Wanita yang bernama Dato’ Sri Vida ini memang tidak pernah sepi dengan viral. Siapa yang belum tengok lagi video rayanya yang penuh meriah? Rugi kalau belum tengok. Video raya yang mendapat sambutan ramai itu sehingga ramai selebriti yang mengikut step tariannya. Namun, di sebalik wajah cerianya tersimpan suatu kisah duka ketika zaman kecilnya dahulu.

IKLAN

“Saya Jual Kacang Putih Demi Sepasang Baju Raya…” DSV

“Kenangan menyambut hari raya ketika zaman kanak-kanak merupakan  nostalgia yang tidak akan saya lupakan sampai bila-bila. Nostalgia ini membesar bersama-sama untuk dikenang. Kehidupan saya waktu kecil dahulu membesar dalam keluarga yang susah. Istilah memiliki sepasang baju raya ketika itu sangat besar maknanya.

Namun, saya bukan seorang kanak-kanak biasa yang akan menangis teresak-esak kerana tidak memiliki sepasang baju baru yang digelar baju raya. Saya tahu tak ada duit tak beli baju raya jadi, saya berniaga kacang putih pada bulan puasa untuk beli sepasang baju. Sampai sekarang saya ingat tiap kali nak beli baju raya. Kenangan yang tak akan saya lupa apabila mengimbau waktu saya susah dulu.

“Saya Jual Kacang Putih Demi Sepasang Baju Raya…” DSV

Kehidupan manusia tidak akan berubah andai kita sendiri yang tidak mengubahnya. Saya berjaya keluar daripada kepompong kemiskinan dan tidak mahu anak-anak saya mencipta pengalaman seperti saya dahulu. Kini, biasanya saya tak ada banyak baju raya sebab saya hanya menyambut raya hanya dua atau tiga hari sahaja, selepas itu saya akan terus bekerja. Insyaallah tahun ini saya memperuntukkan baju raya hanya 5 pasang sahaja.

Seperti keluarga yang lain keluarga saya juga mempraktikkan pakaian sedondon setiap kali tiba pagi Syawal. Kami akan menetapkan satu warna dan semua orang akan menempah atau membeli baju mengikut tema yang telah ditetapkan. Semua sedara mara saya akan sedondon di pagi raya. Anak dara saya yang seorang itu pun akan pakai baju kurung walaupun hari-hari biasa dia tak suka pakai baju kurung,” kata Dato’ Sri Vida yang terkenal dengan baju kurung moden potongan peplum ini sambil menyakat Cik B.

“Saya Jual Kacang Putih Demi Sepasang Baju Raya…” DSV

Kebahagiaan yang terindah menyambut Aidilfitri sudah tentu ketika dikelilingi dengan keluarga yang tercinta. “Bagi saya hari lebaran adalah masa yang berharga untuk diluangkan bersama keluarga. Meniti kehidupan bernama Dato’ Sri Vida membuatkan saya terpaksa berkorban masa dengan keluarga terutama anak-anak. Saya jarang ada masa diluangkan untuk bersama mereka. Jadi kehadiran Syawal ini saya kaut sepenuhnya untuk bersama insan-insan tersayang dalam keluarga.

IKLAN

Tradisi Aidilfitri keluarga kami tidak banyak berbeza dengan keluarga yang lain. Setiap kali tibanya pagi Syawal kami sekeluarga akan bersalam-salaman dan memohon ampun dan maaf seandainya andai ketelanjuran kata sehingga menggores hati yang tidak disengajakan. Kanak-kanak sudah pasti orang yang paling gembira ketika di pagi raya untuk menerima duit raya. Memang seronok melihat anak-anak saudara datang berkunjung dan beratur ramai-ramai menanti giliran menerima duit raya.

“Saya Jual Kacang Putih Demi Sepasang Baju Raya…” DSV

Hari raya tidak akan sempurna tanpa menikmati juadah raya yang begitu istimewa. Menu Aidilfitri yang paling digemari dan wajib dibuat tiap-tiap tahun sudah pasti ketupat dan sambal ikan bilis. Dua menu ini merupakan juadah wajib buat kami sekeluarga. Biasanya keluarga kakak dan adik saya akan datang menyambut Syawal bersama-sama di kediaman ini. Suasana riuh apabila berkumpul beramai-ramai memang mencipta suasana,” ungkap Dato’ Sri Vida sambil membetulkan selendang yang jatuh di atas bahu.

IKLAN

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI