Bermula dari sebuah perniagaan kecilan di perkarangan ruang tamu, kini menerajui sebuah empayar dengan hasil jualan ratusan ribu bukannya sesuatu yang mudah untuk dilakukan. Mana-mana wanita sekalipun, pasti mudah tunduk pada dugaan namun Eriyca Baiduri memilih untuk bangkit dan terus berlari namun tidak sesekali mendongak ke langit.

Kejayaan dikecapi oleh wanita anggun ini sememangnya layak dibanggakan, apatah lagi mampu menyuntik semangat dan inspirasi wanita lain untuk terus kuat melayari kehidupan walau apa jua rintanganmendatang. Eksklusifnya kali ini, NONA menyunting Eriyca Baiduri menghiasai sampul muka depan Oktober 2022, memintanya berkongsi resipi kejayaan, jatuh bangun perniagaan serta ‘misi’ terkininya, iaitu membesarkan keluarga dan melahirkan zuriatnya sendiri.

IKLAN

ERIYCA BAIDURI ‘Madammu’ Pencetus Revolusi Bangkit Wanita

NOIR KIAN SUKSES

Ketika usia perniagaan yang masih lagi ‘hijau’ Eriyca Baiduri berjaya mengemudi perniagaan yang berasaskan kecantikan ini kemudian mulai terkenal begitu drastik. Tanpa sedar, empayar NOIR Health & Beauty menjadi salah satu jenama kecantikan pilihan wanita zaman kini yang mahu mengubah penampilan diri agar tampil menawan setiap hari.

“Saya dapat rasakan bunga NOIR itu mempunyai keunikannya yang tersendiri. Dari situ, tercetus idea untuk meletakkan nama NOIR untuk produk kecantikan dan seterusnya mengembangkan lagi perniagaan tersebut,” ujar Eriyca memulakan bicara.

Wanita yang memiliki pakej lengkap sebagai pengusaha kecantikan ini bukan sahaja bijak bergaya malah mempunyai kredibiliti dalam bidang perniagaan. Itu antara persona yang dimiliki oleh ibu muda ini apatah lagi apabila jenama produk yang diasaskannya semakin menempa kejayaan dan diterima baik di kalangan penggemar kosmetik.

ERIYCA BAIDURI ‘Madammu’ Pencetus Revolusi Bangkit Wanita

Antara pencapaian terbaik NOIR adalah seperti anugerah “Produk Penjagaan Kulit Premium Terbaik” di dalam Asia Halal Brand Award (AHBA) 2019. Selain itu, NOIR juga telah disenaraikan sebagai Nona Top Beauty Entrepreneur 2020.  Madammu juga atelah diiktiraf sebagai antara 16 usahawan produk kecantikan terkemuka dan telah dipaparkan di dalam mahalah Nona untuk terbutan Januari 2020.

Paling istimewa apabila jenama Noir telah dianugerahkan dengan Anugetah Superbrands Malaysia 2020 dalam kategori “Kesihatan dan Kecantikan”. Pengiktirafan yang yang sangat berprestij untuk sebuah syarikat dan juga satu penghargaan yang cukup bermakna dalam usaha memajukan industri kecantikan dan kesihatan di Malaysia.

MISI CANTIK NOIR

Dah namapun wanita kan, sah-sahlah kecantikan dan penampilan diri sukar tuk dipisahkan. Obsesi Eryica terhadap kecantikan mendorongnya memulakan perniagaan dalam bidang kecantikan dan mengasaskan jenama NOIR meskipun dia sedar jalan bakal dilalui tidak mudah. Pernah merasai jatuh bangun dalam dunia perniagaan serta melakukan sendiri kerja-kerja pembungkusam, penghantaran demi memastikan produk kecantikannya sampai ke tangan pelanggan, Eryica berkata tidak mudah untuk NOIR sampai ke tahap kini tanpa usaha yang berterusan serta kerjasama dari kakitangannya.

ERIYCA BAIDURI ‘Madammu’ Pencetus Revolusi Bangkit Wanita

IKLAN

Atas inisiatif ini, NOIR memperkenalkan kempen NOIR ‘Bangkit Wanita’ dalam melahirkan usahawan wanita bagi membantu lebih ramai wanita menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Bagi Eryica, penglibatan wanita dalam bidang perniagaan menjadi tunjang perubahan status kewangan untuk wanita dan seterusnya menjadikan wanita lebih berkeyakinan diri untuk maju dalam apa jua perniagaan yang diceburinya.

“Sesuai dengan motto NOIR membekalkan produk premium dengan harga mampu milik serta membuka peluang untuk wanita menjadi usahawan, NOIR kempen ‘melahirkan usahawan wanita’ sebagai usaha untuk memperkasakan wanita dalam dunia perniagaan. Saya ingin melihat lebih ramai wanita menceburkan diri dalam dunia perniagaan dan meningkatkan ekonomi mereka,” ujar Eryica.

Kenapa misi Eriyca memperkasakan ibu tunggal dan wanita cukup dekat dengan jiwa, ujar penulis pada beliau. Melihat pada takdir dirinya yang bukan lahir dalam dulang emas mahupun disuap dengan apa-apa kemewahan sejak kecil, Ericya menjelaskan, “Saya bukan datang dari keluarga yang senang. Saya dibesarkan oleh seorang ibu tunggal sejak usia 2 tahun yang susah payah nak besarkan anak seramai 3 orang. Ditambah pula ibu saya merupakan pejuang kanser tahap 4. Bayangkan, ibu saya terpaksa berulang alik menjalani rawatan kemoterapi di samping memenuhi keperluan harian kami. Jadi apa yang dilihat memberikan impak besar dalam kehidupan dan menguatkan azam saya untuk lebih banyak membantu dan melihat wanita untuk bangkit dan majukan diri”, jelas Eriyca.

ERIYCA BAIDURI ‘Madammu’ Pencetus Revolusi Bangkit Wanita

IKLAN

Melakar kejayaan dalam perniagaan sehingga terbinanya sebuah wisma NOIR di Kota Damansara Eriyca menyimpulkan ianya bukan mudah. “Alhamdulilah sekarang kami dah berpindah ke Wisma Noir. Asalnya dulu Noir bermula dari rumah dengan modal sebuah telefon bimbit sahaja. Kemudian menumpang di pejabat milik suami dan selepas beberapa bulan dapat menyewa shop lot tingkat 1. Selepas 2 tahun, kini Noir mampu memiliki wisma sendiri di Semi-D warehouse 4 tingkat,” jelas ibu yang membesarkan tiga orang anak tiri ini dengan penuh kasih sayang.

Bila diukur kejayaan NOIR menerajui bisnes dari wanita untuk wanita ini, terdetik di hati penulis untuk bertanya, selain dari kerugian dalam berniaga, apa yang paling ditakuti seorang usahawan seperti Eriyca. Dengan tenang beliau menjawab, “Sudah semestinya saya risau jika suatu hari NOIR dilupakan. Misal kata, bila suatu hari andai saya sudah tiada, NOIR tetap berad di pasaran. Namun bagaimana. Itu sebabnya kami memperkenalkan pelbagai inovasi. Lihat saja pada jenama-jenama seperti NOKIA. Akibat tidak berinovasi, lihat apa yang jadi pada mereka. Benda itu yang kita takut. Kita tak mahu suatu hari nanti NOIR tidak lagi relevan”.

Melihat pada segala pencapaian yang dimiliki, sudah pasti ramai beranggapan dia punya segalanya. Kejayaan, kelurga dan kewewahan. Namun jauh di sudut hati, tiada siapa yang mengetahui resah kesah jiwanya. Satu-satunya keinginan dan impiannya kini adalah untuk merasai nikmat seorang wanita yang ditakdirkan sejak azali mengandung dan melahirkan. Namun, ianya tidak mudah…

Akan bersambung di BAHAGIAN KEDUA.

Penulis & Penyelaras: Wan Mohd Firdaus

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI