Selena Gomez berkongsi rasa sedih apabila disahkan bakal berdepan risiko sukar untuk memiliki cahaya mata kesan pengambilan ubat bipolar.
Menerusi wawancara bersama Rolling Stone, penyanyi dan juga pelakon berusia 30 tahun itu berkata, setelah dua tahun mengambil ubat tersebut, doktor memberi amaran bahawa dia bakal berdepan kesukaran untuk hamil.

IKLAN

Risiko Pengambilan Ubat Bipolar, SELENA GOMEZ  Berhadapan Kesukaran Untuk  Hamil

“Saya telah mengambil ubat bipolar kerana mengalami gangguan mental sejak 2020. Selepas dua tahun, saya masih bergantung dengan ubat tersebut.
“Kesannya, doktor memberi amaran bahawa saya berkemungkinan besar akan mengalami masalah kesukaran untuk hamil,” katanya.

Risiko Pengambilan Ubat Bipolar, SELENA GOMEZ  Berhadapan Kesukaran Untuk  Hamil
Gangguan bipolar, juga dikenali sebagai kemurungan manik, ialah gangguan mental yang menyebabkan tempoh kemurungan dan tempoh mud tinggi. Mud yang tinggi ialah penting dan dikenali sebagai mania atau hipomania, bergantung kepada tahap, atau sama ada gejala kehadiran psikosis.
Semasa mania, individu berkelakuan atau berasa luar biasa bertenaga, gembira, atau marah. Individu sering membuat kurang berfikiran keputusan tanpa mengambil kira akibatnya. Keperluan untuk tidur biasanya dikurangkan semasa fasa manik. Dalam tempoh kemurungan, mungkin ada menangis, pandangan negatif terhadap kehidupan, dan hubungan mata yang lemah dengan orang lain.

Risiko Pengambilan Ubat Bipolar, SELENA GOMEZ  Berhadapan Kesukaran Untuk  Hamil
Risiko bunuh diri di kalangan mereka yang mempunyai penyakit yang tinggi di lebih daripada 6 peratus lebih 20 tahun, manakala mencederakan diri sendiri berlaku dalam 30-40 peratus. isu-isu kesihatan mental yang lain seperti gangguan kebimbangan dan penggunaan bahan gangguan selalunya dikaitkan.

IKLAN

Punca-punca tidak jelas difahami, tetapi kedua-dua faktor persekitaran dan genetik memainkan peranan. Banyak gen kesan kecil menyumbang kepada risiko. Faktor-faktor persekitaran termasuk sejarah penderaan kanak-kanak, dan tekanan jangka panjang.

IKLAN

Risiko Pengambilan Ubat Bipolar, SELENA GOMEZ  Berhadapan Kesukaran Untuk  Hamil
Menyedihkan, namun bekas kekasih Justin Bieber itu tetap tidak patah semangat dan akan berusaha sebaik mungkin untuk memastikan peluangnya menjadi seorang ibu terus terbuka.
“Saya tidak akan patah semangat. Dunia semakin moden. Pasti akan ada kaedah lain untuk saya memiliki cahaya mata nanti,” katanya.

Sumber: Agensi.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI