Rata-rata di media sosial, asyik isteri saja yang mengadu suami tak pandai menghargailah, tak romantiklah, tak pandai jaga hatilah. Tapi sebagai isteri, sempurnakah kita?

Pernah tak kita semak diri sendiri, sejauh mana suami kita bahagia dengan apa yang kita berikan? Ya, sebagai wanita, kita melahirkan zuriat, menjaga anak-anak, mendidik dan melakukan 1001 kerja di rumah. Tapi, ada juga suami yang turut menyumbangkan tenaga dan membantu isteri di rumah.

IKLAN

Sesekali, hadiahkanlah kebahagiaan istimewa buat cik abang. Tak semestinya wang ringgit.

 1. Hormat

Dalam Islam pun di tegaskan wanita untuk menghormati suami kerana syurga seorang isteri di bawah tapak kaki suami. Janganlah asyik meninggi suara jika suami tak tolong di dapur.  

Menghormati suami bukan hanya ungkapan di bibir tetapi dengan memberi kepercayaan, galakkan dan membina keyakinan suami.

 1. Jadilah seorang pendengar, bukan pengkritik!

Apabila suami meluahkan perasaan, mungkin hal berkaitan pejabat, cubalah jadi pendengar yang baik. sesekali suarakan juga pendapat anda tapi janganlah berlebih. Takut hilang mood suami nak bercerita panjang.

 1. Tunjukkan kuasa di bilik tidur

Biasanya suami akan mengusai hal di bilik tidur. Sesekali, apa kata anda tunjukkan pula ‘kuasa’ anda untuk menunjukkan anda mahukannya.

 1. Ciuman

Berikan kejutan ciuman buat suami ketika sedang menonton televisyen atau ketika dia sedang membaca surat khabar. Bila sudah beranak-pinak, biasanya kemesraan begini jarang diberikan kepada suami.

 1. Sokongan

Lagi banyak anda membebel, semakin rimas suami duduk di rumah. Jadilah isteri yang memahami. Berikan sokongan kepada suami dalam apa juga yang mereka lakukan agar mereka rasa dihargai.

 1. Selit nota

Bila kali terakhir anda memberikan kata-kata manis buat suami? Kalau tak pernah, inilah masanya.selitkan nota kecil dengan kata-kata penghargaan dan selitkan di dalam dompet suami.

 1. Berikan ‘me time’ kepada suami

Suami juga perlukan ‘me time’. Jika dia suka memancing, berikan masa untuknya bersama teman-teman. Pastikan mereka memancing ikan dan bukan benda lain ya!

Menjaga MARUAH suami juga antara keutamaan yang perlu diletakkan dalam kehidupan seorang wanita bergelar isteri. Melalui perkongsian Ustaz Fawwaz Mohd Jan, terdapat satu benda yang mula hilang dalam masyarakat hari ni iaitu pesanan atau nasihat ibu bapa kepada anak-anak perempuan yang ingin bernikah…MENJAGA MARUAH SUAMI.

IKLAN

Malah, 5 perkara ini boleh mencalar maruah suami:

 1. Suka menceritakan keburukan suami pada orang lain

Biasalah orang peremouan, apabila berjumpa dengan rakan kadang-kadang secara sedar atau tidak akan menceritakan keburukan isteri suami sehingga menjatuhkan maruah suami. Sekiranya bercerita untuk menyelesaikan masalah tidak mengapa tetapi jika sekadar untuk mengata, akan jatuh hukum berdosa!

Malah, bercerita kepada adik-beradik juga tidak boleh kerana bimbang ia akan mencalar maruah si suami

 1. Isteri tidak menyokong suami

Apa yang suami buat tak mau sokong bahkan bangkang. Contoh mudah, lelaki suka jika diberi sokongan walaupun hanya untuk benda simple. Bila suami bertanya di hadapan tetamu, cubalah memberikan jawapan positif. Jangan malukan suami.

IKLAN
 1. Penampilan diri

Terlalu berhias juga menjatuhkan kehormatan suami. Fesyen yang menonjol dan tidak menutup aurat, suami akan terkesan dengan pandangan orang ramai. Lebih-lebih lagi apabila orang mula berkata-kata. Begitu juga jika isteri terlalu selekeh, badan berbau, tudung berkedut dan lain-lain.

 1. Akhlak

Akhlak kaum wanita boleh mencalarkan maruah suami terutama isteri yang mulut laser. Maruah suami tercalar bila orang perempuan banyak berada di luar rumah. Orang akan mempersoalkan sama ada si isteri sempat menguruskan rumahtangga. 

 1. Rumah tidak diurus dengan baik

Sampaikan pada anak-anak perempuan, apabila ada tetamu bersihkan atau kemaskan rumah seperti yang sepatutnya. Jangan biarkan kasut berselerak, ruamh tak dibersihkan, najis cicak merata-rata, tandas kotor dan macam-macam lagi.

Perkara Yang Menjatuhkan Maruah Suami – Ustaz Fawwaz Mad Jan

Perkara Yang Menjatuhkan Maruah Suami – Ustaz Fawwaz Mad Jan.#TakTengokMemangRugi#MohonShare#TagRakanAnda#TazkirahPendek.Kredit: Kuliah Ustaz Fawwaz Mad Jan/PROJEK ZONKULIAH bergerak secara percuma tanpa tajaan mana-mana pihak dan kami tidak mengenakan sebarang bayaran untuk perkhidmatan kami. Sekiranya Projek ini bermanfaat, kami mengalu-alukan para sahabat semua bersama-sama kami menjayakan dan memastikan kelangsungan projek ini dengan menyumbang sedikit dana untuk membiayai kos bulanan dan operasi keseluruhan projek ke AKAUN MAYBANK BERIKUT : NO AKAUN : 557250054584 (PRODUKSI ZONKITA)

Posted by Tazkirah Ustaz dan Ustazah on Thursday, March 7, 2019

Sumber video: FB Tazkirah Ustaz Dan Ustazah

Sumber foto: FB Ustaz Fawwaz Mat Jan Fans Club

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI