Biarpun berstatus VIP dan ada kerjaya hebat namun Dato’ Wahadaniah Abdul Wahab atau mesra disapa Dato’ Dania ini seorang wanita yang kaya dengan sifat rendah diri. Tetap mesra menyambut pelawaan Nona, ibu seorang cahaya mata ini bukan hanya cemerlang dalam karier. Malah jelitawan ini juga pernah dinobat sebagai Ratu Cantik Mrs Fabulous Malaysia 2019.

Kredibiliti Dato’ Dania jelas terbukti apabila dia pernah menyandang tugas Naib Presiden Limkokwing University of Creative Technology. Namun kini dia merupakan Vice President Goverment Relations di universiti berkenaan. Bukan calang-calang jawatan!

IKLAN

Memiliki visi besar untuk memartabatkan kaum wanita ke peringkat lebih tinggi, Dato’ Dania menjadikan diri sendiri sebagai pencetus semangat kepada golongan wanita lain untuk menggapai kejayaan. Dalam kesibukan kerjaya, Dato’ Dania memanfaatkan masanya untuk menyambung pengajian ke peringkat doktor falsafah (PhD).

Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45!

Apa yang pasti, penulis cukup kagum dengan kesungguhan Dato’ Dania dalam menimba ilmu. Mana tidaknya, dalam usia 45 tahun dia masih komited melanjutkan pelajaran. Menceritakan perjalanan PhD terkini ujarnya, “Ya, sepatutnya saya dah doctorate pada tahun 2006 waktu saya jadi pensyarah separuh masa di universiti UK. Saya diberikan tawaran itu kerana obtained distinction for my master.

Oleh kerana ibu mertua saya menghidap kanser, jadi saya perlu balik ke Malaysia dan berhenti belajar. Sekarang, baru saya dapat sambung belajar selepas mendiang Tan Sri Lim Kok Wing meninggal dunia.

Buat masa ini juga saya bekerja sepenuh masa di Limkokwing University dan belajar sepenuh masa di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam jurusan Business and Management. Ikut perancangan mahu sambung belajar di UK tapi sebab pandemik, niat tersebut terpaksa dilupakan,” ujarnya yang melanjutkan pengajian selama empat tahun dan berhasrat untuk tamat pengajian pada tahun hadapan.

Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45!

Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45!

Ditanya apa yang mendorongnya untuk meneruskan pengajian di usia 40an memandangkan sudah pun mempunyai kerjaya yang bagus, ini jawapan Dato’ Dania. “Ini adalah impian saya. Selepas degree MMU batch saya ialah pioneer first MMU dibuka saya terus ke UK Master dan PhD.

Saya nak membantu komuniti negara dan ummah. Saya juga mahu menceburi bidang politik setelah lengkap berilmu dengan rendah diri. Saya teringin sangat nak menaikkan taraf anak-anak Melayu dan wanita di negara ini.

IKLAN

Mereka already doing well but will do more. Saya percaya through education, kita memberi peluang kepada anak bangsa dan ummah kita. Saya merasakan wanita mesti diberi peluang untuk berada di parlimen dengan latar belakang pendidikan yang bagus. InshaAllah.”

Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45! Ada Kerjaya Hebat & Pernah Jadi Ratu Cantik, DATO’ DANIA Komited Sambung PhD Usia 45!

Mahu lebih berjaya dan memberi inspirasi serta mengangkat martabat wanita di mata dunia, Dato’ Dania nekad mengasah potensi diri dengan menyertai Mrs Fabulous Malaysia 2019, sebuah pertandingan ratu cantik yang mengasah bakat golongan wanita berkahwin termasuk ibu tunggal dalam bidang sosial dan ekonomi.

IKLAN

Ujar pemenang Mrs Fabulous Malaysia 2019 ini, “Peranan wanita hari ini bukan sahaja menjadi suri rumah, mereka juga mampu memainkan peranan lebih besar dalam pembangunan ekonomi dan keusahawanan.

Penglibatan saya dalam Mrs Fabulous Malaysia 2019 memberi peluang untuk membuktikan dan melakar kehidupan serta cita-cita pada masa depan. Memenangi pertandingan ini juga membantu meningkatkan kemahiran teknikal dan taktikal saya dengan lebih baik.

Ia berjaya menjadikan saya lebih berkeyakinan dan berhati waja dalam memastikan segala kemahiran yang saya dapat dimanfaatkan dengan baik.

Kejayaan ini tidak akan diperoleh tanpa sokongan dan komitmen anak tunggal saya, Adi Muhammad Irfan, keluarga, teman istimewa, rakan kerja, mentor dan pasukan Teamworks yang banyak memberi latihan pembangunan diri kepada setiap wanita.

Terutamanya melibatkan sektor keusahawanan, bakat dan pengucapan awam. Fokus pertandingan ini juga tidak tertumpu kepada kecantikan semata-mata tapi lebih menekankan keupayaan wanita itu sendiri.”

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI