Sampai satu tahap adakalanya seseorang itu merasa terlalu tepu dan ‘penat’ dengan pekerjaannya. Banyak faktor menyebabkan hal ini berlaku sehingga produktiviti kerja pun mulai menurun. Semakin lama bertahan mungkin akan memburukkan lagi keadaan di mana seseorang itu akan mengalami stres yang akan akan mengganggu kehidupan peribadi. Berikut antara punca stres di tempat kerja. Mungkin ada di antaranya pernah atau sedang anda alami ketika ini.

IKLAN

KETUA TERLALU MENDESAK

Ketua pasti akan menuntut kualiti kerja daripada anda dengan menetapkan ekspektasi tertentu. Anda akan berpotensi untuk merasa stres. Cuba fahami apa yang dikehendaki dari sudut positif bagi menghindari stres. Jangan sesekali memikirkan soal gagal sebelum bertindak.

KONFLIK DENGAN RAKAN SEKERJA

Situasi ini mungkin berlaku jika anda mendapat rakan sekerja yang tidak serasi atau sefahaman. Konflik berpanjangan akan menyebabkan anda stres dan tidak produktif dalam bekerja. Jadi, elakkan membawa hal-hal peribadi yang tidak berkaitan semasa bekerja. Ingat, tanggungjawab anda ialah memberikan kualiti kerja yang terbaik.

Disebabkan 5 Hal Ini, Kebanyakan Wanita Akui STRES Bila Berada Di Pejabat!

BEBAN TUGAS

Beban tugas juga menyebabkan waktu bekerja lebih panjang daripada biasa seterusnya mengakibatkan anda stres. Rutin harian anda juga terganggu seperti waktu makan. Ia pasti menjejaskan mutu kerja anda yang sebelum ini lancar. Selain itu, tanggapan negatif oleh ketua menambahkan lagi rasa stres yang dialami.

IKLAN

Disebabkan 5 Hal Ini, Kebanyakan Wanita Akui STRES Bila Berada Di Pejabat!

TAKUT HILANG PEKERJAAN

IKLAN

Nilai-nilai ekspektasi oleh ketua tentu mempengaruhi anda dari sudut psikologi bekerja. Kalau nilaiannya negatif ia membuatkan anda hilang kepercayaan diri dan rasa terancam. Perasaan ini akan mencetuskan stres sekaligus takut kehilangan kerja. Berusahalah menjadi lebih baik dan fokus kepada tujuan tugas.

KURANG KOMUNIKASI

Sebahagian besar waktu anda dihabiskan di tempat kerja. Sentiasalah bertegur sapa dengan rakan sekerja dan berbual tentang topik-topik semasa. Anda akan merasa selesa sepanjang berada di tempat kerja sekaligus menghindarkan diri daripada stres.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI