Kebersihan bawah lengan sudah dipelihara dan deodoran juga sudah disapu tetapi, kenapa bawah lengan masih berbau? Peluh berlebihan di bawah ketiak mungkin menjadi punca bau yang tidak menyenangkan itu. Ternyata deodoran tidak sepenuhnya menghalang peluh, bau dan gatal agar terus melanda.

IKLAN

Runsing Ketiak Masih Berbau & Bertambah Gelap Selepas Pakai Deodoran, Apa Silapnya

Kerap juga terjadi masalah sekitar kulit bawah lengan menjadi gelap. Memakai deodoran dikatakan menjadi punca kulit gelap ini. Sebenarnya secara fizik, kulit di kawasan bawah lengan memiliki pigmen yang berbeza daripada kulit sekitarnya.

Ini merupakan punca sebenar timbul warna gelap itu dan ditambah pula dengan ketidakseimbangan hormon juga merupakan salah satu sebab kulit menjadi hitam di bawah lengan.

Runsing Ketiak Masih Berbau & Bertambah Gelap Selepas Pakai Deodoran, Apa Silapnya

3 Kesalahan Umum Menggunakan Deodoran

(a) Menggunakan produk yang salah

Ramai yang masih keliru dengan deodoran dan anti-perspirasi. Kedua-duanya memiliki fungsi yang berbeza. Bila ingin menghilangkan bau, deodoran adalah pilihan yang tepat. Deodoran berfungsi umpama pewangi untuk bawah lengan.

Manakala untuk mendapatkan kesan kelembapan sepanjang masa dan menghapuskan bau serta menyekat peluh berlebihan, boleh menggunakan anti-perspirasi. Anti-perspirasi ini mempunyai rumusan istimewa seperti aluminium klorida yang membantu menghalang pengeluaran peluh setiap hari.

IKLAN

Runsing Ketiak Masih Berbau & Bertambah Gelap Selepas Pakai Deodoran, Apa Silapnya

(b) Mengandungi pewangi

Pewangi dan alkohol pada deodoran atau anti-perspirasi yang berlebihan dapat meningkatkan iritasi pada kulit sehingga terjadi hiperpigmentasi. Ini yang menjadi punca kulit bawah lengan menjadi gelap.

IKLAN

Jika anda gemar menanggalkan rambut di bawah lengan dengan mencabutnya juga menjadi punca iritasi kulit dan menjadikan kulit permukaan bawah lengan menjadi nipis. Bila mencukur bawah lengan pula berhati-hati jangan sampai menggores kulit bawah lengan. Ini hanya akan membuat kulit menjadi kering dan berpeluh.

Runsing Ketiak Masih Berbau & Bertambah Gelap Selepas Pakai Deodoran, Apa Silapnya

(c) Rawat dengan lemon

Jika sudah ternampak tanda awal iritasi kulit di bawah lengan, anda boleh rawat menggunakan bahan-bahan semula jadi. Ambil jus lemon dan campurkan bersama buah timun yang sudah diparut. Gaul sempurna dan campurkan parutan kunyit pula di dalamnya.

Sapu adunan ini di bawah lengan dan biarkan selama 20 minit. Kemudian bilas dengan air suam agar bawah lengan kekal bersih, harum dan tetap kering.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI