Berat badan yang berlebihan dan obesiti adalah satu keadaan berlakunya lebihan lemak dalam badan yang boleh menggangu sistem kesihatan (WHO,2015). Namun begitu, disebabkan gaya hidup yang mewah dengan makanan dan kurangnya senaman, rakyat Malaysia menjadi rakyat yang tergemuk di Asia (The Lancet,2015).

IKLAN

Snek merupakan makanan yang diambil secara sedikit di antara waktu makan utama. Namun begitu jawapan kepada semua soalan yang kerap diajukan ini adalah berbeza bagi setiap individu. Hal ini kerana setiap individu memerlukan kuantiti dan kualiti makanan yang berbeza.

Berikut tip buat mereka yang ingin makan snek tetapi dalam masa yang sama ingin mengawal berat badan:

Ambil makanan yang tinggi serat
Pengambilan serat yang tinggi semasa waktu makan utama oleh melambatkan rasa lapar. Sayur-sayuran yang tinggi dengan serat boleh melambatkan rasa lapar.

Nak Makan Snek Tapi Takut GEMUK, Ini LIMA Tip Makan Snek Tanpa Risau Berat Badan Naik

Teruskan kunyahan anda
Mengunyah gula-gula getah boleh mengurangkan rasa lapar. Oleh itu, rasa hendak makan snek itu semakin berkurangan.

Snek aiskrim buah
Sejukkan buah-buahan dan jadikan sebagai snek. Menjadikan buah-buahan sebagai snek bukan sahaja menyihatkan tetapi menyeronokkan kerana anda boleh makan tanpa perlu risau tentang jumlah kalori yang diambil.

Tidur yang cukup
Tidur yang berkualiti dan tidak mencukupi akan menyebabkan kita mengambil makanan yang berlebihan pada waktu pagi. Ia disebabkan keadaan hormon yang tidak seimbang.

Sukat dan hadkan kuantiti makanan
Sebelum makan apa-apa jua jenis snek, pastikan anda ambil dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.

IKLAN

Snek di restoran mamak
Ambil tosai atau capati dan elakkan roti canai atau pun roti nan berkeju dengan limpahan kuah dhal. Kuah banjir? Elakkan sama sekali. Sebaliknya, cicah kuah sedikit demi sedikit berbanding menuang ke semua kuah di atas tosai atau capati. Sebelum memesan minuman, beritahu kuantiti gula yang anda perlu. Contohnya, “Mamak, teh ‘o’ gula satu sudu teh sahaja.”

Nak Makan Snek Tapi Takut GEMUK, Ini LIMA Tip Makan Snek Tanpa Risau Berat Badan Naik

Kerapkan senaman
Diet yang rendah kalori sesuai digandingkan dengan senaman yang kerap (lebih tiga kali seminggu) untuk menurunkan berat badan.

IKLAN

Nota: Namun demikian bagi mereka yang sedang mengawal berat badan, ada masanya mereka boleh mengambil snek dan ada masanya tidak boleh. Spesifikasi ini berbeza bagi setiap individu.

INFO: Tiada makanan yang baik atau buruk. Yang ada, hanyalah pengambilan kuantiti dan kekerapan yang betul serta kesesuaian mengikut individu.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI