1200x630

 

Neelofa tidak pernah lari daripada disoal mengenai jodoh. Pada usia 32 tahun, tentu ramai yang ingin melihat ikon ini duduk di pelaminan dengan jejaka pilihan. Jujur menurut Neelofa, dia tidak terfikir lagi soal itu.

IKLAN

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

“Masa muda-muda memang nak sangat ada bersama seseorang. Someone who can listen, who can call me and how I am. I always need that someone. Tapi sekarang Allah makes me feel so content. Saya tak perlukan lagi kebergantungan seperti itu.

Saya ada Jayden, keluarga dan kawan-kawan. Masa senggang itu sudah diisi dengan lebih bermakna. Kadang-kadang, kalau ada masalah pun saya boleh lupa atau overcome dengan tenang tanpa perlu berbicara dengan sesiapa pun. Tak share pun tak apa. Saya sampai berdoa pada Allah untuk bukakan pintu hati saya untuk sekurang-kurangnya berfikir soal jodoh dan berkahwin!”seloroh Neelofa.

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

Bagi Neelofa, dia melihat ada perkara yang lebih besar dari soal jodoh. Jika dulu dia begitu teruja untuk berkahwin tetapi kini dia mempunyai matlamat lain yang bukan sahaja boleh membahagiakannya tetapi keluarga juga.

“Saya nak cari kestabilan dalam ekonomi. Saya bukan bekerja untuk diri sendiri tetapi saya juga bertanggungjawab untuk menjaga keluarga. Bukan atas kehendak mereka tetapi ini pilihan saya. Saya melihat ramai orang-orang di sekeliling yang sudah berkahwin. Masing-masing ada masalah tersendiri. Jadi sebelum saya melangkah dalam gerbang perkahwinan, berilah saya peluang untuk mencari rezeki untuk semua dahulu.

 

Tak perlu rushing, tak perlu memaksa dan tak perlu mencari. Jika tahun ini Allah temukan saya dengan jodoh terbaik, yang meyakinkan dan boleh membuatkan saya gembira, saya akan settle down. Saya yakin Allah akan pertemukan saya dengan orang yang sempurna di mata saya. Kebanyakkan orang lupa, mereka sibuk mencari orang yang dia nak tetapi dia terlupa Allah yang menetapkan segalanya. Jadi biarlah Allah merencanakan perjalanan itu,”katanya.

Sifat tegas dalam merencana kehidupan dipegang Neelofa sejak dahulu lagi. Tidak hairanlah jika semakin hari Neelofa dapat meletakkan dirinya di tahap berbeza.

 

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

IKLAN

“Saya sentiasa tetapkan matlamat yang tinggi dalam hidup. Jika tidak berjaya dicapai, tak salah jika ubah perancangannya. Rutin harian kita yang akan memaksa kita untuk mencapai matlamat itu. We have to push ourselves untuk keluar dari comfort zone. That was how everything started.

Saya sedar zaman muda saya dihabiskan dengan kerja sepanjang masa. Dulu saya tidur ddi dalam kereta kerana terpaksa travel dari Kuala Lumpur ke Johor. Umpamanya sudah seperti perjalanan ke Pavilion sahaja. Famili juga terabai apatah lagi kawan-kawan. Pernah satu ketika saya suarakan pada teman betapa penatnya saya melalui kehidupan tetapi respons dia membuatkan saya terkedu.

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

Katanya, saya bertuah kerana pada usia begitu muda saya telah melalui kesibukan begini. Dengan apa yang saya miliki, saya patut bersyukur kerana terlalu ramai yang mengimpikan apa yang saya ada sekarang. Berpegang pada satu perkara, apabila usia mencecah 30-an atau 40-an, saya akan lebih selesa dan cekap dalam mengendalikan masalah kerana pengalaman lalu mengajar saya dan nyata, kata-katanya benar!

Saya mencari rezeki untuk membahagiakan keluarga saya. Melihat kegembiraan mereka membuatkan saya mahu mencari lebih banyak duit supaya saya dapat membantu keluarga dan saudara-mara lain. Ketika mengerjakan haji dahulu, perbelanjaan mengikuti pakej VVIP bukan murah, tambah-tambah membawa Jemaah yang ramai. Tetapi mereka gembira dan itulah hadiah yang sangat bermakna untuk saya.

IKLAN

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

Sejak Naelofar Hijab beroperasi, telah ramai usahawan lahir dengan perniagaan ini. Mereka bukan orang senang. Pelbagai cerita suka duka mereka saya tahu. Tetapi dek kerana peluang perniagaan begini telah menjadikan mereka hidup dengan lebih selesa.

Teringat saya pada seorang budak lelaki yang menjual susu pisang Neelofa. Dia bekerja di beberapa restoran makanan segera untuk mencari pendapatan. Tetapi sekali dia membuat pesanan susu, beratus ribu paket yang berjaya dijual.

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

Walaupun hanya sebagai stokis namun dia mampu mendapat keuntungan yang besar. Pemilik produk mana yang tidak bangga dan gembira apabila dapat membantu orang lain?”soal Neelofa.

NEELOFA Pohon Agar Allah Buka Pintu Hati Untuk FIKIR Soal Jodoh

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI