Negara Asia cukup terkenal dengan budaya Timur yang menjunjung tinggi nilai-nilai estetika dan unsur alam. Biasanya ciri-ciri ketimuran ini boleh dilihat pada interior kediaman mahupun bangunan yang rata-rata didominasi oleh material kayu dan batu.

IKLAN

Sebabnya ialah kebanyakan negara Asia beriklim tropika. Inilah keunikan interior Asia yang tiada pada interior-interior lain. 4 tip berikut dapat memberikan idea jika anda berhasrat untuk merasai suasana kediaman yang bercirikan Asia sebenar.

INTERIOR DENGAN LATAR YANG MEMUKAU

Sebahagian interior Asia diinspirasikan oleh warna-warna alam yang mentafsir nuansa semula jadi. Maka, penggunaan warna latarnya didominasi oleh warna-warna neutral seperti biru langit atau kelabu yang dapat mencetuskan ketenangan serta santai.

KESEIMBANGAN VISUAL & TEKSTUR

Keseimbangan merupakan kunci kepada interior bertemakan Asia. Keseimbangan berupaya mengharmonikan bukan hanya pada warna bahkan juga tekstur serta elemen. Contohnya dengan menambahkan dekorasi batu alam, lantai kayu, tirai bambu atau tekstur organik.

Ketahui 4 Ciri Utama Ini Untuk Mencipta Gaya INTERIOR ASIA Pada Kediaman

IKLAN

ELEMEN AIR

Adakalanya untuk menciptakan suasana seimbang, penambahan elemen air merupakan cara lain yang tepat untuk interior bertemakan Asia. Bunyi deruan air mampu mencetuskan aura positif di samping memberikan ketenangan. Selalunya elemen air ini ditemui pada pintu masuk, ruang tamu atau halaman belakang.

IKLAN

GABUNGAN GAYA

Gaya interior Asia terkenal dengan kombinasi beberapa gaya berlainan. Contohnya, gaya interior Jepun yang sederhana, minimalis serta banyak melibatkan unsur alam semula jadi. Sementara gaya interior Cina pula bernuansa merah dan emas yang mencetuskan efek mewah.

Ketahui 4 Ciri Utama Ini Untuk Mencipta Gaya INTERIOR ASIA Pada Kediaman

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI