Pasti ibu bapa pasangan adik-beradik ini bangga melihat kejayaan anak mereka sebagai usahawan. Iyalah, bukan mudah hendak bekerjasama di bawah satu bumbung. Apatah lagi mempunyai pertalian darah. Walau ada ketika mereka berselisih pendapat namun kerana berkongsi misi untuk berjaya dalam bidang yang diminati, dua usahawan muda ini cekal mengharungi cabaran.

Minat mendalam terhadap dunia perniagaan telah membuatkan dua beradik berjiwa optimis, Dr Mohammad Syafiq Lokman Hakim dan Nur Izzati Aqilah Lokman Hakim mengejar cita-cita bergelar usahawan pada usia muda. Bergerak di bawah satu syarikat yang sama iaitu BX Group, tumpuan Dr Mohammad Syafiq lebih cenderung kepada bidang kecantikan dan estetik.

IKLAN

Sementara adiknya pula tertarik memonopoli pasaran bakeri. Hasil usaha sama tersebut BX Group kini mempunyai cabang perniagaan BX Beaux Clinic, BX Beaux Laser Centre dan BX Café DessertsByKakti.

BX Café DessertsByKakti merupakan perusahaan sulung yang ditubuhkan pada tahun 2016. Meskipun sudah memasuki tahun keempat penubuhannya namun selaku peneraju BX Café, Nur Izzati sama sekali tidak menyangka impian memiliki kedai bakeri sendiri akhirnya menjadi nyata.

Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali! Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!

“Sejak belajar di UPM, cita-cita saya memang mahu ada kerjaya yang membolehkan saya jaga anak depan mata. Lepas 9 bulan mengganggur pada tahun 2015, sebagai wanita saya terfikir untuk ada pendapatan sendiri. Tak boleh bergantung sepenuhnya kepada suami. Satu hari saya cuba buat brownies dan beri suami makan, dia cakap sedap!

Bermula dari situ saya dapat idea untuk jana income bulanan sendiri. Dessert pertama yang saya jual ialah Cheese Tart Gergasi berharga hanya RM1 sebiji. Alhamdulillah, saya berjaya ‘tarik’ sejumlah pelanggan dan sehingga ke hari ini BX Café DessertsByKakti sudah pun mempunyai 8 orang pekerja,” ujar usahawan berusia 28 tahun ini yang juga graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Pemakanan dan Kesihatan Komuniti.

Jelasnya lagi, sebelum sesuatu produk dipasarkan ia akan melalui proses penyelidikan terlebih dahulu demi memberikan yang terbaik kepada para pelanggan. Atas komitmen tinggi terhadap minat berniaga, Nur Izzati terpilih menjadi tetamu jemputan dalam sebuah program masakan cef terkemuka, Biscotti by Chef Zam.

Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali! Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!

“Bayangkan dari beratus-ratus penyertaan, menu produk saya telah berjaya menambat hati cef terkenal Malaysia. Dalam rancangan itu, saya diminta berkongsi menu dessert yang dihasilkan BX Café DessertByKakti,” bicara Nur Izzati yang kini rancak menyertai pelbagai program dan kelas masakan bersama cef popular.

Kejayaan Nur Izzati mengembangkan empayar BX Group menerusi bidang bakeri adalah cetusan ilham daripada abangnya sendiri, Dr Mohammad Syafiq. Selaku peneraju BX Group yang memiliki pengalaman dan kepakaran dalam bidang perubatan dan estetik, Dr Mohammad Syafiq berjaya membuka BX Beaux Clinic pada Mei 2019.

Beliau yang merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan dari Universiti Mansoura, Mesir pernah berkhidmat sebagai Pegawai Perubatan di sebuah hospital kerajaan selama empat tahun. Ujar Dr Mohammad Syafiq, wang simpanan yang dikumpul selama ini bernilai ratusan ribu ringgit digunakan sebagai modal permulaan.

IKLAN

Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali! Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!

“Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah SWT beri, saya dapat memulakan perniagaan estetik ini dan mendapat sokongan daripada ahli keluarga, sahabat, rakan media dan klien setia. Ramai yang berpendapat bidang estetik hanya fokus kepada kecantikan. Namun pada pendapat saya, ia sebenarnya merangkumi unsur yang lebih daripada hanya kecantikan meliputi kesihatan secara am, kesejahteraan hidup, kesihatan mental dan emosi.”

Biarpun masih bertatih dalam industri tetapi keberkesanan rawatan di BX Beaux Clinic mendapat kepercayaan ramai pelanggan. Antaranya termasuklah beberapa selebriti terkenal tanah air seperti Mas Idayu, Azharina, Amy Mastura, Ramlah Ram, Aina Abdul, Atilia Haron, Black Hanafiah dan Mark Adam.

“Saya terdetik menceburi bidang ini kerana ia salah satu cabang perubatan yang mampu mengubah dan membantu kehidupan secara holistik di samping memberi kesan positif dalam menjalani kehidupan harian. Lebih setahun mengusahakan BX Beaux Clinic, kami sudah mempunyai tiga cawangan estetik di Klang, Selangor; Segamat, Johor dan terbaharu di Johor Bharu.

IKLAN
Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!
Bersama Mas Idayu
Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!
Dr Syafiq di samping Aina Abdul
Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!
Bersama Amy Mastura
Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!
Bersama Ustazah Sharifah Khasif
Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!
Ketika membuat rawatan bersama Atilia Haron
Jadi Tumpuan VIP & Selebriti, Usahawan Adik-Beradik Ini Bangga BX GROUP Makin Dikenali!
Mark Adam salah seorang klien Dr Syafiq

Kami juga bakal membuka sebuah lagi cawangan di Bangsar yang dinamakan BX Beaux Clinic and Physiotherapy pada Januari 2021. Diikuti cawangan kelima dan keenam pada Jun 2021 di Kota Bharu, Kelantan.

Saya percaya bidang estetik membenarkan saya membantu mereka yang mempunyai masalah kulit, berat badan dan masalah kesihatan lain supaya boleh ditangani. Secara tidak langsung, dengan penampilan yang menarik serta kesihatan diri yang lebih terjaya, saya mampu membina keyakinan diri mereka dengan lebih efektif dan selesa. Kami di BX Beaux Clinic and Physiotherapy percaya kecantikan bukan hanya pada kulit,” ungkap Dr Syafiq yang turut berjaya menghasilkan produk kecantikan sendiri, Beauxceutix.

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI