Masalah tumit kaki pecah bukan sahaja boleh mengganggu rutin harian bahkan juga penampilan. Tumit kaki pecah dan kering jika tidak dirawat segera boleh mengakibatkan jangkitan. Punca terjadinya tumit kaki pecah antaranya kurang penjagaan, kekeringan, kekurangan vitamin serta mineral. Walaupun tidak membahayakan tetapi kalau dibiarkan lama kelamaan boleh mengakibatkan pendarahan di bahagian retakan tumit kaki yang pecah. Keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan terutama pada penderita diabetes sekaligus melambatkan proses penyembuhan.

5 cara semula jadi berikut dapat membantu mengatasi tumit kaki pecah. Hasilnya mungkin mengambil masa tetapi yakinlah dengan keberkesanannya yang lebih selamat serta menjimatkan kos.

IKLAN

MINYAK SAYURAN

Selepas membersihkan sekitar tumit yang kering dan pecah sapukan minyak sayuran secara nipis. Kemudian pakai stoking tebal, lakukan setiap malam selama beberapa hari.

AIR PERAHAN LEMON

Rendam kaki ke dalam air perahan lemon sekitar 10-15 minit kemudian gosok seketika dengan menggunakan alat pembersih kaki bagi membuang semua kulit mati di bahagian lapisan atas.

RENDAM KAKI DENGAN AIR SUAM

Membersih dan melembapkan kulit adalah cara terbaik bagi mengatasi keadaan ini. Caranya, pada waktu petang rendam kaki anda ke dalam air suam atau air sabun suam selama 15 minit. Amalkan selalu sehingga tumit kaki anda kembali pulih.

AVOKADO

Ambil setengah biji avokado kemudian tumbuk atau lenyek isinya sehingga lumat. Sapukan pada bahagian tumit yang pecah. Amalkan selalu sehingga tumit kaki anda kembali pulih seperti sedia kala.

IKLAN

TIMUN

Kisar sebiji timun sehingga lumat kemudian sapukan pada bahagian tumit sambil diurut-urut lembut selama 10 minit. Biarkan kering kemudian cuci. Amalkan secara rutin sehingga anda nampak hasilnya.

RUTIN HARIAN BAGI MENCEGAH TUMIT KAKI PECAH

1. Kerap membersihkan kaki.

IKLAN

2. Kerap melembapkan kulit kaki.’

3. Jangan berjalan kaki tanpa memakai kasut atau sandal.

4. Jangan biarkan kaki terlalu lama terkena air atau memijak tempat basah.

5. Rendam kaki dengan air suam sekurang-kurangnya sekali seminggu.

6. Pakai kasut atau sandal yang sesuai dengan aktiviti seharian anda.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI