Kepimpinan para pemimpin muda telah diperakui di seluruh pelosok dunia kini dalam percaturan politik dunia yang pelbagai. Jika dahulu pemimpin muda tidak pernah diberi ruang untuk ‘berdamping’ dalam pentadbiran negara, kini pemikiran itu sudah jauh ketinggalan. Pengiktirafan terhadap pemimpin muda ini telah memberi ruang suntikan idea-idea baru dan segar yang ‘luar kotak’ dalam membantu pembangunan ekonomi negara.

IKLAN

Senarai terkini menteri kabinet baru 2018 selepas PRU 14 tahun 2018 telah mencipta sejarah politik di Malaysia apabila YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman telah dilantik sebagai menteri lantas menjadi menteri termuda pada usia 25 tahun.

Namun, wanita yang bernama Shamma Al Mazrui, 24 tahun ini pula telah mencipta sejarah dan memahat namanya sebagai menteri termuda di dunia.

Kalau Syed Saddiq Menteri Termuda Malaysia, Ini Dia Menteri Termuda Dunia, Wanita Pula Tu…

Pengiktirafan sebagai menteri termuda ini telah tercatat di Guinness of World Records 2018. Wanita yang tampil cantik berhijab ini memegang portfolio Menteri Hal Ehwal Belia bagi negara Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada usia 22 tahun lagi.

Shamma Al Mazrui merupakan satu di antara lapan orang wanita yang menganggotai ahli kabinet UAE yang jumlah keseluruhannya 29 orang. Wanita yang mempunyai akuan Instagram dengan nama @shamma dengan 289 ribu pengikut bukan calang-calang wanita. Shamma Al Mazrui telah dilahirkan dan membesar di Abu Dhabi.

Kalau Syed Saddiq Menteri Termuda Malaysia, Ini Dia Menteri Termuda Dunia, Wanita Pula Tu…

IKLAN

Shamma Al Mazrui memegang Bachelor of Arts in Economics dari New York University Abu Dhabi. Kemudian beliau meraih Ijazah Sarjana Public Policy from the University of Oxford in 2015. Wanita hebat ini merupakan pelajar pintar di University of Oxford dan merupakan satu-satunya warga UAE dan satu-satunya wanita yang mendapat biasiswa Rhodes yang sangat terkenal itu.

Wanita ini juga telah mendapat banyak pengiktirafan di mata dunia dengan meraih penghargaan Distinction Award Mansour bin Zaid Al Nahyan, meraih penghargaan Coutss Future Leader Award pada tahun 2015, malah saluran berita CNBC telah memasukkan namanya di antara tujuh wanita muda yang dapat mengubah dunia. Shamma Al Mazrui juga aktif di PBB sehingga menjadi perwakilan UAE di PBB.

IKLAN

Kalau Syed Saddiq Menteri Termuda Malaysia, Ini Dia Menteri Termuda Dunia, Wanita Pula Tu…

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI