KEPAKARAN KAMI DAPAT MEMBANTU ANDA TAMPIL CANTIK BERSAMA INSAN TERSAYANG .

Setiap individu pasti mempunyai cita-cita untuk merubah kehidupan. Begitu juga azam yang ditanam dalam diri Siti Zaharah Ismail atau lebih mesra di sapa Zara yang kini mengusahakan jenama FYZARA. Memilih perniagaan berasaskan tekstil, siapa sangka hanya bermodalkan RM40, wanita ini membuktikan di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

IKLAN
Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA
Siti Zaharah Ismail atau lebih mesra di sapa Zara yang kini mengusahakan jenama FYZARA.

“Saya memilih untuk menjalankan perniagaan dalam bidang tekstil, kerana saya ingin membantu para wanita untuk tampil cantik dan anggun disisi insan tersayang. di FYZARA, kami menyediakan kain ready made tetapi lebih kepada kain pasang secara menyeluruh,” ujar Zara memulakan bicara.
Pernah bertugas di sebuah syarikat swasta sebagai kerani kira-kira 11 tahun, Zara nekad merubah haluan sebaik sahaja melihat peluang dalam bidang perniagaan terbuka luas dan pelbagai perkara boleh diterokai. Akhirnya Zara nekad melepaskan jawatannya pada tahun 2017.

Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA“Banyak faktor yang mendorong Zara ingin merubah gaya hidup. Zara berasal dari keluarga yang susah. Kepahitan dan kesusahan masa itu membuat Zara nekad mahu merubah kehidupan dan salah satu cara ialah untuk mula berniaga.
Bukan tidak bersyukur dengan apa yang ada, cuma Zara punya impian yang tinggi menggunung,” ujar Zara memulakan kisah perjalanan perniagaannya yang menjadi sebahagian dari diari kehidupannya kini.

Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA
Sokongan dan dorongan dari suami tersayang, Mohammad Haffiz Abd Halim yang banyak berkorban membantu dalam perniagaan meletakkan jenama Fyzara

Wanita ini mempunyai Big Why untuk berjaya dan kisah perjalanan ibunya menjadi aspirasi untuk dirinya memberi kehidupan yang baik untuk keluarganya. Kisah kehidupan yang dilalui oleh ibu banyak menjadi pengajaran dan pengalaman berguna untuk dirinya dan sekaligus dia nekad untuk memenuhi segala impian ibu tersayang selagi hayat dikandung badan.
Sememangnya sebak apabila mengenang kembali keperitan hidup ketika itu. Tetapi Zara bersyukur dengan kegagalan dan cabaran itu membuat Zara bangkit untuk meneruskan kehidupan. Dari kegagalan itu Zara menjadi lebih kuat untuk membantu lebih ramai orang. Zara bersyukur kejayaan yang dikecapi kini bukanlah kejayaan seorang diri tetapi berkat sokongan dan dorongan dari suami tersayang, Mohammad Haffiz Abd Halim yang banyak berkorban membantu dalam perniagaan meletakkan jenama Fyzara sehingga ke hari ini.

Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA
Foto: FB @fyzara

Tambah Zara lagi, restu dan pengorbanan seorang insan bergelar suami dan keluarga banyak menjadi pendorong buat dirinya berjaya dalam bidang perniagaan. Apatah lagi, suami merupakan insan yang melihat jatuh bangun si isteri untuk memajukan perniagaan, kekuatan dan sokongan yang ditunjukkan oleh sang suami menjadikan Zara lebih bersemangat untuk meneruskan cita-cita mengembangkan lagi perniagaannya.

Tidak hairanlah mengapa wanita yang memegang motto “Kegagalan adalah sebahagian daripada hidup kita” ini bingkas bangun mengatur strategi untuk merubah cara hidup apatah lagi apabila dia cepat bangkit daripada kegagalan. Dengan bermodalkan hanya RM40 sahaja wanita muda ini mula mengambil kain sikit demi sedikit dari pembekal.

IKLAN
Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA
“Kegagalan adalah sebahagian daripada hidup kita” -SITI ZAHARAH ISMAIL @ ZARA

Memandangkan lokasi pembekal berdekatan dengan tempat kerja lama, Zara memanfaatkan waktu ‘lunch’ untuk keluar mencari kain. Rasa penat sememangnya singgah dalam dirinya tetapi dek kerana minat dan semangat yang kental, ia menjadi pembakar semangat untuk dirinya meneruskan usaha sehingga kesungguhannya membuahkan hasil dan menarik perhatian pembekal untuk menjalinkan usahasama dengannya.

Ketika memulakan perniagaan, Zara tidak pernah menyangka perniagaan berasaskan tekstil atau kain pasang ini akan mendapat tempat di hati para pelanggan. Dalam masa yang sama, Zara perlu bijak menggunakan pelbagai medium untuk mempromosikan produk jualannya.
Saya melihat perniagaan kain pasang ini memang boleh pergi jauh kerana kain ini tidak akan lapuk dek zaman. Mungkin kerana niat hendak membantu pelanggan mendapatkan kain-kain yang cantik menyebabkan Zara dekat dengan pelanggan. Zara mula belajar mengenai ilmu perniagaan,” ujar Zara menyambung bicara.
“Sebelum ini, Zara menjalankan perniagaan tanpa asas atau ilmu dalam bidang perniagaan. Zara sekadar berniaga secara suka-suka dan tidak menyimpan impian yang besar. Tetapi segalanya berubah apabila Zara mula mengikuti kelas dan bergaul dengan individu-individu yang banyak membantu Zara memacu jenama FYZARA sehingga ia mampu sampai ke tahap kini. Antara kejayaan manis yang pernah dicapai termasuklah jualan mampu mencecah lebih RM100,000 sebulan!
Zara bukan sahaja belajar bagaimana hendak berjaya dalam perniagaan, malah Zara juga membetulkan hubungan dengan Allah dan keluarga. Alhamdulillah apabila terdapat bimbingan dan matlamat yang betul, rezeki mudah masuk dan strategi perniagaan yang dikongsi memberikan rezeki yang melimpah ruah untuk jenama FYZARA.”

IKLAN
Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA
Bersama kakitangan FYZARA yang menjadi tulang belakang kejayaan Zara

Antara pencapaian dalam bidang perniagaan yang dikecapi oleh Zara termasuklah pembukaan butik FYZARA pada tahun 2018 yang lalu. Bermula dengan hanya seorang kakitangan, kini Zara mempunyai 30 orang kakitangan di bawah jenama FYZARA.
Lebih membanggakan, dalam musim dunia berhadapan pendemik COVID19, FYZARA menambah satu lagi lot kedai untuk bahagian pengurusan butik dan bakal membuka sebuah lagi butik untuk memenuhi permintaan peminat kain pasang. Tidak hairanlah penerima Nona Best Textile Entrepreneur Award ini mampu mengembangkan perniagaannya dengan cara tersendiri.
Ketika ditanya bagaimana perniagaan terjejas semasa pendemik COVID19 melanda, Zara mengakui timbul kerisauan untuk melalui tempoh tersebut tetapi pada waktu yang sama merancang strategi terbaik untuk meneruskan kelangsungan perniagannya.
“Waktu itu saya ingat lagi saya stuck dengan bekalan stok dan banyak pembekal tidak dapat menghantar bekalan kepada saya. Bayangkan permintaan tinggi tapi kain tidak ada. Demi memenuhi permintaan pelanggan Alhamdullilah saya dapat menempuhi cabaran tersebut dengan baik.

Pernah Lalui Kesempitan Hidup, Hanya Bermodalkan RM40, ZARA Mulakan Bisnes Kain Pasang  Jenama FYZARA

Pada pandangan saya, terdapat hikmah yang tersembunyi di sebalik musibah ini apabila jenama FYZARA mula dikenali kerana saya menggunakan medium media sosial untuk membuat Live serta mempromosikan produk kerana kebanyakan pelanggan berada di rumah dan dapat menumpukan perhatian pada FB live setiap hari.
Alhamdulillah saya dan team dapat harungi perniagaan kami dengan jayanya,” ujar Zara penuh kesyukuran.
“Zara percaya jika adanya cabaran mesti ada benda baik akan menyusul. Selalu bersangka baik dengan apa sahaja yang hadir.Insyallah kita tidak terlalu memikir dan jadi down. Selain itu, wanita akan rasa lebih dihormati apabila kita mempunyai ilmu dan kerjaya.Zara yakin setiap wanita ada keistimewaan yang tersendiri,” ujar Zara seraya mengakhiri perbualan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI