Cantik dan berbakat besar. Tuah gadis Thailand bernama Pranpriya Manoban, atau Lisa yang berusia 24 tahun ini jelas menggemparkan. Populariti Lisa bukan saja bermanfaat untuk diri sendiri, malah turut mengangkat nama tanah airnya ke peringkat antarabangsa.

Industri hiburan global sekali lagi dikejutkan apabila anggota kumpulan Blackpink itu berjaya memecahkan dua rekod dunia Guinness melalui penampilan album solonya berjudul Lalisa.

IKLAN

Bukan calang-calang orang dapat pujian pemimpin negara. Tapi Lisa baru-baru ini telah dipuji oleh Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha kerana mempromosikan budaya Thailand dalam video muzik ‘Lalisa’ bulan lepas!

“Say Lalisa love me Lalisa love me…”

Lahir dan membesar di Buriram, Thailand, Lisa berjaya mengekspresikan kecintaannya terhadap budaya muzik tradisional, kostum dan rekaan pentas warisan negara tersebut dalam video muzik ‘Lalisa’.

Menurut jurucakap Pemerintah Thailand, Thanakorn Wangboonkongchana, video muzik ‘Lalisa’ itu mendapat pujian Perdana Menteri. Ia dikatakan sangat membantu untuk meningkatkan nilai ekonomi kreatif dan mempromosikan soft power Thailand.

Dalam politik, soft power mengacu pada dorongan untuk menarik negara lain melalui budaya dan nilai-nilai menarik lainnya. Seperti halnya Gelombang Hallyu dari Korea Selatan.

Industri seperti ini turut menggalakkan eksport budaya baru contohnya melalui makanan, filem, fesyen, sukan serta gaya hidup masyarakat Thailand ke peringkat antarabangsa.

Umur 24, Pecah 2 Rekod Guinness & Ada 62 Juta Followers! Lisa Blackpink Berjaya Martabatkan Budaya Siam
Lisa mempunyai lebih 62 juta pengikut di media sosial

 

SERBA BOLEH

Merupakan seorang penyanyi, penari dan rapper asal Thailand, anak tunggal kacukan Thailand-Switzerland ini mula meraih publisiti sebaik lulus uji bakat dengan YG Entertainment di Thailand.

Bayangkan daripada 4,000 peserta, gadis jelita ini menjadi satu-satunya sosok yang terpilih menempa nama di Korea Selatan.

IKLAN

Bakat seni Lisa sesungguhnya luar biasa. Selain disenangi anggota Blackpink yang lain, gadis ini juga mampu menari dan bermain alat muzik seperti ukulele serta gitar dengan baik.

Beliau juga boleh bertutur dengan fasih dalam bahasa Korea, Inggeris, Jepun, Thailand dan Mandarin.

Umur 24, Pecah 2 Rekod Guinness & Ada 62 Juta Followers! Lisa Blackpink Berjaya Martabatkan Budaya Siam
Blackpink baru saja muncul dalam filem terbaru ‘Blackpink: The Movie’

 

Keputusan Lisa untuk tampil secara solo nyata tidak menghampakan. Lalisa yang dilancarkan pada 10 September memecahkan rekod dunia untuk ‘Video Muzik YouTube oleh artis solo paling banyak ditonton dalam 24 jam’, lapor Straits Times.

IKLAN

Dengan 73.6 juta tontonan dalam tempoh 24 jam pertama, ‘Lalisa’ memecahkan rekod terdahulu sebanyak 65.2 juta tontonan oleh bintang pop Taylor Swift pada tahun 2019.

Lalisa juga mencipta rekod baharu untuk ‘Video Muzik YouTube paling banyak ditonton dalam 24 jam oleh artis solo K-pop’.

Pencapaian beliau mengatasi debut solo rakan kumpulannya sendiri, Rose melalui “On The Ground” yang dilancarkan pada 12 Mac dengan rekod 41.6 juta tontonan dalam 24 jam.

Umur 24, Pecah 2 Rekod Guinness & Ada 62 Juta Followers! Lisa Blackpink Berjaya Martabatkan Budaya Siam
Lisa dan famili tersayang

 

Umur 24, Pecah 2 Rekod Guinness & Ada 62 Juta Followers! Lisa Blackpink Berjaya Martabatkan Budaya Siam
Ibu bapa Lisa

 

Kumpulan Blackpink pernah memegang rekod dunia Guinness termasuk untuk ‘Video YouTube paling banyak ditonton dalam 24 jam’ dan ‘Video muzik paling banyak ditonton dalam 24 jam’.

Walau bagaimanapun, rekod mereka dipecahkan oleh single terkenal kumpulan K-pop BTS, ‘Dynamite’ tahun lalu.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI