Rezeki Tak Putus Selagi Kejar Hal Akhirat, Lelaki Ini Kongsi Kejayaan Lepas Bertemu DATO’ SRI ALIFF SYUKRI!

27

Setiap individu yang berjaya pastinya mempunyai seorang idola yang mampu ‘menjentik’ dan ‘membakar’ semangat mereka. Berbekalkan azam dan usaha yang tidak putus-putus serta rasa kagum terhadap tokoh usahawan terkenal, impian lelaki muda berjiwa besar ini untuk berjaya dalam bidang yang diceburi akhirnya menjadi realiti.

Menjadikan usahawan popular, Dato’ Sri Aliff Syukri sebagai idola, langkah pertama Anan Adli menghantar mesej di Instagram Dato’ Sri Aliff menjadi permulaan segala-galanya. Memuatnaik status tentang pengalamannya berurusan bersama Pengasas D’herbs itu semalam, perkongsian Anan nyata mendapat perhatian ramai dan tular di media sosial.

================

KEJAR DUNIA KE KEJAR AKHIRAT
(Kisah di sebalik rezeki saya dengan Dato’ Sri Aliff Syukri).

Nak share sikit kisah di sebalik macam mana Dato’ Aliff Syukri boleh beli artificial grass dari saya. Sebab saya rasa magic sangat Allah nak beri rezeki tu pada saya. Untuk pengetahuan semua, sebenarnya tahun lepas pada tarikh 19 November 2017, saya ada mencuba rezeki dengan message Dato’ Aliff kat IG beliau. Dengan harapan Dato’ akan baca message saya tu dan respond.

Saya bagi tahu Dato’ saya buat AIA Takaful dan juga Artificial Grass. Manalah tahu Dato’ berminatkan. Tetapi sampai sekarang Dato’ tak read pun message saya tu. Dipendekkan cerita, setelah 6 bulan, ada seorang lelaki whatsapp saya. Masa ni bulan puasa. Dia beritahu dia ada beli artificial grass kat tempat lain. Tapi tak besar la. Just nak tunjuk kat boss dia. Tapi boss dia tak suka rumput yang dia beli tu. Katanya nampak sangat fakenya. Jadi dia nak jumpa saya untuk tengok sample dan tunjuk kat boss dia.

Pada kebiasaannya kalau customer nak tengok sample, saya minta customer untuk datang area Shah Alam. Tapi hari tu Allah gerakkan hati saya untuk pergi jumpa dengan lelaki tu dan tunjuk sample. Masa tu saya kat KL. Dan kami bersetuju untuk berjumpa di area Kota Damansara. Setelah berjumpa, lelaki tersebut minta izin untuk bawa balik sample rumput tu untuk ditunjukkan pada boss beliau. Saya dah la ada satu je sample utk setiap jenis rumput. Tapi sekali lagi Allah gerakkan hati saya untuk benarkan dia bawa balik sample rumput tu.

Keesokkan petang lelaki tersebut call saya 2-3 kali juga tapi saya tak dapat pickup call sebab saya tengah training kat Puchong. Saya whatsapp dia bagi tahu yang saya tengah dalam training, tak dapat nak jawab call. Dia pun faham. Dia kata boss dia bersetuju untuk beli rumput saya yang 30mm tu. Dan dia nak suruh pasang petang tu juga. Dia nak terus transfer duit dan minta pasang hari tu juga.

Saya bagi tahu dia tak sempat nak pasang hari ni. Sebab masa tu dah pukul 4 petang. Supplier tutup pukul 5. Nak ambil rumput kat supplier memang akan ada masalah jalan jam. Lagi-lagi orang tengah berpusu-pusu nak balik berbuka. Tapi lelaki tu minta tolong untuk install hari ni juga.Lepas habis training kat Puchong saya terus kelam-kabut bergegas kat supplier. Saya bagi tahu supplier pleaseeee jangan tutup lagi. Saya datang nak ambil rumput ni. Customer dah bayar. Nak datang ambil je. Alhamdulillah supplier baik hati dan boleh tunggu sampai saya datang.

Minyak kereta masa tu dah berkelip-kelip sebab nak habis. Kalau nak pegi cari station minyak mesti lagi lambat nanti. Jadi saya tawakal je teruskan ke supplier. Masa sampai supplier tu dah pukul 6.40pm. Saya tak solat Asar lagi masa tu. Saya teringat kat NKVE Damansara ada station minyak. Boleh solat dan isi minyak kat situ. Dengan jalan jem dan hujan, memang lambat la saya sampai. Huhu. Lelaki tu dah beberapa kali tanya saya dah sampai mana. Saya bagi tahu saya tengah stucked dalam jem.

Lebih kurang nak sampai 1km dari station minyak, Allah uji saya dengan minyak kereta saya habis . Masa tu jam menunjukkan pukul 7pm. Dengan hujan, jalan jem, tak solat Asar lagi, dan dah nak berbuka, kereta saya berhenti di lorong kecemasan. Mujur masa tu kereta saya berada di laluan kiri. Jadi saya sempat ke lorong kecemasan sebelum kereta mati.

Saya terduduk diam kejap dalam kereta. Adakah saya nak kejar dunia dengan tinggalkan je solat Asar dan nanti ganti balik solat tu, sebab customer dah tunggu lama. Atau saya nak kejar akhirat, buat apa yang Allah suruh dan tinggalkan dulu urusan dunia. Dalam hati saya bercakap dengan Allah. Ya Allah, aku tahu Kau sedang menguji ku. Tapi aku reda dan aku tahu Kau sedang merancang yang terbaik untuk ku.

Saya pun mencapai botol mineral kosong dalam kereta, pasang lampu hazard dan terus berjogging tepi highway NKVE menuju ke Petronas tepi NKVE Damansara tu. Sampai Petronas saya nampak ada satu pam kosong. Saya pun terus ke pam tersebut. Swipe credit card dan isi minyak dalam botol mineral. Total RM3 lebih satu botol 1.5 liter tu. Then saya terus masuk surau dan solat Asar. Perasaan leganya dah solat Asar sebelum masuk waktu berbuka tu memang tak dapat digambarkan. Terus saya beli sebotol mineral kecil dan berlari semula ke kereta yang tersadai.

5 minit lepas tu azan Maghrib berkumandang. Saya minum seteguk dan terus berlari ke kereta. Waktu nak isi minyak dalam tangki tu memang suspen. Ntah-ntah tak cukup ke sebotol tu kan. Dah nak kena berlari balik. Dengan baca bismillah saya start kereta. Alhamdulillah boleh start! Terima kasih Allah!

Saya pun bawa kereta pegi balik ke station minyak dan isi balik minyak. Lelaki tu message lagi bagi tahu dia dah balik. Nanti awak deal dengan staff lagi sorang. Dia bagi tahu nanti dah sampai guard, ckp kat guard nak pergi rumah Dato’ Aliff Syukri. Saya macam eh, macam familiar nama ni.

Posted by Anan Adli on Thursday, 5 July 2018

Dah sampai rumah yang besar tak dapat nak dibayangkan, saya tanya staff dia, boleh tak nak tumpang solat Maghrib? Dia bawa kami ke next building yang menempatkan surau dan gym. Dah settle solat saya pun mula pasang rumput tu dalam hujan renyai-renyai dengan adik saya. Tak lama lepas tu Dato’ pun keluar. Dia cakap laaa ada org pasang rumput ke kat luar ni. Kenapa tak pasang esok je. Dah la hujan pulak tu. Dah-dah continue esok je. Saya bagi tahu Dato’, takpelah saya pasang je alang-alang dah sampai.

Dato’ tanya ni dah berbuka belum? Saya ckp errr dah Dato’. Haaa tu lambat je jawab, mesti belum makan. Dah-dah jom makan dulu. Kami yang dengan basahnya Dato’ jemput masuk makan. Dia suruh wife dia bawa ke dapur. Sebelum tu Dato’ minta izin boleh tak ambil video awak pasang rumput ni? Pastu nanti saya post la kat IG @palacealiffsyukri. Saya tanpa berfikir panjang cakap ehhh boleh jeee. Nape pulak tak boleh. Lepas ambil video tu saya dan adik saya pun masuk ke dapur dan makan.

Rupanya Dato Aliff terus post video tadi. Ya Allah, lepas dia post je beribu-ribu orang add saya kat IG @artificialgrassbyanan. Dengan yang message lagi. Memang tak menang tangan saya dibuatnya. Sebelum ni biasanya dalam seminggu ada lah 3-4 org yg message. Tapi lepas post tu, satu malam je berpuluh-puluh message.

Allahuakbar..ni lah rezeki ghaib yg Allah nak beri kat saya. Dia uji saya dulu nak tengok saya ni nak buat tak apa yg Dia suruh. Nak tengok saya ni pilih dunia ke akhirat. Benarlah kata Allah, kalau kita mengejar Akhirat, Dunia akan ikut kita. Tapi kalau kita mengejar Dunia, Akhirat takkan ikut kita.

Jadi buatlah apa yang Allah suruh dengan penuh yakin dan sungguh-sungguh. Tinggalkan apa yang dilarang. Nescaya Allah akan beri rezeki yang melimpah-ruah dari sumber yg tak disangka-sangka. Siapa sangkakan, message 6 bulan lepas walaupun Dato tak seen pun sampai hari ni, tapi Allah dah tetapkan rezeki ni untuk saya. Allah sehebat-hebat perancang. Terima kasih Papa Adanan Abdullah, Mama Rohana Othman, Abah Abdul Rahman Hashim, Mama Azizah Ahmad, isteriku Redzlin Hasyim dan semua yg selalu mendoakan rezeki dan kejayaan saya. Terima kasih Dato @aliffsyukriterlajaklaris dan @palacealiffsyukri kerana beri peluang untuk orang-orang macam saya. Semoga Dato’ dan keluarga ditambah-tambahkan rezeki yang melimpah-ruah.
.
Thank you Allah.

=================

Serius, rasa insaf baca perkongsian Anan Adli. Sebagai manusia, banyak yang kita kadang-kala terlepas pandang. Walhal ia adalah ujian sebelum dikurniakan suatu kebaikan. Jadi, nikmat yang mana satu yang didustakan? Moga kisah ini memberi manfaat kepada semua.

Sumber: Facebook Anan Adli

 

Jangan Lupa Komen