Kelmarin tular temu bual di antara Datuk Hattan bersama penyampai berita saluran Astro Awani menjadi bualan hangat dalam kalangan netizen. Ramai warga maya menganggap penyanyi legenda berkenaan sedikit keterlaluan dan tidak beradab.

Tempelak Penyampai Berita Secara ‘LIVE’, Ini Respon Padu NOR ZABETHA “Jangan Malukan Orang Lain Tidak Kira Berapa Legendanya Kita..”

IKLAN

Tempelak Penyampai Berita Secara ‘LIVE’, Ini Respon Padu NOR ZABETHA “Jangan Malukan Orang Lain Tidak Kira Berapa Legendanya Kita..” Tempelak Penyampai Berita Secara ‘LIVE’, Ini Respon Padu NOR ZABETHA “Jangan Malukan Orang Lain Tidak Kira Berapa Legendanya Kita..”

la susulan pihak Astro Awani membuat panggilan telefon kepada Hattan bagi mengulas pemergian vokalis kumpulan XPDC iaitu Mael atau Syed Ismail Syed Ibrahim yang meninggal dunia pada malam Khamis lalu.

Tempelak Penyampai Berita Secara ‘LIVE’, Ini Respon Padu NOR ZABETHA “Jangan Malukan Orang Lain Tidak Kira Berapa Legendanya Kita..” Tempelak Penyampai Berita Secara ‘LIVE’, Ini Respon Padu NOR ZABETHA “Jangan Malukan Orang Lain Tidak Kira Berapa Legendanya Kita..”

Menerusi temu bual secara langsung Buletin Awani pada pagi Jumaat, Hattan tiba-tiba ‘naik angin’ apabila penyampai berita, Nur Syazwani Saiful Sham bertanyakan soalan mengenai penulisan lagu dan lirik kumpulan XPDC yang cukup mendalam dan meninggalkan kesan kepada hati pendengar.

@salimey1 Interview live di Astro Awani Berita 501 sebentar tadi, Dato Hattan di temuramah oleh Penyampai berita Astro Awani. WAA : Lirik-lirik lagu-lagu XPDC ini orang kata sangat² makan dalam Dato, apa yang Dato boleh kongsikan DH : Lagu² XPDC banyak di tulis….awak tau tak tau dia punya sejarah ni… WAA : Mungkin Dato boleh ceritakan… DH : U buat kajian ke tak buat kajian ni WAA : heheehhh…silakan Dato.. DH : Dia bukan Mael yang tulis lirik, yang banyak buat lirik untuk XPDC Allahyarham jugak siapa dia kalau u tahu… WAA : Saari Amri… DH : Apa la u ni… WAA : Saari Amri Dato…(penuh confidence) DH : Apa ni u panggil orang yang tahu interview saya laa…apa la u..tak buat homework ke interview pasal mael…. WAA : J.S Kevin datooo.. DH : Haaa baru la betul ada lak Saari Amri, Saari Amri Ukays adoii.. Ni la akibatnya bila interview live wartawan tidak melakukan kajian sebelum menemu bual dengan lagenda rock tanahair Dato Hattan. Saari Amri Mael XPDC Official Astro AWANI #maelxpdc #fyp #fypシ #astroawani @datohattan @saariamriofficial @xpdc_official_kitapengyu #fypシ゚viral ♬ original sound – Salimey Abu Bakar

Hattan kemudiannya bertanya secara sinis sama ada Syazwani membuat ‘research’ sebelum menghubungi dan bertanyakan soalan.

Susulan dari penularan video tersebut, peguam Nor Zabetha turut meninggalkan maklum balas tentang isu tersebut dan beranggapan ia sesuatu yang tidak sepatutnya terjadi. Menerusi penulisannya di Facebooknya, Nor Zabetha turut menyelar secara berhemah tindakan penyanyi legenda berkenaan.

Tempelak Penyampai Berita Secara ‘LIVE’, Ini Respon Padu NOR ZABETHA “Jangan Malukan Orang Lain Tidak Kira Berapa Legendanya Kita..”

Semalam saya terlihat sedutan laporan berita antara penyampai berita dan Dato Hattan.

Dato Hattan berulang kali bertanya siapa penulis lirik lagu XPDC. Bagus pembaca berita mengendalikan situasi. Dia cuba juga menjawab dan dia cuba ketawa kecil sedikit.

Sudah diberikan jawapan masih lagi, Dato Hattan menyampaikan rasa tidak puas hatinya. “Adoi”.

Bila saya baca komen, rata-rata tidak setuju dan marah. Cara pengendalian yang tidak betul.

Kalau kita berurusan dengan orang, jangan kaedah ini. Tidak berapa lagendanya kita atau hebatnya kita. Jangan malukan orang lain dan membuatkan dia jelas kelihatan tidak bijak di hadapan orang lain.

Pembaca berita atau penyampai berita bukanlah wartawan yang menyingkap atau mengupas setiap satu berita atau segmen yang bakal dia hasilkan. Nama pun penyampai.

Sebab itu, ayatnya “Boleh Dato ceritakan.” Kita dengar dari yang lebih berpengetahuan. Sebab itu dalam segmen berita jika ada sesi atau slot, perlu tanya pakar ekonomi, pakar psikologi, doktor, peguam, pakar politik. Ikut kepakaran masing-masing. Biar pakar yang menjelaskan. Orang yang ditemubual bual itu, tidak boleh tanya sambil merendah-rendahkan.

Saya tahu ada yang membezakan wartawan dengan penyampai, sebab wanita itu hanya penyampai dan bukan wartawan. Kalau wartawan sekalipun, dia bertanya kepada yang lebih tahu atau yang pakar dalam bidangnya. Adakah wajar kita merendah-rendahkan dia?

IKLAN

Contoh minta pandangan peguam untuk jelaskan tentang undang-undang. Tiba-tiba peguam tanya “Ha! Pengubahan wang haram apa seksyennya? Apa elemennya? Takkan tak buat homework sebelum interview saya”.

Banyak wartawan yang saya jumpa. Ya, Allah segala hal mereka perlu selidik dan teliti. Contoh dalam satu liputan keganasan rumahtangga untuk satu slot siaran. Hendak temubual pakar psikologi, hendak temubual peguam, hendak temubual PDRM, hendak temubual mangsa.

Jadi mereka mengharapkan pendapat pakar dalam bidang psikologi. Pendapat peguam dalam bidang guaman. Pendapat polis berkaitan dengan jenayah yang dilaporkan.

Tanya pada yang pakar. Itu lebih baik. Dunia penyampaian berita dan siaran berbentuk liputan atau dokumentari ini perlu dilakukan dengan baik. Sebab itu, mereka menemualbual orang yang selayaknya untuk memberi pandangan.

Kalau tidak, tidak perlu temubual. Mereka ‘study’ sendiri dan terus siarkan. Kadang-kadang perkongsian dari yang lebih tahu dan yang lebih pakar itu berbeza.

Saya banyak kali bekerjasama dengan wartawan dan mereka memang sangat profesional. Sangat peramah dan belum pernah sepanjang pengalaman saya ada pengalaman yang tidak senang.

Itulah, melihat situasi ini. Kadang-kadang kita selalu mempersoalkan kenapalah kehidupan kita ini ada saja halnya. Orang tidak suka. Orang tidak faham. Pada saya cara pengendalian.

IKLAN

Kita bayangkan pula kalau temubual semalam Dato Hattan jawab dengan cara lain pula. “Lirik yang ditulis sangat mendalam kerana…”. Sambil menjelaskan, memberikan penghargaan kepada karya dan menjelaskan karya begini barangkali tidak lagi bakal dihasilkan.

Sambil memberi pesanan pada kita untuk menghargai karya seni dan penghormatan terakhir kepada arwah.

Barangkali klip video itu tidak viral dan barangkali Dato Hattan juga tidak dikritik. Barangkali Dato Hattan, lebih dihormati.

Tapi itulah, cara kita mengendalikan sesuatu hal sangat memberikan kesan pada sesuatu hal.

Lihat bagaimana setiap kali Khairul Aming menjelaskan setiap isu. Simple and humble. Majoriti orang suka. Lihat cara influencer lain yang jenis tidak mengaku salah dan mempersoalkan kenapa dia sentiasa menjadi mangsa kecaman atau ‘play victim’. Kita tak lagi kesian tetapi tambah meluat.

Semuanya berbalik kepada cara pengendalian. Jangan cari masalah kalau tak mahu masalah.

Jadi setiap kali, kita berurusan dengan orang, pikir cara bagaimana yang memudahkan urusan kita dan orang sana. Kita tidak pening kepala, dia pun mudah. Orang sekeliling pun tidak menghukum.

Apa pula pandangan anda tentang isu ini?

Sumber: Facebook Nor Zabetha

***

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI