Berasal dari Sumatera Barat, Indonesia iaitu Whulandary Herman merupakan seorang model dan penyampai. Setelah mendirikan rumahtangga dengan usahawan Malaysia, Nik Ibrahim, ibu anak dua ini memilih untuk menetap di Malaysia.

IKLAN
Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari Malaysia
Whulandary Herman.

Walaupun kini Whulandary jarang muncul di kaca TV namun dia masih aktif berkongsi perkembangan kehidupan dan kariernya di media sosial.

Selebriti berusia 35 tahun yang memiliki ketinggian 177 sentimeter ini seorang yang gemar mengembara serta menulis, menyelam dan melakukan aktiviti yoga.

ISTERI USAHAWAN MALAYSIA
Whulandary dan suaminya melangsungkan perkahwinan pada 10 Februari 2018 di Pelataran Heritage Borobudur, Magelang, Jawa Tengah. Di hari pernikahannya, Whulandary tampil jelita dengan kebaya rekaan Anne Avantie.

Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari MalaysiaPerkahwinan mereka mendapat liputan meluas media kerana kedua-duanya bijak merahsiakan hubungan. Selepas bergelar isteri, Whulandary mengikut suami menetap di Malaysia.

Mereka dikurniakan dua anak iaitu Nik Zayn Nik Ibrahim yang kini berusia 3 tahun, dan anak kedua Nik Siti Amilie berusia satu tahun.

Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari MalaysiaSejak menetap di Malaysia, segala aktiviti seninya terhenti termasuklah penampilannya yang turut berubah. Penampilanya lebih ke arah imej seorang isteri dan ibu.

Selain itu, Whulandary kini ligat mengusahakan jualan rendang dan makanan khas Indonesia. Malah, dia juga sering berkongsi momen ketika di dapur. Meski bertukang bidang kepada usahawan makanan tetapi produknya sangat laris!

IKLAN

Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari MalaysiaAWAL KARIER
Tamat zaman persekolahan, Whulandary berhijrah ke Jakarta dan memulakan kariernya sebagai seorang model. Ternyata, pilihannya itu berjaya menaikkan namanya dalam bidang modelling.

Ketika meraih gelaran Asian Top Model of the Year 2010 pada Fashion Asia Award di Hangzhou, China dia berjaya mengalahkan tiga calon dari Vietnam, China dan Mongolia. Sebelumnya, Whulandary meraih Runner up ke-3 dan The Best Catwalk di International Model of the Year 2009 di Korea.

Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari MalaysiaPUTERI INDONESIA 2013
Pada 1 Februari 2013, Whulandary terpilih sebagai Puteri Indonesia 2013 menggantikan Maria Selena. Whulandary juga meraih dua gelaran sekaligus iaitu Puteri Indonesia 2013 dan Puteri Indonesia Favorit Kepulauan Sumatra.

IKLAN

Whulandary merupakan wanita kedua dari Sumatra Barat yang berjaya meraih mahkota Puteri Indonesia selepas Melanie Putria tahun 2022. Dia mewakili Indonesia dalam pertandingan Miss Universe 2013.

Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari MalaysiaHOBI MENULIS
Selain hebat dalam modelling, Whulandary juga gemar menulis. Tulisannya sudah terbit di beberapa majalah terkenal di Indonesia. Pada tahun 2014 Whulandary menghasilkan buku biografi pertamanya.

Miss Universe Indonesia WHULANDARY HERMAN Bahagia Bergelar Isteri Usahawan Dari MalaysiaAntara pencapaian terhebat pernah dikecapi oleh Whulandary ialah Best Model Top Indonesia 2002; Asian Top Fashion Model of the Year Februari 2010 di Hangzhou, China; Puteri Indonesia Sumatra Barat dan Runner up 3 Best National Costume Miss Universe 2013.

Kredit Foto: Instagram Whulandary Herman

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI