa pun dapat melupakan. Lapan tahun, Dato’ Ruby Khong merupakan pendorong utama di belakang Kechara Soup Kitchen (KSK), sebuah yayasan yang bertujuan untuk memberi makan dan menyediakan bantuan perubatan kepada gelandangan di Malaysia.

IKLAN

Dia sebenarnya memulakan perjalanannya seperti jelitawan VIP lain, bergaya anggun hadir ke pelbagai keramaian tetapi kala turun menyusuri lorong-lorong ibu kota segala-galanya ditinggalkan. Hanya tampil ringkas dengan membawa visi untuk memberi bantuan seikhlas mungkin kepada mereka yang memerlukan. Itu dua tahun lalu, sewaktu perjalanannya bersama KSK dan kini beliau terus gembira meniti hidup baru yang lebih aktif…

Sesiapa sahaja pasti merasakan keseronokan tatkala bertemu Dato’ Ruby. Sikapnya yang positif dan memberi inspirasi kepada masyarakat sekeliling membezakan keseronokan peribadi dan tuntutan untuk berbudi kembali kepada dunia sebagai tempat yang lebih baik. “Ya! 8 tahun saya bersama KSK dan dua tahun lalu saya melepaskan tanggungjawab itu kerana ingin memberi ruang rehat kepada diri sendiri. Perjalanan saya dengan KSK telah menjadi satu kenangan terindah.

Terlalu banyak cerita untuk diberitahu dan dikongsi tetapi yang boleh saya katakan… Setiap hari, sama ada dari pejabat KSK dan di sepanjang jalan ibu kota, saya melihat ramai sukarelawan dari pelbagai latar belakang yang tampil memberi bantuan kepada rakyat kita yang miskin dan tiada tempat tinggal. Ini menyejukkan hati saya bahawa masih ada banyak rakyat Malaysia yang prihatin dan tidak mengabaikan tanggungjawab mereka kepada manusia lain yang kurang bernasib baik. Hidup ini akan lebih bermakna kiranya kita dapat memberi senyuman terindah buat mereka yang memerlukan.”

Sejak tidak aktif bersama KSK, Dato’ Ruby menghabiskan masa untuk dirinya berehat, melancong, keluar bersama rakan-rakan, bermain golf dan melukis. “Setelah puas berehat selama sebelas bulan, saya mula terasa sepi dan timbul keinginan untuk aktif kembali. Melalui laman sosial, saya terlihat adanya peluang sebagai konsultan untuk satu projek jangka pendek. Tanpa berfikir panjang, saya terus menghubungi pihak tersebut dan saya diterima sebagai Project Consultant, Malaysia Global Innovation & Creativity Centre (MAGIC) di bawah naungan Kementerian Kewangan. Projek ini telah berjalan dengan jayanya pada tahun lepas 2016.

DATO’ RUBY Bangga Anak Ikut Jejak Langkah Buat Kerja Amal, Derma Sejumlah Besar Duit Perkahwinan Demi Kebajikan!

Kejayaan itu, membuatkan saya masih diperlukan untuk kelangsungan projek jangka lebih panjang. Tugasan ini amat menarik, sebagai contoh ramai ibu tunggal yang berjaya menjalankan pelbagai perniagaan. Kita ingin mereka turun padang di kawasan luar bandar untuk berjumpa dengan wanita lain untuk sama-sama melaksanakan perniagaan tersebut sebagai francais dengan kerjasama TEKUN. Saya akan membawa pihak terlibat untuk memberi penerangan dan informasi tentang peluang perniagaan,” ujar Dato’ Ruby yang juga merupakan Special Advisor, UN World Food Programme (WFP).

Kata Dato’ Ruby tentang kejayaan wanita hari ini, “Ini adalah senario yang sihat apabila semakin ramai wanita yang agresif bekerja. Saya gembira melihat trend sekarang yang membuka banyak peluang untuk wanita yang mempunyai anak untuk bekerja dengan menyediakan pelbagai kemudahan. Saya percaya dengan sokongan ekosistem kita, pasti ramai wanita ingin kembali bekerja selepas berkahwin dan mempunyai anak. Contohnya kalau dahulu kurangnya kemudahan untuk ibu menyusukan anak tetapi sekarang kemudahan itu telah diperbanyakkan dan memudahkan pergerakan wanita ke mana sahaja.”

IKLAN

Status sebagai seorang VIP, “Membawa status tentu sahaja menuntut saya untuk menjaga tatasusila, kesopanan dan penampilan di mata umum. Ya! Benar perkara ini perlu dititik beratkan tetapi saya juga merupakan manusia biasa yang mempunyai banyak kelemahan dan mungkin hari-hari tertentu sedih, malas atau tidak ingin berjumpa dengan sesiapa kerana ingin masa untuk bersendiri. Saya percaya jika kita menjadi diri sendiri dan ikhlas dengan sesiapa sahaja, kita akan bersikap jujur dengan mereka.

Jika saya boleh membantu, saya akan cuba untuk menolong tetapi jika ia di luar daripada kemampuan, saya akan berterus-terang dan meminta maaf kerana tidak dapat memenuhi permintaan itu. Saya bersyukur dengan individu yang masih sudi untuk datang bagi meminta bantuan tetapi seperti saya katakan tadi, kita hanya manusia mungkin tidak semua dapat dipenuhi.

DATO’ RUBY Bangga Anak Ikut Jejak Langkah Buat Kerja Amal, Derma Sejumlah Besar Duit Perkahwinan Demi Kebajikan!

IKLAN

Ke mana tumpahnya kuah jika tidak ke nasi. “Berbicara tentang anak saya Elisa, 29 dan Clifford, 28, saya bersyukur mereka juga berminat untuk melakukan kerja amal. Saya berbangga dengan Elisa yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan. Sepatutnya majlis itu boleh diabadikan sebagai sebuah majlis besar-besaran dengan menelan belanja jutaan ringgit, tetapi anak saya sanggup mengetepikan impian perkahwinan itu dengan mendermakan RM1.5 juta yang kami beri kepada sebuah badan kebajikan dan juga menderma untuk pekerja sosial yang akan melanjutkan pelajaran di Oxford University.

Keputusan yang dibuat itu amat menyentuh hati saya sebagai seorang ibu dan amat bangga dengan tindakan itu. Saya bersyukur mempunyai anak-anak yang sangat baik dan sentiasa mengambil berat orang di sekeliling mereka,” jelas Dato’ Ruby yang turut bangga dengan kejayaan anaknya, Clifford yang bakal menjadi seorang pilot suatu hari nanti.

Pada waktu senggang, tetamu VIP ini bukan memilih aktiviti untuk membeli-belah atau menghabiskan waktu di spa tetapi beliau senang sekali melayari Google. “Mungkin hobi ini jarang sekali menjadi pilihan ramai wanita tetapi itulah hakikatnya. Saya suka Google kerana terdapat banyak ilmu, informasi dan perkembangan semasa yang boleh diperoleh dari situ. Melalui cara ini saya dapat menambah pengetahuan dan mengikuti perkembangan semasa dengan mudah. Buat semua wanita, lakukanlah apa sahaja yang terbaik yang boleh memberi faedah kepada diri sendiri asalkan tidak menyusahkan atau menyakiti orang lain,” terangnya mengakhiri perbualan. #nonasuperwoman #inspirasinona

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI