Seronok bersembang dengan pakar mata ini kerana kata-katanya sarat nasihat. Siapa sangka media sosial lombong emas untuk meraih pahala sebagai saham akhirat kita.

IKLAN

Ulas Datuk Prof Dr Che Muhaya Haji Mohamad ketika ditanya sejauh mana wanita menggunakan media sosial untuk kebaikan. Memang patut atau tidak wanita masa kini ada media sosial.

Media Sosial Lombong Emas untuk raih pahala kata Prof Muhaya.

“Dia macam ni. Sama ada kita mempengaruhi atau dipengaruhi. Kalau kita seorang berpengaruh, ada banyak follower bagi saya ini ‘lombong emas’ untuk mendapat pahala yang sangat multilevel.

Kalau kita pandai buat tiktok atau benda viral yang positif, pendek dan catchy, subhanallah itu ‘pencen’ kubur yang sangat bagus.

Media Sosial Lombong Emas jika kita lakukan untuk beri manfaat.
Foto: Instagram @missfazura

Tetapi kalau kita wanita biasa yang masuk kepada media sosial, tanya niat kita. Kalau kita masuk untuk mencari ilmu, bagus sebab banyak ustazah yang mengadakan majlis ilmu di media sosial,” ucap wanita yang lahir pada 1 Disember 1958 ini.

Isteri kepada Dr Azmi Jamion ini menambah, “Sebenarnya kalau kita nak cari ilmu macam saya sendiri bangun pagi tu first thing yang saya buka saya pasang YouTube tentang agama, saya pasang Al-Quran. Sambil lipat baju pun mulut baca Al-Quran telinga dengar YouTube agama.

Foto: Koleksi Majalah Nona

Most important, bangun pagi jangan tengok berita pada jam pertama kita bangun. Sebab waktu subuh otak gelombang kita jangan isi dengan benda negatif.

IKLAN

Masuk benda positif dulu sebab bila jiwa kita bersih akan awet muda. Wanita yang nak jaga diri dia perlu gunakan media sosial untuk mencari ilmu.

Tapi kalau melihat gosip, melihat orang yang lebih kaya di mana kebanyakan ibarat photoshop of your life. Kebanyakan upload apa yang tak baik so kalau orang yang tak bahagia dia akan tunjuk kebahagiaan, orang tak kaya dia akan tunjuk dia kaya.

IKLAN
Foto: Koleksi Majalah Nona

Selalunya tak betul apa yang kita tengok. Pada saya, minta maaf kalau ada yang terasa. Tapi believe me, saya sangat berkeyakinan bahawa orang yang ikhlas dia akan menyembunyikan kebaikan dia macam mana dia menyembunyikan keburukan dia.

So kita tak payah nak tunjuk kita ni macam nak mencari penghargaan manusia. Saya rasa rugi masa,” Lembut komen Datuk Prof Muhaya tentang media sosial lombong emas untuk raih pahala.

Baca juga; Datuk Prof Muhaya Ulas Isteri Jaja Kisah Rumahtangga Di MEDSOS & 3 Racun Wanita

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)