Kira-kira 70% daripada sistem imunisasi terletak di dalam sistem penghadaman kita. Sistem imunisasi berfungsi untuk menentang serangan virus, bakteria dan mikrob tanpa mengganggu tisu yang sihat.

IKLAN

Lebih sihat sistem penghadaman, lebih tinggi peluang untuk menguatkan sistem imunisasi bagi menentang penyakit.

Fungsi sistem penghadaman tidak terhad kepada makanan. Ia juga berperanan penting dalam kesihatan fizikal dan emosi. Sistem penghadaman menempatkan hampir 95% daripada serotonin sejenis bahan kimia yang mencetuskan ‘rasa’ gembira sekaligus mempengaruhi perasaan atau emosi.

Sistem Penghadaman BERMASALAH, Punca Emosi Wanita Terjejas. Cuba Amalkan Susu Kultur Ini Agar Kembali Sihat

Kekurangan bakteria baik dalam sistem penghadaman mengurangkan komunikasi neurotransmiter dengan otak lantas mempengaruhi emosi.

Ekosistem bakteria kompleks di dalam badan yang dinamakan mikrobiota mengawal perasaan dan minda dengan menyampaikan isyarat menerusi saraf vagus, yang berhubung dengan otak dan saluran penghadaman. Kajian mendapati peranan mikrofauna di dalam usus mempengaruhi minda.

MINUMAN BERKULTUR PILIHAN

Selama lebih empat dekad menjadi minuman susu kultur nombor satu di Malaysia, VITAGEN menggiatkan pelbagai inisiatif dan kempen bagi menggalakkan masyarakat menjaga kesihatan usus. VITAGEN dihasilkan melalui proses penapaian susu skim dan mengandungi berbilion kultur hidup dan aktif.

Kultur ini dirumus untuk melalui saluran gastrousus sambil membantu mengekalkan keseimbangan antara bakteria baik dan jahat bagi penghadaman dan sistem imun yang lebih baik. VITAGEN turut memastikan ekosistem bakteria dalam sistem penghadaman seimbang seterusnya meningkatkan kepekaan mental.

IKLAN

Sempena ulang tahun yang ke-40, VITAGEN melancarkan siri jelajah VITAGEN A-Maze-ing Challenge 2017 seluruh negara bermula di IOI City Mall, Putrajaya bagi mengetengahkan kepentingan sistem penghadaman sihat yang berfungsi meningkatkan imuniti, emosi dan kepekaan mental.

“Sempena ulang tahun ke-40 VITAGEN, kami bertekad untuk meneruskan penekanan terhadap kepentingan kesihatan sistem penghadaman dan peranannya dalam kesihatan fizikal dan emosi,” kata Poh Eng Lip, Pengurus Besar VITAGEN.

Siri jelajah lima hari ini berjaya menarik kira-kira 10 ribu pengunjung dari segenap lapisan masyarakat untuk ‘belajar sambil berhibur’ menerusi pelbagai aktiviti pendidikan dan interaktif.

IKLAN

Sistem Penghadaman BERMASALAH, Punca Emosi Wanita Terjejas. Cuba Amalkan Susu Kultur Ini Agar Kembali Sihat

Tarikan utama ialah cabaran Maze dalam bentuk botol VITAGEN yang memaparkan bagaimana meningkatkan kesihatan sistem penghadaman dengan cara yang menyeronokkan. Peserta yang berjaya dihadiahkan sebotol VITAGEN melalui mesin layan diri berinteraktif.

Roadshow VITAGEN A-Maze-ing Challenge 2017 juga dimeriahkan oleh tiga permainan yang menyeronokkan, iaitu ‘Kenali Sistem Penghadaman Anda’, ‘Hapuskan Bakteria Jahat’ dan ‘Cari Botol VITAGEN Yang Tersembunyi,’ yang menekankan tiga manfaat utama kesihatan sistem penghadaman.

Sistem Penghadaman BERMASALAH, Punca Emosi Wanita Terjejas. Cuba Amalkan Susu Kultur Ini Agar Kembali Sihat

“Acara ini membuka mata keluarga saya kerana kami dapat belajar hubung kait antara sistem penghadaman dan kesannya terhadap kesejahteraan kita secara keseluruhan,” kata salah seorang peserta. Maklumat lanjut berkenaan siri jelajah cabaran VITAGEN A-maze-ing 2017 layari www.vitagen.com.my. Amy Mohd

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI