Sepanjang pelaksanaan PKP 3.0, pastinya kelangsungan bisnes usahawan PKS terjejas teruk. Perkara ini jelas ‘mengganggu fikiran’ Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC), Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin.

Sebagai ibu kepada lima orang anak, pemimpin yang mesra disapa Datuk Emy ini amat memahami cabaran wanita yang perlu bekerja sambil menguruskan keluarga.

IKLAN

“Saya tahu ramai wanita di luar sana sangat kuat dan bersemangat untuk memastikan kelangsungan diri dan keluarga apatah lagi dicabar impak penularan COVID-19.

MEDAC akan terus bantu setiap usahawan wanita untuk terus bangkit dan mempertingkatkan keupayaan diri menerusi pelbagai inisiatif dan program khas untuk wanita yang dianjurkan oleh Kementerian.

Dalam masa yang sama, saya juga mengingatkan usahawan wanita untuk mendaftarkan perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) supaya tidak terlepas inisiatif yang diumumkan Kerajaan menerusi pakej-pakej rangsangan ekonomi.

Bercakap dan berhubung dengan kami. Kami cuba untuk bantu perniagaan anda.” Datuk Emy

“Saya Tahu Wanita Kuat” Datuk Mas Ermieyati Tersentuh Tengok Kesusahan Usahawan Kecil
Datuk Emy tidak kekok membantu usahawan PKS

 

“Saya Tahu Wanita Kuat” Datuk Mas Ermieyati Tersentuh Tengok Kesusahan Usahawan Kecil
Usahasama dengan SME Bank, AIM dan TEKUN

 

Bagi meredakan cabaran golongan rentan, keputusan jemaah menteri untuk tidak mengambil gaji selama tiga bulan bermula Jun ini juga disambut baik oleh rakyat.

Sumbangan itu akan disalurkan ke Akaun Amanah Bencana Negara sebagai solidariti kerajaan dan kepimpinan Perikatan Nasional bersama-sama rakyat dalam perang melawan COVID-19.

“Selain membantu frontliners daripada terus ‘burnout’ atau keletihan, saya berharap supaya kita boleh kembali kepada sifar kes seperti dulu.” Datuk Mas Ermieyati.

 

BANTUAN

Pada waktu pandemik ini, Datuk Emy dan MEDEC giat meneruskan agenda memperkasakan keusahawanan wanita, selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Pemerkasa PLUS berjumlah RM40 bilion.

IKLAN

Berusia 44 tahun dan merupakan Ahli Parlimen Masjid Tanah serta Naib Ketua Srikandi Bersatu Malaysia, Datuk Emy sejak dulu lagi sangat mengambil berat soal kebajikan wanita.

“Kami memahami denyut nadi usahawan PKS. Dengan manfaat Pemerkasa PLUS, golongan ini diberi kelulusan moratorium secara automatik selama tiga bulan atau boleh memilih untuk pengurangan bayaran balik secara ansuran sebanyak 50 peratus selama tempoh enam bulan.

Pemberian Geran Khas Prihatin (GKP) yang ditambah sebanyak RM500 ringgit kepada 1,500 ringgit yang melibatkan hampir 1 juta PKS dan perusahaan mikro serta pembiayaan mikro kredit sebagai modal kerja, sebanyak RM1.5 bilion ringgit disediakan oleh BSN, TEKUN, MARA, SME Corp. dan YAPEIM dengan kadar pembiayaan serendah 3 peratus.

“Saya Tahu Wanita Kuat” Datuk Mas Ermieyati Tersentuh Tengok Kesusahan Usahawan Kecil

 

IKLAN

“Saya Tahu Wanita Kuat” Datuk Mas Ermieyati Tersentuh Tengok Kesusahan Usahawan Kecil

 

“Saya Tahu Wanita Kuat” Datuk Mas Ermieyati Tersentuh Tengok Kesusahan Usahawan Kecil

 

Wanita ini menambah, potongan khas turut diberi kepada pemilik bangunan dan ruang perniagaan yang menawarkan pengurangan sewa premis perniagaan kepada PKS dan bukan PKS untuk tempoh enam bulan lagi sehingga 31 Disember 2021 bagi pengurangan sewa sekurang-kurangnya 30 peratus daripada kadar sewa semasa.

Institusi perbankan juga akan terus menawarkan kemudahan pembiayaan dan pinjaman dengan penambahan fasiliti kemudahan bantuan dan pemulihan bersasar untuk PKS.

“Kita kekalkan untuk duduk di rumah dan patuh kepada SOP yang telah ditetapkan. Sayangi diri, sayangi keluarga dan orang tersayang. Semoga kita boleh kembali kepada sifar kes suatu ketika dulu. Kita pasti menang!” 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI