Melintasi perjalanan hidup wanita yang kini berusia 28 tahun ini, nyata mampu meniup semangat lebih ramai ibu muda untuk terus bangkit dalam menghadapi pelbagai cabaran hidup, terutama dalam bidang perniagaan.

Memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Harta Tanah, Nurul Shahmira Roaslan dibesarkan di teratak flat kecil di Pantai Dalam sejak dari kecil. Ayah bekerja sebagai Pemandu Bas RapidKL. Ibu suri rumah sambil berniaga secara kecil-kecilan menjual vitagen dan Avon.

IKLAN

“Ibu telah pergi meninggal kami semua pada Feb 2017. Kehidupan yang kami lalui sekeluarga semuanya serba sederhana. Namun, saya amat bersyukur dilahirkan dalam sebuah keluarga kecil yang sarat dengan kasih sayang. Malah punya semangat juang yang tinggi di kalangan kami tiga beradik untuk mengubah kehidupan yang lebih baik.

Alhamdulillah, sekarang saya meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan menjadi Stokis Aducktive Cornflakes, menjalankan perniagaan Restoran Warung Chatok di Cyberjaya. Saya juga merupakan agent Kopi Hainan Bukit Beruntung dan pada masa yang sama bertindak sebagai Perunding Hartanah di Nas Realty. Membuat pelbagai kerja pada satu masa, menjadikan hari-hari saya lebih bersemangat dan kuat mengharungi pelbagai dugaan yang ada.

Sejujurnya kala pandemik lalu, saya di antara yang terkesan teruk dengan situasi tersebut. Walaupun restoran boleh dijalankan tapi perniagaan saya masih ‘hijau’ dan baru dibuka ketika pandemik September 2020. Perniagaan yang masih dalam fasa nak dikenali, nak memahami pasaran dan masih mentah dalam dunia F&B.

Tapi, alhamdulillah, saya banyak belajar baik dan buruk dalam perniagaan makanan. Saya bangkit sedikit demi sedikit. Demi memantapkan lagi pengurusan restoran, saya berkolaborasi bersama Malakat Food Sdn Bhd. Semoga dipermudahkan semuanya,” ujar Shahmira sambil tersenyum.

Menyingkap kisah wanita ini di awal pembabitan dalam dunia perniagaan, beliau bercerita, “Saya memang suka menjual dari dulu. Start sekolah menengah saya mula join aktiviti cari extra income. Setiap cuti semester saya akan kerja di Call Centre jual insurans.

Kemudian waktu final year semester, saya jual hartanah sambil menjadi intern di sana. Saya mula serius dalam bidang hartanah tetapi setelah mama meninggal dunia, saya stop sebab hilang kekuatan. Mama yang sentiasa teman saya inspection rumah mahupun jumpa client. Bila kehilangan insan yang menjadi tulang belakang utama saya, terasa macam segalanya kosong dan jiwa saya tiada lagi di situ.

Namun atas sokongan adik-beradik lain, saya bangkit kembali mula jual tudung, produk avon, kuih raya sehinggalah sekarang saya fokus jual produk kudap kudap cornflakes telur masin brand Aducktive. Mereka menyediakan platform bantu suri rumah, pelajar, sesiapa sahaja yang nak menjana pendapatan tambahan dengan modal minima.

Kemudian saya bertemu jodoh dan berkahwin di usia muda. September 2018 selepas berpantang, saya berkhidmat di Astro sebagai sales call centre, tapi hanya sebulan saja. Kemudian saya kerja dalam bidang finance dan ketika itu saya diberi peluang kerja sambil bisnes. Alang-alang keluar berjumpa pelanggan dan event, saya promote bisnes saya sekali.

Saya ingat lagi bawa anak sambil buka booth. Alhamdulillah, bos baik sangat waktu itu, sentiasa memberi sokongan kepada saya. Rezeki saya awal tahun 2020 saya berhenti kerja dan mula fokus untuk berniaga sendiri.

Tiba-tiba pandemik melanda. Saya masih terus gagah menjual dengan bisnes sedia ada. Saya diberi peluang untuk buka restoran. Tapi disebabkan pandemik saya tangguh restoran pada bulan September 2020.

IKLAN

Alhamdulillah, sehingga hari ini saya masih kesempatan dapat run perniagaan F&B, Warung Chatok walaupun pelbagai cabaran melanda. Sekarang saya tak keseorangan sebab Malakat Food Sdn Bhd bersama dengan saya dalam membangunkan restoran ini. Semuanya adalah hasil bersama Aducktive yang banyak bantu.

Pada masa yang sama, saya kembali aktif semula dalam bidang hartanah sebagai Ejen Hartanah dan menyediakan platform untuk bantu mereka yang ingin menceburkan diri dalam bidang niaga dengan permulaan risiko rendah.

Azam saya nak bantu usahawan dalam pemilikan hartanah. Saya nak fokus untuk memiliki agensi sendiri, saya sedang belajar untuk mencapai impian tersebut,” jelas Shahmira penuh semangat.

Jatuh bangun dalam meneruskan perniagaan demi kelangsungan hidup, sudah pasti ada peristiwa yang menyentuh hati hingga menjadi kenangan selamanya buat Shahmira, “Antara momen yang mungkin tidak saya lupakan, ketika saya dalam kereta dengan keadaan diri yang terlampau tertekan.

Perniagaan tidak stabil dengan pengurusan staf tidak baik, anak saya di sebelah tengok saya yang sedang nangis. Dia pun nangis. Aryan kenapa nangis? ‘Ibu, Aryan tak nak pergi school, Aryan tak nak pergi dekat ibu (pengasuh) Aryan nak ibu je!’ Saya terkedu, anak saya sepertinya sangat merindui diri saya yang terlalu sibuk dan sepertinya tidak terurus kehidupan sehingga tiada masa lapang.

Sejujurnya time tu masa saya amat amat limited. Pagi beli barang, pergi kedai duduk di kedai. Anak pergi sekolah dan balik, adik saya jaga Aryan di rumah. Sales tak okay. Saya uruskan marketing, managemnet, finance semua sendiri. Dengan tiada pengalaman, lack of sources saya jadi penat sangat. Dengan agents yang datang dan pergi. Terjerat dengan scammer lagi. Saya jadi tak fokus!

IKLAN

Tapi saya tetap yakin saya boleh buat, saya enggan mengaku kalah! Saya belajar bahawa, Allah jadikan sesuatu bersebab. Kita ingat Allah , insyaAllah Allah jaga kita. Allah bagi apa yang terbaik. Kita kerja fikir duit 25 jam pun kalau bukan rezeki Allah nak bagi takde apa pun ketenangan yang kita dapat. Fikir cara susah sedangkan Allah dah bagi cara senang.

Saya mula belajar secara bijak menguruskan masa, jaga suami, anak dan keluarga baik-baik. Taat pada suami. Ikut suruhan Allah. Doa apa sahaja kita nak, insyaAllh, Dia bagi. Kita perlu usaha secara profesional. Susun. Syukur. Tetapkan goal, lakukan semuanya demi ummah. Niatkan perniagaan kita bersama Dia.

Sekarang alhamdulillah, semuanya lebih baik. Restoran saya mungkin akan melakukan penjenamaan semula dengan pihak partner. Saya akan fokus kepada hartanah, aducktive dan gerai kopi hainan di Petronas Bukit Beruntung. Walaupun alami kerugian lebih ratusan ribu tapi saya percaya ini adalah pembelajaran hidup yang orang lain tak akan dapat,” cerita Shahmira panjang.

Pastinya dalam apa jua keadaan, keluarga banyak membantu kejayaan Shahmira. “Suami sentiasa ada dan membantu saya dalam segala keadaan. Suami seorang tentera. Dan saya faham kepenatan serta tekanan yang dia alami. Dengan situasi kesusahan yang saya hadapi sebelum ini, dia sabar dan sentiasa membantu saya dari segi mental dan fizikal. Ayah dan keluarga mertua tidak putus memberi sokongan, temasuk sahabat yang sentiasa positif, membuatkan saya terus kuat,” katanya.

Pesana akhir buat wanita lain, “Dunia bisnes memang betul ada naik turun. Setiap kegagalan yang kita hadapi akan jadi satu kebangkitan yang lebih besar dan lebih baik malah maju di masa akan datang. Cuma kita jangan putus asa. Setiap hari ada penambah baikkan kita perlu buat.

Kesilapan, kesalahan perlu dibuat untuk menjadikan kita luar biasa. Saya pernah jatuh, tertiarap tapi saya tak patah semangat akan dtg mungkin putaran itu akan kembali tapi mungkin lebih bersedia dan cepat pulihkan,” akhiri Shahmira.