Rasa terkejut, tergamam dan marah… Rata-ratanya yang membaca sharing Fynn Jamal semalam pasti merasai perasaan serupa.

IKLAN

Kisah seorang gadis yang menghantar Direct Message secara peribadi kepadanya, mengadu tentang peristiwa ‘diintai’ oleh bapa sendiri semasa mandi membayangkan betapa sakitnya masyarakat hari ini.

Susulan isu ‘Perogol Dalam Rumah’ yang Nona hadiri minggu lalu, kes yang diketengahkan oleh Fynn Jamal tersebut membuktikan kewujudan ‘penjenayah’ di kalangan ahli keluarga sendiri.

Baca komen padu selebriti berniqab ini untuk gadis tersebut. Semoga mangsa yang membaca cepat-cepat bertindak menyelamatkan diri sebelum terlewat! Norzalina Mohd Alias

========================

fynnjamal  GET. OUT. OF. YOUR. HOUSE.
.
it has stopped being your home the moment all this began.
.
pilihan yg wujud apabila kau sedari kau dijahati ahli keluarga sendiri ada dua:
.
1) cakap
2) keluar
.
pilihan pertama: speak up
.
akan ada dua kemungkinan.
1) kena tuduh menipu
2) diberitahu yg mereka tau
.
pilihan kedua: get out
.
boleh explain kenapa pd famili. boleh juga tak explain. just cakap pada famili yg kita minta perlindungan. nenek. atok. makcik. sapa2. tell them so you can get out.
.
ye. kemungkinan org tak percaya tu ada. nak pulak kita jenis nakal. ada je drama dari dulu. so nak cerita— siapa je nak percaya.
.
so bila kau rasa TAK ADA SATU PUN yg sudi nak dengar masalah kau—
ada dua pilihan.
.
1) polis
2) talian nur
.
report polis tak semestinya akan ada tangkapan. kdg2 dia bantu buat siasatan. kalau nak mengadu dan kaunseling, call talian nur di 15999. dari mana2 jenis fon. JUST CALL.
.
tell them what you feel. rasa tak selamat. rasa takut. rasa apa sahaja.
.
KECUALI rasa kotor. sebab for whatever reasons kau dijahati— it is THE RIGHTS of the child to feel safe at home.
.
it is YOUR RIGHTS to feel safe.
.
may الله save us all, my darling sisters, from the evil doings of our family members nauzubillah.
.
and mothers,
stay alert.
dan SEBAGAIMANA kau sayang suami kau—
please dont call your children liars when they go to you.
.
the least you can do is siasat sama2.
.
kalau tak mampu buat apa2—
listen.
.
sorry guys. so emotional today. sbb selalu sgt dpt kes macam ni. last2 anak tu kena je hadap. sbb takde tempat nak pergi.
.
end up pregnant.
pastu aku kena uruskan lagi.
.
allahu akbar.
ya الله,
save us from ourselves.

========================

IKLAN

Perkongsian ini turut mendapat banyak komen daripada followers beliau, antaranya berkongsi situasi sama yang pernah dilalui sewaktu remaja. Sebuah isu dalam kain yang serius sebenarnya.

Fynn Jamal merupakan selebriti tanah air yang menceburi pelbagai bidang seperti nyanyian, penulisan kreatif, dan juga perniagaan. Kerjaya Fynn Jamal bermula sebagai penyanyi, pelakon teater, penulis lirik dan penerbit muzik.

IKLAN

Namun kini, beliau lebih selesa menjadi pendidik, motivator, penulis dan pereka fesyen Muslimah. Beliau menamatkan pengajian ijazah dari Universiti Islam Antarabangsa dan sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang sarjana di Universiti Sains Malaysia.

Fynn Jamal sering dijemput untuk memberikan ceramah mengenai penghijrahan beliau kepada mentauhidkan Allah, memberi kesedaran kepada masyarakat tentang masalah sosial yang melibatkan remaja seperti kehamilan dan peranan ibu bapa dalam pendidikan kanak-kanak autisme.

Sumber: Fynn Jamal