Sekurang-kurangnya 200 wanita di seluruh dunia ingin menggunakan kaedah perancangan keluarga yang selamat dan berkesan tetapi tidak berbuat demikian berikutan kekurangan maklumat mengenainya. Pada masa yang sama, setiap tahun 190 juta wanita di seluruh dunia hamil dan hampir 50 juta daripada mereka telah melakukan pengguguran.

Merancang keluarga bermaksud menentukan masa yang paling sesuai untuk mempunyai anak, jarak kehamilan dan berapakah bilangan anak yang diinginkan oleh pasangan suami isteri. Selain bertujuan memastikan kehidupan keluarga terjamin dan mempunyai ekonomi yang kukuh, pelan perancangan keluarga ini juga penting bagi mengurangkan risiko yang boleh memudaratkan kesihatan bayi dan ibu.

IKLAN

Usia yang semakin meningkat, memiliki anak yang ramai dan masalah kesihatan ibu yang tidak terkawal merupakan antara faktor utama mengapa anda perlu merancang keluarga.

Tidak bermakna mahu menolak rezeki, kaedah merancang keluarga boleh dilakukan dengan mudah, selamat dan berkesan oleh setiap pasangan. Terpulang kepada pasangan masing-masing sama ada mahu melakukan kaedah merancang keluarga yang bersifat kekal atau sebaliknya.

Keluhan Wanita Dilabel ‘Kilang Anak’ Kerana Kerap Hamil. Ini Mungkin Berguna Buat Anda

KAEDAH MERANCANG KELUARGA

INTRAUTERINE CONTRACEPTIVE DEVICE (IUCD)

Bahan utama IUCD diperbuat daripada kuprum atau tembaga. Kaedah ini dapat menghalang berlaku percantuman selepas persenyawaan berlaku di samping memekatkan lendiran faraj supaya ia kurang mesra untuk sperma. Tempoh pemakaian IUCD di antara 3 hingga 5 tahun. Wanita yang memakai IUCD memiliki kebarangkalian 96 hingga 97 peratus untuk tidak mengandung.

KONDOM DAN DIAFRAGMA

Pilihan utama, murah dan senang bagi mengelak kehamilan. Pun begitu, peratus untuk hamil juga agak tinggi. Kondom adalah alat perancang keluarga yang digunakan oleh lelaki sementara diafragma pula dianggap seperti kondom untuk golongan wanita. Sangat jarang digunakan oleh wanita pada masa kini.

IMPLAN

Rod atau batang sepanjang 4 sentimeter dan selebar 4 milimeter disusuk di bawah lapisan kulit. Kesannya, kitaran haid menjadi kurang teratur, sedikit atau tiada haid langsung.

SUNTIKAN HORMON

IKLAN

Ini juga antara kaedah pilihan pasangan suami isteri untuk merancang keluarga. Ia bertindak untuk menghalang pengeluaran hormon seterusnya merencatkan risiko kehamilan. Bagi wanita yang mengambil suntikan hormon, mereka juga terdedah dengan kitaran haid yang tidak menentu.

PIL

Pengambilan pil perancang lebih sesuai untuk yang tidak menyusu badan. Pil perancang kehamilan ini membantu menghalang pengeluaran telur dan memberi kesan haid yang sangat teratur dan singkat.

KAEDAH KEKAL

Mengikat kedua-dua tiub peranakan untuk wanita dan tiub vas untuk lelaki. Walaupun kekal, risiko untuk hamil juga adalah tidak mustahil.

IKLAN

Bilakah kaedah perancang keluarga perlu dimulakan?

  • PIL

Bagi wanita yang tidak hamil, anda boleh mengambil pil perancang pada bila-bila masa terutama dalam masa 7 hari. Manakala bagi yang baru melahirkan dan tidak lagi menyusukan bayi, anda disaran mengambil pil ini pada 3 minggu selepas melahirkan anak sementara yang masih menyusukan bayi perlu mengambil pil perancang 6 minggu selepas melahirkan anak.

  • SUNTIKAN HORMON

Mulakan dalam masa 7 hari haid atau serta-merta selepas keguguran. Jika baru melahirkan dan tidak menyusukan bayi, boleh mengambil suntikan hormon dengan serta-merta.

  • IUCD

Menggunakan IUCD serta-merta selepas keguguran atau 6 hingga 8 minggu selepas kelahiran atau sebelum memulakan hubungan seks.

  • KAEDAH KEKAL

Ikatan tiub fallopio boleh dilakukan serta-merta selepas melahirkan atau 6 minggu selepas melahirkan atau semasa pembedahan caesarean. Ia juga boleh dibuat pada bila-bila masa termasuk mengikat tiub vas bagi lelaki.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI