Setiap wanita mempunyai matlamat hidup yang tersendiri. Ada wanita yang memang target mengahwini lelaki kaya dengan tujuan mahu duduk goyang kaki di rumah dan keluar bershopping atau travel ke luar negara. Ada juga wanita yang mengahwini lelaki biasa-biasa tetapi berusaha sendiri untuk mengecap kemewahan hidup. Aleeya Zailan pula beruntung memiliki suami yang ‘berada’ tetapi tetap mahu bekerja dan mengecap kepuasan atas usaha sendiri.

IKLAN

“Saya tidak pernah terfikir untuk mencapai impian yang saya miliki sekarang kerana selepas berkahwin suami meletakkan syarat untuk tinggal di rumah dan membesarkan anak-anak. Tetapi, alhamdulillah suami akhirnya membenarkan saya untuk mengusahakan perniagaan yang saya miliki sekarang.

Wanita Ini Pilih Teraju 2 Perniagaan Sendiri, Walau Boleh Duduk Goyang Kaki Di Rumah

Kini saya boleh berbangga dengan pencapaian diri sendiri mengendalikan jenama kosmetik Avenys dan Aleeya’s Kitchen di samping membesarkan tiga orang anak yang masih kecil. Suami kata tiada istilah 9 to 5, saya kata okay tetapi saya bekerja 24/7. Tetapi kebanyakan masa kerja saya dihabiskan di rumah dan sekali-sekala sahaja saya akan turun ke pejabat.

Saya percaya kepada ketentuan Sang Pencipta whatever happens, there always a HIKMAH. Alhamdulillah I am stronger now. Kini saya mahu membantu wanita di luar sana untuk menambah pendapat di samping membina kekuatan mental dan fizikal.

Wanita Ini Pilih Teraju 2 Perniagaan Sendiri, Walau Boleh Duduk Goyang Kaki Di Rumah

Mengimbau tentang keterlibatan dalam bisnes, tutur Aleeya, “Saya berkahwin pada usia muda ketika pulang ke tanah air cuti semester akhir pengajian. Dilahir dan dibesarkan di Melaka kemudian menetap selama 10 tahun di New Zealand tidak menjadikan saya lupa daratan. Masakan Melayu sentiasa beraja di hati dan kini hobi tersebut menjadi punca pendapatan. Saya memang suka masak sementelah saya dibesarkan oleh nenek di Melaka sebelum mengikut ibu. Banyak petua dan resipi yang saya belajar menerusi pengalaman nenek.

Ketika berada di New Zealand saya suka masak kemudian diberikan kepada jiran dan kawan rapat. Suami juga penggemar masakan Melayu dan menyukai sambal hitam dan juga pucuk ubi goreng. Secara suka-suka saya menghasilkan sambal hitam serta memuat naik di laman Facebook dan Instagram dengan tagline Sambal Hitam Pedas Giler Masuk Hospital.

Wanita Ini Pilih Teraju 2 Perniagaan Sendiri, Walau Boleh Duduk Goyang Kaki Di Rumah

IKLAN

Permintaan yang menggalakkan di kalangan rakan dan juga kawan sepejabat suami telah menaikkan semangat dan mereka memesan setiap hari dan memaksa saya membuat penghantaran ke pejabat. Daripada sekadar suka-suka, saya fikir sambal hitam ini boleh dikomersialkan. Melalui jenama Aleeya’s Kitchen saya mula mempromosi sambal untuk laman Facebook dan Instagram agar menampakkan lebih profesional.

Menyertai bazar makanan untuk mempromosi sambalnya seperti Food Mega, Damansara Street Fest, di Menara TM dan Food Hunter turut memberi ruang wanita berkulit putih ini meneroka bidang perniagaan yang baru. Siapa sangka dalam keterujaan mempromosi sambal, wanita berusia 33 tahun ini berjaya menembusi bidang kecantikan pula.

Wanita Ini Pilih Teraju 2 Perniagaan Sendiri, Walau Boleh Duduk Goyang Kaki Di Rumah

IKLAN

“Sebenarnya saya sendiri tidak menyangka boleh melahirkan produk kecantikan sendiri. Segalanya bermula apabila saya keluar berjumpa orang ramai mempromosi sambal. Selain membeli sambal, ramai yang bertanya produk kecantikan yang saya guna pakai. Apabila semakin ramai bertanya, saya berbincang dengan suami mengapa tidak saya mengeluarkan produk untuk berkongsi rahsia kecantikan.

Setelah melalui pelbagai perbincangan maka lahirlah Avenys. Bermula dengan tiga rangkaian produk, pencuci muka, esen dan krim muka telah mula memasuki pasaran. Buat masa ini Avenys hanya dipasarkan secara atas talian dan pemintaannya sudah melebihi penawaran,” ungkap isteri kepada Mohd Azri Aziz.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI