Krisis yang menimpa rumah tangga selebriti nasyid, Hafiz Hamidun dan Pengasas Merve Cosmetics, Joy Revfa atau Siti Arifah Amin akhirnya terjawab di Mahkamah hari ini.

Dalam perkembangan terkini yang disampaikan sendiri oleh Joy kepada Nona, dia memanjatkan rasa syukur kerana kes melibatkan perceraiannya dengan bekas suami telah disahkan berlaku dua tahun lalu (2015).

IKLAN

Kenyataan ini sekaligus menjawab teka-teki pernikahan mereka, Joy Revfa dan Hafiz Hamidun adalah sah bergelar suami isteri sejak diijabkabulkan pada 1 Mei 2017 lalu.

Hafiz Hamidun sebelum ini mendakwa perkahwinan mereka tidak sah kerana status Joy sebagai isteri orang ketika mereka berkahwin. Hafiz meninggalkan Joy pada tarikh 23 Mei 2017 kerana tidak lagi menganggapnya sebagai isteri, selain tidak memberikan nafkah yang sepatutnya semenjak tarikh tersebut.

Teka-Teki Terjawab, Mahkamah Sahkan Joy Revfa BUKAN Isteri Orang Sewaktu Mengahwini Hafiz Hamidun!

Keberanian Joy Revfa berjuang untuk mempertahankan hak dan maruahnya sebagai wanita pernah ditertawakan. Namun hari ini, segala-galanya sudah terbukti apabila beliau sebenarnya berada di pihak yang benar.

Ini kenyataan Joy Revfa seperti yang dikongsikan sendiri dalam akaun Facebooknya, Siti Arifah Amin.

======================================

Subhanallah.. Allahuakbar.. Saya rasa seperti kuasa ajaib Allah SWT benar-benar membantu saya dalam isu pernikahan ini.

Tadi, hari ini bertarikh (10.10.17) Tuan Hakim Mahkamah Syariah Shah Alam telah mengesahkan bahawa cerai saya bersama bekas suami (Ray) telah jatuh 2 tahun lalu, bermakna saya dan bekas suami sudah sah bercerai 2 tahun yg lalu.

Nikah saya dengan ‘suami’ skrg adalah SAH di sisi agama Islam di Malaysia. Tidak seperti apa yg individu bernama ‘suami’ itu memutar cerita dengan fakta yg seolah-olah memusuhi atau menyalahkan saya.

Sedangkan sebelum nikah lagi, individu tersebut tahu yang saya belum mendaftarkan perceraian dengan bekas suami di Malaysia malah dia sendiri ingin mempercepatkan nikah pada 1 Mei yang lalu.

Sebagai seorang suami, sepatutnya kena mempertahankan wanita sebagai seorang isteri setelah tahu nikah/cerai sebelum ini tidak didaftarkan di Malaysia, bawa berbincang dan bukannya menjauhkan diri. Tidak sepatutnya memberitahu isu rahsia ini dan menfitnah isteri pada media namun semuanya telah tersebar melalui blog serta media atas kepentingan diri.

Since dia menceritakan isu dalam kain pada media yang dia tidak pernah ‘menyentuh/istimta’ bersama saya, dengan nama Allah SWT, saya berani menyatakan di sini itu adalah bohong dan tidak benar sama sekali, kerana kami telah melakukan itu namun ada sesuatu yang saya tak dapat ceritakan demi menjaga aib dia.

Jika ada yang mengatakan saya yang perbesarkan isu ini, dari awal itu tidak benar dan fitnah. Jika anda di tempat saya, serapat-rapatnya saya ingin simpan rahsia tentang isu ini dan selesaikan diam-diam, namun individu tersebut sengaja cari alasan untuk berpisah dan mengaibkan saya.

Mungkin, ada sebab Allah SWT memilih saya melalui semua ini kerana Allah tahu saya mampu. Lebih tepat seperti Ustazah yang rapat dengan saya katakan, katanya dia bertemu buku dgn ruas.

Teka-Teki Terjawab, Mahkamah Sahkan Joy Revfa BUKAN Isteri Orang Sewaktu Mengahwini Hafiz Hamidun!

Namun jauh di sudut hati saya, dugaan ini amat perit dan menghancurkan hati saya namun saya percaya perancangan Allah lebih indah.

IKLAN

Tapi tak mengapalah, saya pun tak mahu menyalahkan sesiapa dan berdendam tetapi saya sebagai public figure/usahawan yang dikenali ramai ingin membersihkan nama yang mana telah mencemarkan nama baik saya sehingga ada yg mengatakan saya penipu, pelacur dan anak saya anak haram kerana menikahi dia dalam tempoh iddah, sedangkan itu TIDAK BENAR.

Namun saya yakin, segala yg berlaku ada hikmah dan ganjaran yang Allah SWT perlihatkan pada saya sedikit demi sedikit, dalam keadaan teraniaya.

Dan jika org tanya, adakah saya mahu teruskan pernikahan saya bersama HH, 1000x saya akan katakan TIDAK kerana bagi saya dia tak layak jadi seorang suami kepada saya dan keturunan/anak-anak saya nanti.

Apa-apa pun saya bersyukur kehadrat Allah SWT kerana isu pernikahan tidak didaftarkan di Malaysia ini membuka ramai mata wanita agar lebih celik ilmu syariah dan tidak patut diabaikan terus tanpa tali.

Kerana di Malaysia kita ada pihak JAIS dan Mahkamah Syariah yang membela nasib kita sebagai seorang wanita. Bersyukur juga kerana isu ini, nikah dan cerai bersama bekas suami yang lalu telah didaftarkan dengan sahnya di Malaysia dan saya akan selesaikan pula dgn individu (suami terkini) secara baik dan tidak bermusuh.

Terima kasih berkat doa ibu saya Safiah Abbas, kakak Dyana Sofia, adik Zharif Sofia serta keluarga besar yang lain, partner Radz Mohd, staf-staf dan seluruh keluarga MERVE, sahabat-sahabat Heliza Helmi, UNIC, ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah yang lain serta kawan-kawan media yang menyokong padu serta memberi sokongan jiwa.

IKLAN

Terima kasih juga kepada team peguam peribadi saya Tuan Mohd Hafiz Roslan (nama Hafiz jugak) dan team kerana jadi perisai saya sepanjang kes daftar nikah dan cerai ini. Tuan Mohd sangat baik hati dan berkomitmen tinggi sepanjang bertugas. Saya bekerja dengan beliau pun tak stres sebab selalu buat lawak. Syukur sangat.

Sebelum ini saya berserah dan pasrah dengan ketentuan Allah, ternyata kebenaran di pihak saya. Terima kasih! Saya doakan anda juga lebih berhati-hati dan pilihlah lelaki yang berani perjuangkan diri kita serta keluarga dan bukannya menjauhi kita dan menunding jari.

Air mata saya selama ini terbayar oleh keputusan Tuan Hakim tadi.. Allahuakbar… Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui niat suci dari awal saya sebelum bernikah pada 1 Mei yg lalu.

Semoga dia ‘suami’ dapat jawab dengan Allah di akhirat kelak apa yg telah diperlakukan pada saya di dunia ini.

Hari ini 10.10.17 sebenarnya tarikh hari meninggalnya arwah ayah saya iaitu arwah Mohd Amin bin Awang pda 10.10.2009 yang lalu. Saya semakin sebak kerana tarikh yang sama saya dapat berita baik ini sama dengan tarikh arwah ayah meninggal dunia. Semoga arwah ayah saya tenang di syurga. Al-Fatihah.

======================================

Sama Tarikh Pemergian Ayah

Seperti yang dikongsikan oleh Joy Revfa, beliau juga sempat berkongsi wajah ayah tersayang, arwah Mohd Amin Bin Awang yang meninggal dunia pada tarikh yang sama, 9 tahun lalu.

Teka-Teki Terjawab, Mahkamah Sahkan Joy Revfa BUKAN Isteri Orang Sewaktu Mengahwini Hafiz Hamidun!

Ayah.. hari ni 10.10.2017 cukup 9 tahun ayah telah kembali ke Maha Pencipta. Ayah, hari ini juga lah kakcik menang di mahkamah tadi ayah.. Kalaulah ayah ada di sisi kakcik skrg, mesti skrg ayah guide kakcik utk memilih suami yg benar2 ikhlas, baik beragama & mampu mempertahankan kcik seperti mana ayah mencintai & melindungi ibu Safiah Abbas.. Terima kasih atas doa ayah dari syurga utk kakcik hari ini.. Hari ini genap 9 tahun ayah “pergi” dahulu sebelum kami.. Semoga ayah bahagia di syurga tertinggi Allah swt disana. Mohon sedekahkan Al Fatihah utk arwah ayah saya Mohd Amin bin Awang yg telah dikebumikan di pusat perkuburan Bachok, Kelantan.

Sebaknya baca luahan di atas! Semoga Joy Revfa menemui kebahagiaan yang dicari dan bertemu penyelesaian yang baik untuk masalahnya. Ketahui lebih banyak kisah eksklusif tentang wanita cekal ini dalam Nona Oktober 2017. Norzalina Mohd Alias

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI