Merancang kehamilan bukan seperti rancangan lain di dalam kehidupan seperti merancang untuk pergi bercuti, mendapatkan ijazah ataupun mendapat pekerjaan yang diidamkan. Walaupun langkah-langkah boleh diambil untuk meningkatkan kesuburan anda, kadang-kala kehamilan tidak mengikut perancangan yang sepatutnya. Jalani rawatan mengikut nasihat doktor sekiranya perlu. Usah melengah-lengahkan waktu terutama bagi kaum wanita kerana kadar kesuburan boleh menurun semakin usia meningkat.

IKLAN

5 Makanan Tingkatkan Kesuburan No. 3 Itu Paling Sedap Dimakan

Statistik telah menunjukkan yang kadar kehamilan di kalangan pasangan di Malaysia telah merosot semenjak beberapa tahun ini. Fenomena ini sebenarnya turut berlaku di seluruh dunia kerana terdapat peningkatan masalah fertiliti.  Hendaklah berjumpa dengan doktor sekiranya;

  • Bagi wanita yang berumur 35 tahun ke bawah bolehlah menunggu sekurang-kurangnya 1 tahun selepas mencuba.
  • Bagi wanita yang berumur 35 -39 tahun boleh menunggu 6 bulan selepas mencuba.
  • Bagi wanita 40 tahun dan ke atas perlu berjumpa doktor secepat mungkin untuk nasihat selanjutnya.
  • Wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur atau menghidapi masalah perubatan seperti endometriosis atau polycystic ovarian syndrome bolehlah berjumpa dengan doktor untuk berbincang secepat mungkin.

5 Makanan yang boleh menaikkan kadar kesuburan anda dan pasangan

Beri terutamanya beri biru dan raspberi. Kumpulan beri ini adalah sumber anti-oksida yang penting untuk kualiti sperma dan telur.

5 Makanan Tingkatkan Kesuburan No. 3 Itu Paling Sedap Dimakan

Pisang. Ini adalah sumber vitamin B6. Kekurangan vitamin B6 boleh menyebabkan haid tidak teratur dan perkembangan telur serta sperma yang tidak elok.

5 Makanan Tingkatkan Kesuburan No. 3 Itu Paling Sedap Dimakan\

IKLAN

Walnut adalah kaya dengan omega 3 yang penting untuk pembentukan sperma yang berkualiti. Ianya juga boleh mengurangkan inflamasi di dalam badan.

5 Makanan Tingkatkan Kesuburan No. 3 Itu Paling Sedap DimakanKacang hazel mempunyai kandungan Vitamin E yang tinggi yang diperlukan untuk telur dan sperma yang elok. Ianya membantu menstabilkan paras gula dalam darah dan juga mengurangkan hormon insulin tinggi yang kerap dilihat di dalam wanita yang menghidapi PCOS.

IKLAN

Buah sitrus seperti oren dan kiwi mengandungi Vitamin C yang tinggi. Setiap hari kita memerlukan sekurang-kurangnya 1000mg Vitamin C untuk kesihatan sperma dan juga memastikan hormon seimbang di dalam wanita.

5 Makanan Tingkatkan Kesuburan No. 3 Itu Paling Sedap Dimakan
Assorted fresh citrus fruits with leaves

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI