1200x630 (26)

Setiap hari Dr Dalilah Kamaruddin, Head and Medical Officer di National Cancer Society Malaysia (NCSM) bertemu dengan pesakit kanser. Kisah mereka tentulah datang dari pelbagai sudut. Namun beliau tetap menjadi pendengar setia bahkan beliau perlu belaku jujur andai pesakit sudah tidak ‘banyak masa’. Bukan senang berada di ‘kerusinya’. Pengalaman Dr Dalilah boleh dijadikan iktibar untuk kita seandainya berhadapan dengan ahli keluarga yang menghidap kanser.

“KANSER PAYUDARA, Ada PESAKIT Di PULAU KELUARGA…”- DR DALILAH

IKLAN

 

Takwim seharian Dr. Dalilah bagai diikat bersama pesakit. Setiap kali mereka berada di muka pintu, beliau akan sentiasa bersedia dengan mental yang kuat. Mereka mungkin tiba dengan 1001 cerita untuk menutup kesakitan yang ada. Sebagai doktor, pastinya beliau perlu tahu bagaimana untuk memberikan keselesaan kepada mereka.

 

“Komunikasi sering menjadi cabaran di antara pesakit, doktor dan keluarga. Apabila kita menganggap mereka seperti sebahagian daripada keluarga tentunya kita akan cuba sedaya upaya untuk tidak berselindung mengenai penyakit yang dihadapi. Cuma cara penyampaian perlu disusun dengan baik agar pesakit tidak terkejut.

 

Kita tahu ‘masanya’ sudah hampir, untuk apa kita berikan harapan palsu? Saya sentiasa menasihati pesakit untuk menerima takdir Allah dan menganggap setiap yang berlaku ada hikmahnya. Kedengaran klise tetapi itulah hakikat kehidupan. Penyakit itu menjadi pengajaran kepada orang lain untuk lebih berjaga-jaga dan melihat kekuatan diri untuk melawannya sehabis baik dan jangan menganggap ia sebagai satu balasan atas dosa-dosa lalu,”katanya.

“KANSER PAYUDARA, Ada PESAKIT Di PULAU KELUARGA…”- DR DALILAH

Mengimbau kembali saat beliau menyambung pengajian di Pakistan, keadaan di sana sungguh mudarat. Pesakit sukar mendapatkan perhatian khusus kerana kadar kemiskinan melampau. Ada yang terlantar sakit dan ada yang terlantar kebuluran.

IKLAN

 

“Saya yakin ada hikmahnya kenapa Allah pandu saya untuk mendapatkan pengajian di Pakistan. Saya melihat kesusahan yang mereka tanggung. Mereka sanggup berhutang hanya untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan! Desakan hidup di sana membuatkan saya ingin terus berbakti kepada penduduk di sini,” ujar Dr. Dalilah.

 

IKLAN

Begitu kuat dalam ingatan seorang pesakit yang saya angkat sebagai survivor paling kuat pernah saya temui. Keluarga mentua ‘menolaknya’ tanpa rasa simpati. Makanan yang ada di rumah tidak boleh disentuh kerana dibimbangi akan dijangkiti kanser. Begitu pendek pengetahuan mengenai kanser. Hanya suami dan dua orang anak lelaki menjadi kekuatan dirinya,” ujar Dr. Dalila.

Sukar sebenarnya untuk berhadapan dengan pesakit dan pada masa sama tidak menunjukkan kesedihan yang turut dirasai di hadapan mereka. Sebagai seorang doktor, ketabahan yang ada patut lebih tinggi daripada pesakit. Dr. Dalila menyambung kisah pesakit mengenai pesakitnya tadi.

“Dek kerana anak-anak membesar dengan melihat ibu mereka sakit, mereka sendiri menjadi begitu protective terhadap ibunya. Ketika saya menghubungi ibu mereka, saya seoralh sedang disoal seperti polis. Mengapa menghubungi ibunya, siapa saya dan apa yang saya mahukan dari ibu mereka kerana ibunya sedang berehat dan tidak mahu diganggu. Umpamanya mereka sedang menapis siapa yang menghubungi mereka.

Selepas memperkenalkan diri, barulah si anak tadi membenarkan kami berbual. Dipendekkan cerita, keriangan dan sifat bubbly dimiliki pesakit ini hilang dari pandangan kami. Dia meninggal dunia selepas bertarung dengan kanser. Suami dan anak-anaknya sangat supportive sehingga sanggup membotakkan kepala sama seperti ibu dan isteri yang kehilangan rambut akibat kimoterapi.

Enam bulan selepas kematian pesakit ini, suaminya menghubungi saya untuk memberitahu di akan berkahwin. Malangnya, pada hari perkahwinan si suami ini pula meninggal dunia akibat kanser yang sudah lama dihidapi. Dia tidak pernah memberitahu arwah isterinya dan sesiapa sahaja mengenai kanser ini kerana ingin menumpukan perhatian yang lebih kepada isterinya yang sakit.

Anak-anak pula dihantar ke asrama agar mereka tidak melihat kematian ibu dan bapanya di depan mata. Saya paling ingat pesan arwah, supaya diuar-uarkan kepada dunia agar kanser ini perlu dirawat dari awal,”katanya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI