Pasti ramai tertanya-tanya mengenai peranan yang dimainkan oleh Kilang OEM atau nama lainnya adalah Original Equipment Manufacturing. Dalam erti kata lain, ia merupakan kilang yang mengeluarkan sesuatu produk untuk founder dibawah jenama atau nama mereka sendiri.

Bermula Sebagai Kilang OEM,  RASSALAB GLOBAL SDN. BHD Bakal Buka Kilang Makanan & Suplemen Kesihatan

IKLAN

Menurut  Rami Zati Najwa Kamarudin Hilmi yang memiliki kilang OEM, RASSALAB GLOBAL SDN. BHD yang terletak di Kapar, Klang, Selangor ini ternyata boleh berbangga dengan kilang yang dimiliki berkat usaha dan iltizam yang tidak pernah mengenal erti penat dan jemu.

“Saya bermula dari bawah. Saya pernah menjadi ejen dropship, pembekal pakaian kanak-kanak sebelum membuka perniagaan sendiri. Saya memberanikan diri menceburkan diri dalam bisnes yang jarang dipelopori oleh individu yang baharu hendak memulakan perniagaan iaitu kilang OEM & kosmetik sendiri,” ujar Najwa yang mempunyai tekad dan azam yang kuat untuk berjaya.

Bermula Sebagai Kilang OEM,  RASSALAB GLOBAL SDN. BHD Bakal Buka Kilang Makanan & Suplemen Kesihatan

Siapa sangka, hasil usaha tanpa mengenal jemu, Najwa dan syarikatnya, Rassalab Global Sdn Bhd diberi penganugerahan NONA TOP TRUSTED OEM FACTORY AWARD di NONA SUPERWOMAN 2022 baru-baru ini.

Tambah Najwa, sejak menerima pengiktirafan tersebut, banyak impak positif yang dapat dilihat melalui jenama kilang OEM miliknya dimana ia semakin dikenali dan ramai pelanggan baharu membuka mata untuk membuat penyelidikan dan menghasilkan produk baharu di kilang OEM miliknya.

“Syukur Alhamdulillah sejak awal tahun ini rezeki Rassalab Global Sdn Bhd semakin mencurah-curah di mana imej Rassalab sebagai kilang OEM semakin meningkat naik dan mula dikenali ramai. Sekaligus ia memberi impak perniagaan yang semakin maju dan berkembang.

Saya bersyukur dapat menggunakan platform NONA sebagai media yang sudah 40 tahun berada di pasaran membantu usahawan untuk meningkatkan jenama dan seterusnya membina empayar perniagaan yang bukan sahaja boleh berkembang di pasaran tempatan, malah ke luar negara,” ujar Najwa ternyata bangga dengan pencapaian yang diraih oleh syarikatnya.

Bermula Sebagai Kilang OEM,  RASSALAB GLOBAL SDN. BHD Bakal Buka Kilang Makanan & Suplemen Kesihatan

Bangga dengan perkembangan positif Rassalab Global Sdn Bhd, Najwa sedang dalam perancangan untuk mengembangkan lagi empayar perniagaannya dengan membuka  kilang untuk menghasilkan supplemen dan  makanan sihat tidak lama lagi.

Sebagai wanita yang mempelopori perniagaan yang memberi impak yang besar dalam pasaran kosmetik dan pembuatan produk, Najwa sempat menitipkan pesanan  supaya  wanita masa kini perlu mempunyai pendapatan sendiri untuk membantu keluarga dan diri mereka sendiri.

Bermula Sebagai Kilang OEM,  RASSALAB GLOBAL SDN. BHD Bakal Buka Kilang Makanan & Suplemen Kesihatan

IKLAN

“Jika baru nak berjinak-jinak dengan bisnes jangan takut dan gentar. Modal , perlunya modal untuk mulakan bisnes. Jika boleh,  gunakan modal sendiri  untuk peringkat permulaan. Tidak dinafikan akan berhadapan dengan kepayahan, tetapi kemanisan akan muncul  jua akhirnya,” ujar Najwa memberi inspirasi untuk para wanita bangkit berniaga.

Menyentuh soal kewujudkan banyak kilang OEM di Malaysia, Najwa mempunyai pandangan tersendiri mengenai pemilihan kilang terbaik untuk pelanggan menghasilkan sesuatu produk.

Bermula Sebagai Kilang OEM,  RASSALAB GLOBAL SDN. BHD Bakal Buka Kilang Makanan & Suplemen Kesihatan

“Pada pandangan saya, sebagai individu yang menjalankan bisnes kita perlu sentiasa up to date formulation baru dan terkini. Oleh itu, Rassalab Global Sdn Bhd sentiasa melakukan quality control dan pemeriksaan yang teliti terhadap setiap produk sebelum pengeluaran untuk memastikan produk kami dalam keadaan yang terbaik.

Selain itu, Rassalab Global Sdn Bhd menggunakan bahan mentah yang premium dan berkualiti tinggi bagi menghasilkan produk yang berkualiti dan eksklusif. Itu motto yang kami pegang selama ini untuk memastikan pelanggan berpuas hati dengan produk yang dihasilkan dan dapat memberi impak untuk jangkamasa panjang,” ujar Najwa seraya mengakhiri perbualan.

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI