Dalam situasi berada di rumah 24 jam sehari, antara lokasi yang paling kerap dikunjungi adalah dapur. Tidak dinafikan apabila duduk di rumah dalam jangkamasa yang lama, perut mula minta diisi dengan makanan. Sekurang-kurangnya asyik buka peti ais melihat apakah makanan yang ada didalamnya untuk dinikmati.

Diet Clean Eating, Kaedah KEKAL SIHAT Walaupun Duduk Di Rumah

IKLAN

Apabila menimbang berat badan, barulah tersedar untuk mengurangkan  lebihan berat badan dan kembali menjaga pemakanan. Kaedah diet Clean Eating ini antara saranan yang paling sesuai diamalkan, selain mudah dan dijamin akan mengenyangkan anda. Makan secara bersih, bermaksud pilihan makanan yang segar dan bebas sumber tiruan. Cara masakan dan penyajian juga seharusnya natural bagi mengekalkan gizi serta nutrien baik di dalamnya.

Diet Clean Eating, Kaedah KEKAL SIHAT Walaupun Duduk Di Rumah

 

Diet Clean Eating tidak melulu rendah kalori tapi lebih menekankan pada kualiti makanan yang dipilih. Di Hollywood, ia menjadi pilihan selebriti Gwyneth Paltrow dan Miranda Kerr agar kelihatan sentiasa langsing. Konsepnya ringkas. Daripada anda terpaksa mengurangkan makan atau mengehadkan pemakanan kepada kumpulan yang spesifik, lebih baik anda hindari makanan yang diproses serta hanya makan makanan ‘sebenar’.

MAKANAN YANG DIBENARKAN

Diet Clean Eating, Kaedah KEKAL SIHAT Walaupun Duduk Di Rumah

 

Pelbagai jenis bijirin, buah-buahan organik, sayuran organik, daging pejal tanpa lemak, produk tenusu rendah lemak dan sumber lemak sihat.

MAKANAN PATUT DIELAKKAN

Diet Clean Eating, Kaedah KEKAL SIHAT Walaupun Duduk Di Rumah

Semua jenis lemak tepu dan lemak trans, makanan yang diproses, makanan yang ditapis berkali-kali seperti tepung dan gula, minuman berkarbonat, jus segera serta alkohol.

Diet Clean Eating, Kaedah KEKAL SIHAT Walaupun Duduk Di Rumah

Makan makanan yang tidak diproses, organik dan segar boleh membuatkan kehidupan anda lebih menyihatkan. Dengan menyediakan makanan sendiri, anda dapat mengawal apa yang masuk ke dalam badan dan merasa kebaikan tentangnya. Nona menyarankan supaya sumber makanan dibeli dari pasar tani atau jika ke pasar raya, pilihlah makanan yang bahan kandungannya boleh difahami. Elakkan makanan di dalam kotak kerana ia mengandungi bahan pengawet yang tinggi.

Diet yang menekankan pengawalan kalori dan senaman berterusan ini juga menggalakkan makanan tinggi serat bersama protein tanpa lemak untuk mengurangkan rasa lapar. Ini melambatkan proses penguraian gula ke dalam salur darah, membuatkan rasa kenyang lebih lama dan menghindari rasa lapar secara tiba-tiba yang mendorong anda untuk menikmati snek. Memasak sendiri juga dapat mengelakkan kebergantungan seseorang terhadap makanan diproses yang tiada gizi di dalamnya.

SARANAN

  1. Karbohidrat yang baik untuk dimakan adalah oatmeal dan beras perang.
  2. Dapatkan bekalan protein daripada dada ayam dan ikan.
  3. Sumber lemak yang baik boleh didapati daripada minyak zaitun, avokado dan kekacang.
  4. Hindari semua makanan diproses yang mengandungi pengawet, lemak tepu dan gula berlebihan.

 

IKLAN

PERATURAN UNTUK DIPATUHI

MAKAN MAKANAN SEBENAR

Elakkan sama sekali makanan yang diproses. Kalau membeli-belah di pasar raya, pilih makanan yang tertulis bahan kandungan segar atau bahan yang mungkin akan anda gunakan jika membuatnya sendiri di rumah.

SEDIAKAN SAJIAN MUDAH

Makanan yang sedap dan berkhasiat tidak bermakna anda patut masak berjam-jam di dapur. Sediakan bahan yang minimum dan sertakan bijirin, protein serta lemak baik dalam satu hidangan. Contohnya sayur tumis bersama ayam yang dimakan dengan beras perang.

KUNYAH DENGAN PERLAHAN

IKLAN

Kajian menunjukkan bahawa lebih cepat kita makan, makan lebih banyaklah kalori yang diambil. Jadi kunyah secara perlahan, nikmati rasa makanan di dalam mulut dan jangan ‘ganggu’ waktu makan dengan aktiviti melayari media sosial.

MAKAN PADA MASA YANG DITETAPKAN

Jangan biarkan jarak masa melebihi empat jam di antara waktu makan anda dan waktu snek. Ini dapat mengimbangi paras gula darah yang memberi tenaga dan mengawal selera dengan lebih baik.

FAHAMI ISYARAT TUBUH

Makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang – bermaksud selesai makan, bukan terlalu kenyang!

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI