Walaupun kajian menunjukkan ramai wanita yang berusia lebih dari 35 tahun boleh mengalami pelbagai komplikasi ketika hamil, namun masih ramai lagi wanita dalam usia ini yang berjaya melalui kehamilan tanpa apa-apa masalah pun. Langkah pertama yang mesti diambil ialah jangan mendengar nasihat-nasihat negatif dari mana-mana pihak walaupun ianya dari mulut keluarga sendiri. Langkah seterusnya ialah mendapatkan khidmat nasihat doktor perbidanan yang terdekat untuk memeriksa kehamilan. Seterusnya, doktor itu akan membantu sepanjang kehamilan dan kelahiran bayi anda.

IKLAN

Risiko-risiko mengandung ketika berusia 40 tahun ke atas:

  • Risiko keguguran. Dijangka 25% kehamilan di usia 40-an berakhir dengan keguguran sebelum janin berumur 3 bulan, tetapi fenomena ini adalah satu fenomena yang berlaku secara rawak dan ianya di luar kawalan kita. Data ini juga menunjukkan, kebanyakan kehamilan akan lahir sebagai bayi iaitu, 25% gugur dan 75% selamat dilahirkan nanti (kehamilan di usia 20-an juga menanggung risiko keguguran pada tahap 12.5%).

Anda Mungkin Berdepan 4 Risiko Ini Jika HAMIL Di Usia 40AN! No 1 Tu Paling Ditakuti

IKLAN
  • Risiko Down Syndrome kepada janin. Memang ada kajian melaporkan bahawa 1 dalam 106 wanita yang hamil pada usia 40 tahun akan mendapat bayi yang mengalami masalah Down Syndrome. Namun, anda sendiri boleh melihat bahawa dari statistik di atas, 105 dari 106 wanita dalam kumpulan ini akan menimang cahaya mata yang TIDAK mengalami masalah Down Syndrome.
  • Risiko kencing manis dan darah tinggi ketika hamil dikatakan lebih kerap menyerang wanita berumur 40-an. Jika ini berlaku kepada anda, janganlah risau kerana doktor akan memantau masalah ini. Pesakit yang mengalami masalah ini dan bayi mereka selalunya akan selamat dan sihat, dengan syarat, mereka ini mengikut nasihat doktor dan mengambil ubat mengikut dos yang disyorkan.

Anda Mungkin Berdepan 4 Risiko Ini Jika HAMIL Di Usia 40AN! No 1 Tu Paling Ditakuti

IKLAN
  • Risiko kelahiran melalui pembedahan LSCS. Kajian menunjukkan bahawa lebih ramai wanita yang hamil di usia 40-an memerlukan pembedahan untuk melahirkan bayi mereka. Pada pendapat saya, jika pembedahan adalah cara terbaik untuk anda bila tiba masanya nanti, ikutlah nasihat doktor. Pembedahan secara elektif adalah prosedur yang selamat kepada ibu dan juga bayi yang ada di dalam kandungan.

Kehamilan adalah waktu untuk kita tersenyum gembira sambil mengucap syukur serta memanjatkan doa kepada Tuhan. Nikmatilah waktu kehamilan anda. Banyakkan berbincang dengan suami serta kawan-kawan yang bersikap positif.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI