Berkat restu suami dan ibu bapa, inilah hasilnya. Baru berusia 28 tahun dah ada kehidupan yang ‘sempurna’. Usahawan muda kelahiran Sungai Petani, Kedah ini yang dikenali sebagai Sheda Rodzie mula membina empayar bisnes kecantikannya di awal usia 20an. Baginya cabaran perlu ada dalam bisnes kerana itulah antara proses kejayaan. Sebelum berada di tahap sekarang, macam-macam pengalaman suka duka dilalui termasuk pernah dikhianati orang yang paling dipercayai.

Nona kongsikan permulaan bisnes ibu kepada seorang anak ini sehinggalah kini berjaya memiliki rumah dan kereta idaman. Semoga Sheda terus dikurniakan keberkatan rezeki dalam bisnes.

IKLAN

“Saya minat berbisnes sejak di bangku sekolah lagi dan zaman kolej terutamanya bisnes kecantikan. Saya pernah buat part time dengan makeup artist, jual barangan kosmetik Avon, jadi dropship dan agen untuk produk-produk orang. Saya bukan berasal dari keluarga yang berbisnes. Ibu saya seorang guru tetapi ketika di zaman mudanya ibu minat berbisnes. Saya pula suka ikut ibu dan mungkin dari situlah minat saya tercetus sebab sering terdedah dengan cara ibu berbisnes. Saya anak tunggal dalam keluarga dan mempunyai seorang bapa tiri. Bapa kandung pula sudah lama meninggal dunia.

Sheda bersama suami dan anak tersayang.
Ibu dan bapa Sheda.

FANATIK DENGAN KECANTIKAN
Kini saya merupakan pengasas produk kecantikan SR Beauty Cosmetic. Ia mula diperkenalkan pada tahun 2015 dan HQ terletak di Sungai Petani, Kedah. Produk pertama keluaran SR Beauty Cosmetic ialah Miracle Spray. Alhamdulillah sekarang dah ada 4 produk di pasaran. Coming soon ialah SR Skincare. Buat masa ini saya mempunyai lebih daripada 100 pengedar seluruh Malaysia. Tahun lalu SR Beauty Cosmetic berjaya naikkan billboard pertama di lebuhraya exit Tol Sungai Petani Selatan.

Sepanjang bergelar pengasas produk kecantikan, saya pernah menerima pengiktirafan dalam BRITISHPEDIA 2020, serta pernah menerima Best Inspiring and Creativity Woman Award Indonesia pada tahun 2019. Selain itu, saya juga terpilih sebagai salah seorang pengasas produk kecantikan di utara untuk memberi sharing kepada MSU College Sungai Petani, Kedah.

PANDEMIK BUKAN HALANGAN
Sebagai seorang pengasas banyak tanggungjawab yang perlu dipikul. Perlunya kekuatan dan semangat untuk terus mengorak langkah. Nasihat saya ialah teruskan mencari mentor, kekuatan dan jalan. Plan perlu ada, Plan A, B, C dan seterusnya. Jangan tak berbuat apa-apa. Walaupun HQ tidak dapat beroperasi tetapi kami work from home (WFH). Teruskan mengorak langkah agar dapat berkongsi rezeki dengan fighters yang sentiasa ada bersama SR Beauty Cosmetic.

Dengan pandemik sekarang ini alhamdulillah saya berjaya keluarkan satu lagi produk untuk terus membantu wanita-wanita dan juga fighters SR Beauty Cosmetic yang hilang sumber pendapatan semasa pandemik ini. Saya ada keluarkan satu produk dan bakal dilancarkan dalam bulan Ogos ini. Produk yang eksklusif termasuk sistem bonus payslip setiap bulan yang kita keluarkan kepada sellers yang mendaftar.

RESTU
Kalau nak mulakan bisnes paling utama minta restu ibu bapa. Bagi yang sudah berkahwin mohon restu suami. Bila suami dan ibu bapa redha termasuklah restu daripada mentor kita, dengan izinNya perjalanan kita akan dipermudahkan. Setiap kejayaan pasti ada ujian dan cabaran. Jadikannya sebagai penguat semangat. Kalau tiada ujian dan cabaran itu bukan proses kejayaan.

Tulang belakang saya semestinya suami, anak serta ibu bapa. Mereka inilah yang banyak memberi sokongan ketika saya bermula dari bawah, waktu zaman saya bawa kereta Kancil yang banyak berjasa dalam hidup saya selama ini. Nak berjaya prinsip saya mudah, buat sesuatu dengan bersungguh-sungguh dengan niat yang betul. Ada matlamat yang jelas dan cari mentor yang betul. Kalau kita bersungguh pun kalau tak ada matlamat yang jelas, niat pula tak betul maka sukarlah untuk sampai ke destinasi impian kita tu. Jadi, buat bersungguh-sungguh sampai jadi.

Bersama suami yang sentiasa menjadi pendorong utama Sheda.

IKLAN

DETIK STRUGGLE
Detik paling struggle ialah ketika saya pernah handle dua bisnes iaitu bridal dan kosmetik. Akibatnya, saya tak boleh fokus. Mungkin sebab terpengaruh dengan kata-kata orang, kalau buat banyak bisnes lagi cepat kaya. Selepas mendapatkan mentor barulah saya tahu pentingnya fokus dalam bisnes. Baru saya nampak peningkatan dalam bisnes SR Beauty Cosmetic. Semasa handle dua bisnes tu keadaan saya sangat struggle dan memenatkan sehinggakan saya pernah menangis, down teruk. Saya juga pernah dikecam dan didoakan benda-benda yang tak baik. Itu semua pengalaman pahit dan bagi saya ia satu proses.

Bagi saya, bila kita fokus Insha-Allah kita akan dapat do the best lagi. Kita boleh adjust part mana yang ada kekurangan, perlu diperbaiki. Tapi pentingnya ada mentor sebab kita akan dapat tahu jalan mana yang patut kita lalui, betul ke salah cara kita selama ni. Kalau nak jalan sendiri boleh tapi kalau ada roadblock di tengah macam mana kita nak selesaikan. Bila ada mentor mudah lagi untuk kita nak buat keputusan.

PERNAH DIKHIANATI
Sebagai ketua antara pengalaman pahit pernah saya lalui ialah dikhianati oleh orang yang paling dipercayai. Itulah saat yang saya tak dapat lupa sampai sekarang. Orang yang paling saya percaya, paling diharapkan tergamak lakukan begitu. Jadi nasihat saya jangan terlalu percaya dengan semua orang. Dalam bisnes kena ada pro dan kontra. Perlu ada sikap optimis dan bersederhana. Tidak boleh terlampau percaya, sikap was-was tu perlu ada dalam bisnes.

Dari segi masa, kalau ikutkan memang tak pernah cukup tetapi kita sendiri yang kena bahagikan masa untuk bisnes dan keluarga. Kedua-duanya sangat penting. Jadi saya cuba buat yang terbaik buat kedua-duanya. Fahamkan suami dan anak tentang kerja kita. Insha-Allah semuanya akan dipermudahkan.

IKLAN

NASIHAT & IMPIAN
Nasihat saya buat wanita yang mahu berjaya dalam bisnes di samping menjadi isteri yang terbaik, anak yang terbaik buat keluarga ialah teruskan mengorak langkah dengan niat yang betul. Kalau kita berjaya, hasilnya itu kita akan dapat bantu lebih ramai lagi orang. Apa pun mulakan dengan niat. Proses nak jumpa kejayaan ni perlu tempuhi ujian dan cabaran dulu, tiada jalan pintas. Teruskan dengan niat dan minat. Tapi bagi saya minat akan jatuh nombor dua. Kena ada kesungguhan nak ubah hidup. Buat bisnes untuk apa, mesti ada big why.

Impian masa depan saya nak ada pejabat yang lebih besar, menambah lagi pasukan untuk SR Beauty Cosmetic HQ. Saya nak berkongsi rezeki dengan lebih ramai lagi untuk pekerja-pekerja, krew-krew di bawah SR Beauty Cosmetic HQ seterusnya ke pasaran yang lebih besar untuk jenama SR Beauty Cosmetic agar lebih dikenali ramai.

Satu lagi impian yang masih belum tercapai, saya berhasrat untuk menunaikan umrah bersama suami, anak dan ibu bapa. Tahun ini, target yang berjaya dicapai hasil daripada SR Beauty Cosmetic ialah membeli rumah dan kereta impian saya. Kereta pertama ialah Volkswagen dan kedua Vellfire, alhamdulillah. Seterusnya hasrat saya untuk bantu lebih ramai lagi khususnya wanita yang bergelar surirumah. Ada yang dah berjaya capai income 5 angka sebulan.

Dengan platform SR Beauty Cosmetic dapatlah membuka peluang kepada kaum wanita terutama surirumah dan berkerjaya yang hilang sumber pendapatan semasa pandemik COVID-19. Telah ramai yang berjaya menjana income 5 angka sebulan dengan SR Beauty Cosmetic. Lepas ni akan ada lagi peluang yang best di dalam SR Beauty Cosmetic Academy yang mana kami membuka peluang dengan platform terbaru iaitu SR Skincare untuk menjana bonus dan dapat pegang payslip sendiri walaupun bekerja dari rumah.”

Kredit Foto: Instagram @shedarodzie @srbeautycosmetic