Apabila usia meningkat, kita dinasihatkan pakai serum. Serum dikatakan bertindak lagi hebat daripada krim pelembap. Tapi tahukah apa sebenarnya fungsi serum kepada kecantikan kulit?

IKLAN

Serum biasanya hadir dalam bentuk cecair jernih, bertekstur ringan dan bebas minyak. Ia juga sering dipanggil sebagai eliksir. Walaupun sering dibotolkan dalam sebuah botol yang kecil tetapi serum mengandungi sejumlah bahan aktif yang terbaik untuk kulit wajah. Serum biasanya memiliki konsentrasi tinggi bahan aktif seperti asid amino, antioksidan, vitamin, pencerah kulit, peptida, hidrasi, atau eksfoliasi.

Semua keperluan untuk mengekalkan kecantikan terdapat di dalam serum termasuk vitamin dan antioksida yang berfungsi menembus masuk ke dasar kulit lebih jauh, pantas, mudah berbanding dengan cecair pelembap biasa. Kuasa serum meresap jauh ke dasar kulit melalui molekul zatnya yang merupakan partikel kecil dan bekerja jauh lebih tinggi sebanyak 10 kali ganda berbanding krim wajah biasa.

Fungsi Sebenar Serum & 3 Jenis PILIHAN SERUM TERBAIK Untuk Anda, Si Cantik!

JENIS-JENIS SERUM

(a) Serum Vitamin C

Serum vitamin C memainkan peranan sebagai antioksida pada kulit dan berfungsi untuk mencegah dan melambatkan proses penuaan kulit lebih awal daripada usia. Seleksi serum yang terdiri daripada vitamin C adalah terbaik untuk mengatasi masalah kulit kusam dan bintik-bintik hitam pada kulit wajah. Malah serum yang mempunyai manfaat vitamin C ini mempunyai sifat antiradang.

Ini bermaksud serum ini sesuai digunakan oleh semua jenis kulit termasuk mereka yang mempunyai masalah kulit sensitif. Kebiasaannya serum yang berupaya mencerahkan kulit ini mempunyai kadar vitamin C yang agak rendah sekitar 15 peratus sahaja. Kadar ini boleh meningkat menjadi 20 peratus untuk mengatasi masalah kulit yang bermasalah.

IKLAN

(b) Serum Vitamin E

Nutrisi yang terdapat dalam serum vitamin E lebih mudah larut dalam minyak sehingga memiliki konsistensi yang lebih berat daripada vitamin yang larut di dalam air. Serum vitamin E ini adalah pilihan terbaik buat mereka yang mahu merawat kulit rosak. Serum vitamin E juga membantu kulit agar lebih lembap dan mengunci kadar kelembapan semula jadi di bawah kulit.

IKLAN

Malah serum ini juga boleh membantu melindungi kulit daripada pencemaran akibat asap rokok dan kenderaan. Selain itu, serum vitamin E ini dapat memulihkan kulit terbakar akibat sinar UV dengan lebih cepat. Antioksida yang terdapat di dalamnya dapat meneutralkan efek radikal bebas sehingga kesan pedih boleh hilang dengan cepat.

(c) Serum Kolagen

Kolagen merupakan struktur asas kulit. Ia terdiri daripada asid amino dan vitamin untuk menentukan ketegangan kulit. Kandungan kolagen semula jadi di dalam badan bergantung kepada faktor usia, cara pemakanan dan gaya hidup. Kolagen adalah 30 peratus daripada protein di badan kita. Ia perlu untuk menentukan kekuatan otot, tendon, tulang rawan, salur darah dan organ-organ lain dalam badan seseorang.

Tubuh manusia akan kehilangan kolagen di antara 15 hingga 20 peratus akibat peningkatan usia. Pada saat kolagen di dalam tubuh berkurangan, fungsi dan keanjalan kulit berkurang secara relatif. Serum kolagen bermanfaat untuk membentuk jaringan parut dan ligamen untuk mempercepatkan proses penyembuhan jerawat dan bekasnya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI