Lemon adalah bahan terbaik dalam menghalang penuaan kulit. Bukan sahaja kaya dengan vitamin C malah merupakan sumber antioksida yang tinggi.

Keistimewaan menyeluruh lemon ternyata menyuntik khabar gembira buat wanita yang prihatin terhadap kesihatan rambut. Apabila segala mineral lemon diserap oleh rambut, ia akan menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih optimum.

IKLAN

Keberkesanan lemon lebih menyerlah apabila dicampurkan dengan bahan lain seperti madu dan telur. Nak tahu apa khasiatnya?

10 Kuasa Lemon Untuk Kecantikan Rambut, Tak Sangka Boleh BUNUH KUTU Sekali!

(1) Menanggalkan sel kulit mati kepala

Sel kulit mati di kulit kepala sukar untuk disingkirkan. Sel kulit mati ini yang menjadi punca kelemumur dan gatal kulit kepala. Hiris lemon beberapa bahagian dan gosok atas kulit kepala. Biar selama 5 minit dan bilas rambut dengan air. Gatal-gatal yang disebabkan sel kulit mati pada kulit kepala akan hilang dengan sendirinya.

(2) Rambut lebih lurus dan berkilau

Wanita yang sering mengeluh rambut kering dan kusam tidak perlu gusar lagi kerana lemon menjadi solusinya. Masuk dua sudu teh minyak kelapa dalam sebuah mangkuk. Kemudian perah lemon untuk mendapatkan jus di dalam mangkuk minyak kelapa tadi. Gaul sempurna dan sapu di seluruh bahagian rambut. Biar selama 15 minit dan cuci rambut dengan bersih. Campuran ini akan membuat rambut lurus dan berkilau.

(3) Menghilangkan kelemumur

Rambut yang berkelemumur adalah masalah utama rambut yang mengganggu penampilan. Lemon boleh membantu menghilangkan kelemumur secara semula jadi. Perah jus lemon dan sapu ke kulit kepala secara perlahan-lahan. Asid pada lemon akan membantu menghilangkan kelemumur dan melekat pada folikel rambut.

(4) Atasi rambut lepek dan berminyak

Wajah sudah cantik bersolek namun rambut yang lepek dan berminyak mengganggu penampilan. Atasi masalah ini dengan kuasa lemon. Ambil jus lemon dan sapu pada rambut dan kulit kepala. Lemon membantu menyerap lebihan minyak pada rambut dan menaikkan volume rambut.

(5) Rangsang pertumbuhan rambut

IKLAN

Jangan tidak percaya lemon mampu membantu mempercepatkan pertumbuhan rambut. Kombinasi minyak kelapa, minyak zaitun dan lemon adalah solusi tepat untuk memiliki rambut lebat. Malah, rambut semakin hitam dan berkilau selepas menyapu campuran ini.

(6) Elak rambut bercabang

Atasi masalah ini dengan menggabungkan lemon dengan minyak zaitun. Rajin menyapu campuran ini ke atas rambut akan menghilangkan rambut bercabang di hujung.

(7) Atasi rambut gugur

IKLAN

Rambut gugur memang menghantui wanita terutama selepas melahirkan anak. Campur lemon, cuka dan garam di dalam sebuah bekas. Campuran ini terbukti berkesan untuk mengelak rambut gugur. Sapu campuran ini pada rambut sebelum bersyampu.

(8) Hilangkan kutu

Lemon mengandungi asid sitrik yang dapat membantu menghilangkan kutu yang bersarang di pangkal rambut. Gunakan perahan lemon yang telah dicampurkan dengan cuka dan sapu pada seluruh bahagian rambut. Bilas dengan bersih dan pasti kutu akan hilang dengan sendirinya.

(9) Ganti perapi rambut

Setelah bersyampu sapu perapi agar rambut lembut dan halus. Lemon boleh mengganti perapi malah lebih selamat kerana tiada bahan sampingan. Tambah perahan lemon dalam secawan air kelapa dan sapu campuran ini pada rambut setelah bersyampu. Bilas rambut sehingga bersih.

(10) Kuatkan akar rambut

Lemon dapat membantu menguatkan akar rambut sehingga tidak mudah gugur. Perah lemon di dalam sebuah bekas dan campur sebiji telur. Gaul rata dan sapu pada keseluruhan rambut. Bungkus dengan tuala selama satu jam agar meresap ke kulit kepala. Bilas dengan sempurna.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI