Rasa kiwi yang manis dan warna isinya yang segar kehijauan sentiasa membuatkan buah kecil berbulu halus ini suatu pilihan yang versatil. Samada dijadikan snek buah-buahan, jus atau hiasan tartlet, saiz kiwi yang kecil sangat padat dengan zat penting termasuk digelar juara buah-buahan serta heavyweight terkecil di dunia. Menerusi buah kiwi Zespri™ New Zealand, terdapat dua jenis yang popular di pasaran iaitu hijau dan emas.

Tak Sangka BUAH KIWI, Walaupun Kecil Tetapi Ia  KAYA Khasiat!

IKLAN

MENGHINDARI PENYAKIT

Kesibukan tugas kerapkali membuatkan tubuh anda kekurangan zat makanan. Hal ini boleh melemahkan sistem imunisasi dan membuatkan anda mudah diserang penyakit. Pengambilan buah kiwi secara berterusan dapat melindungi tubuh daripada jangkitan penyakit kerana sifatnya yang kaya dengan vitamin, zat galian serta anti-oksidan.

Tak Sangka BUAH KIWI, Walaupun Kecil Tetapi Ia  KAYA Khasiat!

Telah terbukti bahawa vitamin C memainkan peranan yang penting dalam pengimunan tubuh. Isi buah kiwi adalah sumber Vitamin C yang luar biasa dan ia juga mengandungi jumlah vitamin C yang sama dengan dua biji oren. Ini terbukti amat berkesan dalam melancarkan perpindahan plasma dan penyimpanan bersel vitamin C di dalam tubuh.

 

Buah kiwi juga adalah sumber terbaik bagi antioksidan larut lemak dan vitamin E yang penting. Gabungan kedua-dua antioksiden larut air dan larut lemak membolehkan buah kiwi melindungi tubuh dari radikal bebas. Selain daripada vitamin dan antioksidan, buah kiwi mengandungi kuantiti potasium yang sama dengan sebiji pisang selain kaya dengan beta-karotina dan zat galian yang lain seperti magnesium, zink, zat besi dan fosforus.

Kandungan vitamin C dan karotenoid dalam buah kiwi turut membantu dalam penyerapan zat besi. Ia juga menyimpan enzim proteolisis yang digelar actinidin untuk meningkatkan penghadaman protein daging, susu, kekacang dan bijirin. Maka secara tidak langsung, ia adalah baik untuk usus anda juga.

Tak Sangka BUAH KIWI, Walaupun Kecil Tetapi Ia  KAYA Khasiat!

MILIKI USUS YANG SIHAT

Mengalami sembelit adalah perkara biasa bagi kebanyakan wanita. Tetapi jika anda mengambil sebiji buah kiwi dalam diet harian, anda tidak perlu risau lagi. Buah kiwi mengandungi banyak serat yang serupa dengan semangkuk bran. Maka, ia dapat memberikan kelegaan daripada kesan sembelit.

TINGGI TENAGA DAN RENDAH GULA

IKLAN

Buah kiwi juga sesuai diambil oleh pesakit kencing manis. Ia merupakan sumber tenaga yang penting, malah kajian juga menunjukkan bahawa ia mengandungi indeks glisemia 52, iaitu tahap sederhana ke rendah bagi setiap hidangan 120 gm (sebiji kiwi saiz besar). Ini bermakna tahap glukosa darah tidak akan bertambah secara mendadak.

Buah kiwi adalah pilihan berkhasiat bagi pesakit kencing manis yang memerlukan perangsang tenaga sepanjang hari, berbanding dengan snek yang tinggi kandungan lemak atau gula.

Tak Sangka BUAH KIWI, Walaupun Kecil Tetapi Ia  KAYA Khasiat!TIDUR YANG MELEGAKAN

Tidur yang cukup amat penting untuk membantu menjimatkan tenaga dan  mencergaskan anda untuk sepanjang hari. Kajian mendapati bahawa buah kiwi yang dimakan sejam sebelum tidur dapat memperbaiki kualiti tidur, menenangkan dan menstabilkan mood seseorang kerana kepadatan kalsiumnya yang tinggi. Namun begitu, bagi warga tua yang mempunyai sistem penghadaman yang lemah, disyorkan agar memakan buah kiwi sejam setengah sebelum tidur.

IKLAN

BUAH KIWI MASAK

Untuk memastikan buah kiwi hijau sudah masak untuk dimakan, pegang buah di antara ibu jari and jari telunjuk kemudian tekan secara lembut; buah kiwi yang sedikit lembut sudah boleh dimakan. Jika buah kiwi agak keras semasa ditekan, ia tidak boleh dimakan kerana belum lagi mencapai tahap kemanisannya.

Buah kiwi boleh ditinggalkan untuk masak selama beberapa hari hingga seminggu pada suhu bilik, jauh daripada cahaya matahari dan kepanasan. Letakkan buah kiwi di dalam beg kertas bersama buah epal, pisang atau pir untuk mempercepatkan proses masak. Buah kiwi yang sudah masak boleh diletakkan dalam suhu bilik atau di dalam peti sejuk.

WASPADA

Buat sesetengah individu, buah kiwi boleh meninggalkan kesal alahan yang kuat kerana kandungan enzim actinidin. Simptom yang biasa dilaporkan ialah kegatalan di sekitar mulut dan bibir, tapi terdapat juga kes yang lebih serius seperti sesak nafas atau jatuh pengsan.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI