Apa yang penting minat dan tekad untuk belajar. Apa jua seni mempertahankan diri, kalau ada ilmu pasti dapat melindungi diri kita daripada bahaya. Sekarang ni macam-macam kejadian menakutkan melibatkan wanita dan kanak-kanak.

Atas kesedaran itulah dramatis popular, Sharifah Norazleenda Syed Abu Bakar Al Khaired atau Lynn Alkhaired berkongsi pengalaman dan manfaat yang diperoleh dengan mempelajari Muay Thai. Menariknya, dengan inisiatif sendiri Lynn sanggup turun ke Phuket semata-mata nak belajar teknik dan skill tinju tradisi Thailand itu. Bangga betul dengan ibu anak lima ni!

IKLAN

“Belajar Muay Thai Bukan Hanya Untuk Self-Defense Je.. Bagus Untuk Yang Nak Cepat Kurus” LYNN ALKHAIRED

JATUH CINTA DENGAN MUAY THAI

“Saya memang suka fitness sejak kecil. Pantang dengar muzik saya akan terus menari. Bila dah dewasa saya buka gim pertama yang berkonsepkan kecergasan dan bina badan. Selepas lima tahun saya jual gim tu.

Kemudian saya mengikuti perkembangan aktviti kecergasan semasa. Yang tengah popular ketika itu ialah sukan Muay Thai dan MMA. Saya pun pergilah bertemu dengan rakan-rakan serta pemilik gim yang berpengalaman.

Selepas itu saya buat keputusan untuk mengambil kursus jangka pendek di Phuket selama seminggu. Saya ke sana seorang diri saja. Saya menyertai sebuah pusat latihan Muay Thai yang ada short course setiap pagi dan petang selama 5-6 hari.

Akhirnya saya tertarik dan seronok dengan sukan ini walaupun ia agak hardcore. Kepuasannya bukan saja dari segi kecergasan badan malah dapat membakar banyak kalori serta mendapat ilmu mempertahankan diri.

Sepanjang berada di situ saya lihat bukan golongan dewasa saja yang datang belajar, kanak-kanak pun ada. Umur antara 10-11 tahun, mereka dah dilatih dengan latihan tradisional Muay Thai.

Balik saja Malaysia saya rasa rindu dan ‘ketagih’ dengan Muay Thai. Lalu saya buat keputusan untuk membuka gim baru yang berkonsepkan MMA dan Muay Thai. Maka dari situlah bermulanya bisnes dan juga sport activity  Muay Thai saya.”

“Belajar Muay Thai Bukan Hanya Untuk Self-Defense Je.. Bagus Untuk Yang Nak Cepat Kurus” LYNN ALKHAIRED

Lynn juga merupakan pemilik MuayFit Damansara Perdana yang pernah menganjurkan acara KL Fight 2018 secara besar-besaran sekitar tahun lalu.

BAGUS UNTUK WANITA & KANAK-KANAK

“Dari segi kecergasan Muay Thai sangat bagus untuk wanita terutama yang nak cepat kurus. Sebab ia melibatkan latihan kardio yang non stop, lasak dan tangkas sehingga dapat mengecilkan otot-otot badan. Yang penting kena praktis selalu dan tak boleh berhenti. Kena ada minat dan tekad. Kalau tak minat kita akan cepat give up.

Muay Thai juga bagus untuk kecergasan badan dan minda kerana banyak menggunakan otak ketika mempraktikkan teknik-tekniknya.

Dengan ilmu Muay Thai kita boleh guna untuk mempertahankan diri terutama ketika diserang. Percayalah, apa yang kita belajar akan keluar secara spontan. Muay Thai memang sangat bagus bukan saja untuk wanita bahkan kanak-kanak juga.”

BERALIH KEPADA YOGA

“Memandangkan tahun ini umur saya dah 47 tahun, saya beralih angin pula ke yoga. Dalam usia begini saya memerlukan aktiviti yang lebih tenang dan santai. Tak salah sebenarnya kalau ada yang nak meneruskan Muay Thai walaupun umur dah mencecah 50 atau 60 tahun sekalipun asalkan konsisten dengan latihan, kekalkan stamina dan keazaman yang kuat.

IKLAN

Saya sekarang dah tak praktis sebab minat ke arah Muay Thai tu dah semakin berkurangan. Selain yoga kini saya juga aktif dengan aktiviti mendaki. Dengan mendekati alam semula jadi dapat menjadikan jiwa lebih tenang.

“Belajar Muay Thai Bukan Hanya Untuk Self-Defense Je.. Bagus Untuk Yang Nak Cepat Kurus” LYNN ALKHAIRED

“Belajar Muay Thai Bukan Hanya Untuk Self-Defense Je.. Bagus Untuk Yang Nak Cepat Kurus” LYNN ALKHAIRED

Mendaki ni juga kepuasannya apabila kita sampai di puncak dan dapat melihat pemandangan ciptaan Allah SWT yang sangat menakjubkan di samping mendengar bunyi burung-burung serta unggas. Subhanallah sangat mendamaikan!”

DAPUR LYNN ALKHAIRED

“Bisnes online ni lebih kepada biskut, dessert dan kek. Antara signature product saya ialah Red Velvet Cookies dan brownies. Mula-mula tu saya buat sekadar suka-suka saja sebab banyak masa di rumah menjaga anak-anak.

IKLAN

Mulanya saya tak jual, bagi saja kepada kawan-kawan untuk rasa. Tapi mereka pula yang cadangkan untuk saya buat bisnes. Saya pun setuju dan buat bisnes suka-suka saja. Dari situlah bermulanya bisnes online saya.

“Belajar Muay Thai Bukan Hanya Untuk Self-Defense Je.. Bagus Untuk Yang Nak Cepat Kurus” LYNN ALKHAIRED

Alhamdulillah makin lama makin banyak sambutan. Secara tak langsung saya makin bersemangat untuk teruskan, pendapatan pun dapat. Walaupun cuma hobi tapi ia memberikan pulangan.”

HARAPAN

“Saya memberikan kasih sayang dan didikan sama rata terhadap lima orang anak. Yang sulung, Alif Ronan lebih kepada pengajian Islam. Impiannya ingin melanjutkan pengajian sampai ke Yaman. Kemudian nak balik semula ke Malaysia untuk sambung bidang usuluddin pula.

Cita-citanya itu sangat tinggi tapi saya tak kisah dan tak pernah paksa Alif untuk jadi apa yang saya nak. Yang penting saya cuba untuk pupuk apa yang dia minat asalkan ianya tidak lari daripada fitrah manusia yang normal.

“Belajar Muay Thai Bukan Hanya Untuk Self-Defense Je.. Bagus Untuk Yang Nak Cepat Kurus” LYNN ALKHAIRED

Dulu saya memang menitikberatkan soal agama tapi tak istiqomah. Namun sejak dah berhijrah ni saya merasakan perlu dan penting untuk anak-anak memiliki asas agama yang kukuh terlebih dulu. Tentang kerjaya pula just follow the flow.”

Kredit Foto: Instagram Lynn Alkhaired

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI