Untitled design - 2022-01-25T133702.353

Kadang-kadang bagai tak tercapai di fikiran seorang tukang masak boleh bergelar Billionaire. Sebagai contoh, 20 selebriti chef dunia ini merupakan terkaya di dunia dan memperolehi pendapatan sehingga billion ringgit.

Bekerja di dapur dan menyediakan makanan untuk orang ramai sebenarnya kerjaya yang sangat terpuji. Bukan mudah juga untuk memenuhi selera orang atau menjamu mengikut selera semua orang tau. Kebersihan dan kualiti sangat penting dalam dunia pemakanan.

IKLAN

Di samping menyediakan makanan untuk orang ramai, menjalankan perniagaan restoran dan menjadi undangan untuk program televisyen merupakan pendapatan buat chef.

Ini membuktikan, dalam dunia ini tak kira apa jenis pekerjaan, jika dilaksanakan betul-betul sudah pasti meraih kedudukan tertinggi seperti 20 Selebriti Chef Terkaya ini. Setelah penat berusaha, berserah kepada Yang Maha Esa kerana rezeki seseorang telah diatur dengan cantik.

Jom kita tinjau 20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia;

20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia & Bergelar Billionaire, Gordon Ramsay Jatuh Tempat Ke-3
Foto: Instagram @guyfieri

20. Guy Fieri
Jumlah kekayaan: USD$20 Million

Lelaki ini memiliki 3 restoran di California dan pernah memenangi Emmy Award television series juga merupakan penulis buku masakan bertaraf best-seller.

19. Mario Batali
Jumlah kekayaan: USD$25 Million

Lelaki berusia 61 tahun ini dikenali melalui penampilan dalam program Iron Chef Amerika yang dipertontonkan melalui saluran Food Network. memiliki beberapa buah restoran di Amerika seperti New York, Las Vegas, Los Angeles dan California.

18. Rick Bayless
Jumlah kekayaan: USD$30 Million

Mengetengahkan masakan tradisional Mexico merupakan kepakaran selebriti chef ini. Malah Rick Bayless juga mempunyai makanan signature sendiri serta mempunyai beberapa buah restoran, produk makanan dan penampilan di program televisyen.

20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia & Bergelar Billionaire, Gordon Ramsay Jatuh Tempat Ke-3
Foto: Instagram @giadadelaurentiis

17. Giada De Laurentiis
Jumlah kekayaan: USD$30 Million

Selebriti chef yang cantik ini biasa dilihat dalam program masakan di televisyen. Seronok melihat Giada kongsi resipi masakan. Nampak senang nak buat dan menyelerakan. Giada merupakan pengasas GDL Food (katering) dan pernah memenangi beberapa anugerah seperti Daytime Emmy Award for Outstanding Lifestyle Host.

16. Marco Pierre White
Jumlah kekayaan: USD$40 Million

Lokasi personaliti televisyen, selebriti chef dan pemilik restoran ini ialah di Yorkshire, United Kingdom. Keupayaan Marco dalam bidang masakan bukan calang-calang kerana pernah dianugerahkan tiga bintang Michelin.

15. Levi Roots
Jumlah kekayaan: USD$45 Million

Chef ini terkenal dengan Reggae Reggae Sauce dan terjual di seluruh pasar raya di United Kingdom. Bermula dengan menjual secara kecil-kecilan di ekspo makanan kini British-Jamaican selebriti chef ini telah bergelar jutawan.

14. Charlie Ayres
Jumlah kekayaan: USD$45 Million

Memulakan karier dalam dunia kulinari sebagai executive chef di Ibu Pejabat Google di California. Kemudian lelaki ini telah membuka rangkaian cafe sendiri sehingga mampu meraih pendapatan yang lumayan.

13. Vikram Vij
Jumlah kekayaan: USD$50 Million

Lelaki ini berbangsa India yang dilahirkan di Kanada ini bukan sahaja bergelar selebriti chef malah merupakan personaliti televisyen dan usahawan serta pengarang buku masakan. Vikram juga merupakan pelabur untuk sebuah program realiti televisyen, Dragon’s Den.

12. José Andréas
Jumlah kekayaan: USD$50 Million

Selebriti chef ini merupakan pengasas kepada World Central Kitchen (WCK) dan mempunyai beberapa rangkaian restoran di Amerika Syarikat. Kepakaran selebriti chef ini dalam dunia masakan memang tidak perlu disangkal lagi kerana pernah dianugerahkan dua bintang Michelin.

20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia & Bergelar Billionaire, Gordon Ramsay Jatuh Tempat Ke-3
Foto: Instagram @inagarten

11. Ina Garten
Jumlah kekayaan: USD$50 Million

IKLAN

Bila melihat wajah selebriti chef ini terus terbayangkan program masakannya, Barefoot Contessa. Lembut caranya berkongsi resipi dan sering menjamu orang makan. Walaupun tidak mempunyai pendidikan yang formal dalam bidang kulinari namun Ina berjaya meraih pendapatan yang sangat lumayan.

10. David Chang
Jumlah kekayaan: USD$60 Million

Selebriti chef ini pernah dianugerahkan dua bintang Michelin dan mengasaskan sebuah program Netflix, Ugly Delicious. Bahkan David juga merupakan pengarang buku dan mempunyai beberapa rangkaian perniagaan yang menguntungkan.

20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia & Bergelar Billionaire, Gordon Ramsay Jatuh Tempat Ke-3
Foto: Instagram @bobbyflay

9. Bobby Flay
Jumlah kekayaan: USD$60 Million

Wajah selebriti chef ini juga biasa dilihat di kaca televisyen. Sukses dalam perniagaan restoran, lelaki ini juga mengacarakan beberapa program masakan di saluran Food Network. Beberapa buku yang telah dihasilkan oleh beliau juga adalah best seller.

8. Emeril Lagasse
Jumlah kekayaan: USD$70 Million

Mendapat pendidikan secara formal dalam bidang kulinari pada tahun 1978 rupanya membawa tuah buat selebrti chef ini. Menempa nama dalam bidang masakan dan telah dianugerahkan beberapa anugerah dalam bidang masakan. Chef ini juga mempunyai restoran sempena namanya sendiri, Emeril’s.

7. Rachael Ray
Jumlah kekayaan: USD$80 Million

IKLAN

Hebat sungguh pendapatan yang diperolehi oleh selebriti chef ini. Terkenal melalui program masakan Quick and Easy yang berkongsi resipi mudah dan cepat disediakan.

6. Wolfgang Puck
Jumlah kekayaan: USD$90 Million

Lelaki yang berusia 72 tahun ini merupakan selebriti chef ke-6 terkaya di dunia. Daripada dunia masakan beliau mampu menjadi seorang jutawan. Mesti hebat air tangan selebriti chef ini. Sebagaimana selebriti lain, Wolfgang juga mempunyai perniagaan restoran dan perkhidmatan katering.

5. Thomas Keller
Jumlah kekayaan: USD$130 Million

Menjadi salah seorang selebriti chef terkaya di dunia mungkin bukan lagi mimpi buat chef ini. Memulakan karier di restoran milik ibunya sehingga mendapat pelbagai pengiktirafan dalam bidang masakan. Membuka restoran yang diberi nama Rakel pada tahun 1987 mungkin pembuka rezeki buatnya.

4. Nobu Matsuhisa
Jumlah kekayaan: USD$200 Million

Memulakan kerjaya di sebuah restoran sushi di Tokyo sehingga mampu bergelar jutawan dalam bidang kulinari benar-benar mencetus inspirasi. Kini selebriti chef ini mempunyai beberapa rangkaian restoran di seluruh dunia yang menyumbang kepada pendapatan yang diperolehinya kini.

20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia & Bergelar Billionaire, Gordon Ramsay Jatuh Tempat Ke-3
Foto: Instagram @gordongram

3. Gordon Ramsay
Jumlah kekayaan: USD$220 Million

Siapa yang tak kenal dengan selebriti chef ini. Menduduki carta ketiga selebriti chef terkaya di dunia menyuntik inspirasi kepada orang ramai. Malah, Gordon pernah dianugerahkan 16 bintang Michelin, bukan suatu perkara yang mudah untuk diraih.

20 Selebriti Chef Terkaya Di Dunia & Bergelar Billionaire, Gordon Ramsay Jatuh Tempat Ke-3
Foto: Instagram @jamieoliver

2. Jamie Oliver
Jumlah kekayaan: USD$400 Million

Memang dari dahulu suka tengok program masakan Jamie Oliver ini. Main campak-campak sahaja selebriti chef ini masak dan berkongsi resipi. Program televisyen The Naked Chef antara program yang sangat popular. Mempunyai rangkaian restoran dan mengarang buku masakan merupakan penyumbang kepada pendapatan beliau.

1. Alan Wong
Jumlah kekayaan: USD$1.1 Billion

Satu-satunya selebriti chef yang meraih gelaran Billionaire dengan pendapatan USD$1.1 Billion. Hebat! Sungguh. Mempunyai beberapa buat restoran di Hawaii serta Jepun dan salah satunya ialah Hawaii Regional Cuisine. Alan juga merupakan salah seorang juri program realiti, Top Chef.

Sumber: Chef Terkaya Di Dunia

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI